Translate

27 Kasım 2019 Çarşamba

Akciğer Kanserinde Kan Değerleri


Akciğer Kanserinde Kan Değerleri, Genel tıp uygulamaları sırasında kan ile ilgili genel değerler ve kan hücrelerinin sayıları belirlenir. İnsan vücudunda hassasiyet gösterilen hastalığın teşhisinde önemli bir bulgudur. Bu hastalığın takibinde son derece önemli bir kriterdir. Akciğer, insan vücudunun oksijen ihtiyacını sağlayan organıdır. 

Her organ gibi akciğer, birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için gereksinim duyduğu anda bölünerek çoğalır. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç anında ve kontrol dışı çoğalan akciğer içinde bir kitle oluşturmasıdır. 


Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür. Daha ileri aşamada ise, çevre dokulara yada dolaşım yoluyla karaciğer, kemik ve beyin gibi yerlere yayılarak hasara yol açar. Hücrelerde oluşan hasarlar sebebiyle bu enzimlerin kan değerleri artar. Bu gibi durumlarda hastanın kanında meydana gelen sorunlar için çok detaylı incelemeler ile ortaya çıkarılması gerekir. 

Aksi durumda ise, kan değerlerinin biraz daha düşmesi sonucunda hastanın vücudunda birçok organ, kandaki ihtiyacı karşılayamaz. Bu nedenle başta organ yetmezliği olarak birçok sağlık sorunlarınında meydana gelmesidir. Çünkü kan değeri hastanın vücuduna yeteri kadar oksijen ve enerji taşıyamaz. 

Bu duruma bağlı olarak hastanın belirli aralıklar içerisinde yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlara neden olur. İnsan vücudu açısından enerji tüketen hücreler, hareket sağlayan kas hücreleridir. Ağırlık olarak yaklaşık vücudun yarısını oluştururlar. Bu hücreler tüm kaynaklardan enerji elde etmesine rağmen, kanda değişik BK tiplerinin dağılımı önemli bir yer tutar. 


Kan ile ilgili genel değerleri ve kan hücreleri, akciğer kanser teşhisinde bu değerlere bakılır. Bu değerler, akciğer kanserinde hastalara yardımcı olmak için yapılır.

Akciğer Kanserinde Kan Değerleri;

RBC-Red Blood Cells; Bu değer oksijen taşıyan hücrelerin sayısını verir. Değerin düşük çıkması halinde anemi rahatsızlığı veya kan kaybı vardır. Değeri yüksek çıktığı zaman KOAH, polisitemi rahatsızlığı ve yüksek yerlerde oturma gibi sebeplerden kaynaklanabilir.


MCV-Mean Corpuscular Volume; Bu değer oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğü kadar değerlendirilir. MCV düşük olduğu zaman kırmızı hücreler daha küçüktür. Yüksek olduğu zaman hücrelerin genişlediği şeklinde değerlendirilir. Yani demir eksikliğine bağlı olan anemi rahatsızlığında değer küçülür. Dolayısıyla B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanan anemilerde ise, değer yüksek çıkar.

HB-Hemoglobin; Kanın içinde bulunan hemoglobin miktarını gösteren değerdir. Anemiye yönelik olan tanısında çok önemlidir.

MCH; Kırmızı hücrelerde, hemoglobin miktarını gösteren değerdir. Hemoglobin oksijeni akciğerlerden hücrelere taşıyan bileşendir. Kan testi ile teşhis edilebilir. MCH düşüklüğü veya yüksekliği ile ilgili vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yönelik değerlendirilir.

Hct-Hematokrit; Kanın içinde bulunan hemoglobin ve eritrosit miktarını veren değerlerdir. Düşük çıktığı durumlarda anemi, lösemi ve kan kayıplarını ifade eder. Ayrıca ishal gibi su kayıplarında veya polisitemi rahatsızlığında olduğundan fazla değerler yüksek çıkar.


PLT-Platelets; Kanı pıhtılaşmayı sağlayan hücreleri gösteren değerlerdir. PLT kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücrelerdir.

WBC-White Blood Cells; Kandaki savunmayı sağlayan, bağışıklık hücresi olan lökositlerin toplamını gösteren bir değerdir. Değerin yüksekliğinde enfeksiyon varlığı ve kronik iltihabi hastalıkları ifade eder. Değerin düşük çıktığı zamanlarda lökosit yapımını bozan sorunların varlığını işaret eder. Kanser türlerinde, enfeksiyon ortaya çıktığı zaman bunları temizlemek için lökosit üretmeye başlar.

PNL-Nötrofiller; Bu değerin yüksek çıkması durumunda bakteri kaynaklı olan bazı enfeksiyonların varlığı söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg