Akciğer kanseri su toplaması; akciğer kanserinin son evrelerinde sıklıkla karşılaşılır. Akciğer kanseri su toplaması tıp dilinde plörezi olarak adlandırılır. Kişide akciğerin dış yüzünü ve göğüs duvarının iç yüzünü saran 2 akciğer zarı bulunmaktadır.
Akciğer kanseri sebebiyle akciğerde su toplanması ciğerde genişlemeye sebep olur. Bu durum hastanın nefes almasında zorluklar yol açmaktadır. Akciğerde 2 zar arasında akciğer tarafından üretilen bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının oranından daha fazla bir dereceye ulaşmasına akciğer su toplaması denmektedir. 2 zar arasındaki boşluğa ise plevra boşluğu denir.
Plevra boşluğunun içindeki az miktarda bulunan sıvıyı akciğer üretirken diğer yandan da sıvıyı tekrar çeker. Akciğerde bulunan sıvı her zaman denge içerisindedir.
Akciğer kanseri su toplaması bu dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Akciğer kanseri dışında daha bir çok hastalık akciğerde su toplanmasına sebep olmaktadır.
Akciğer kanseri su toplaması ciddi bir durumdur ve hastaya çok zor anlar yaşatır. Hastada akciğer su toplaması halinde vücudunun belli bölümlerinde ağrılar yaşamaya başlar. Bu ağrılar öksürme ve hapşırma gibi durumlarda kişiye ani darbe hissi yaşatmaktadır. Bu ağrılar bıçak saplanması gibi acı veren ağrılardır. Akciğer kanseri su toplama kişide kuru öksürüklerin oluşmasına da sebep olmaktadır.
Akciğer zarlarında öksürüğe yol açan noktaların kanserli hücreler ve hastalıklar tarafından uyarılması kişide devamlı olarak öksürme oluşturur. Akciğer kanseri su toplaması sebebiyle oluşan kuru öksürük balgamlı değildir. Akciğer kanseri en riskli kanser türlerinden biridir.Akciğer kanseri olan hastanın ciğerlerinde su toplaması hastalığın sonlarına yaklaşıldığı belirtileri de taşımaktadır.
Akciğer kanseri su toplama belirtileri:
- Kişinin göğsünde veya sırtında tek bir noktada ağrı oluşması
- Kişide oluşan nefes alma zorlukları
- Kişinin belirli aralıklarla devamlı öksürmesi
- Yüksek ateş oluşması ve ateş nedeniyle üşüme titreme oluşması
Akciğer kanseri su toplamasında tanısal yaklaşımlar:
- Görüntüleme yöntemleri
- Torasentez
- Kapalı plevra biyopsisi
- Açık plevra biyopsisi
- Torakoskopi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder