Akut enfeksiyon, Çok kısa sürede aniden meydana gelen bir enfeksiyon türüdür. Enfeksiyona yönelik yapılan tedavi ile akut enfeksiyon kısa süre içinde kontrol altına alınabilir. Aniden gelişen ve müdahale edildiğinde hemen tedavi edilebilen akut enfeksiyon, kişiyi çok rahatsız eden bir hastalık değildir.
Bazen hiç fark edilemeyebilir. Kronik enfeksiyon gibi kişinin çok sıkıntı yaşamasına neden olmaz. Kronik enfeksiyon sinsi bir biçimde yavaş yavaş oluşum gösterir. Akut enfeksiyon tedavisi kronik enfeksiyona nazaran daha kolay ve daha çabuk olur. Akut, her hangi bir hastalığın kısa zaman içinde başlayarak hızla vücuda yayılması olarak tarif edilebilir.
Tıpta aceleci olarak tanımlanan akut, enfeksiyon durumlarında hastalıkla ilgili şikayetlerin belirtileri aniden ortaya çıkar ve kısa sürede son bulur. Akut enfeksiyon yaklaşık 3-14 gün kadar devamlılığını korur. Akut enfeksiyon nadir durumlarda ortaya çıksa da bazı şikayetlerin gelişmesine neden olabilir. Bu şikayetler;
- Baş, boyun, koltuk altı ve lenf bezlerinde şişme
- Ateş, terleme ve halsizlik
- Eklem ve kas ağrısı
- Boğaz ağrısı
- İshal
- Myelopati, menengoensefalit ve periferik gibi nörolojik problemler ortaya çıkabilir.
Akut enfeksiyon türleri nelerdir?
- Akut apandisit enfeksiyonu, apandisit bölgesinde meydana gelen ve çok sık karşılaşılan bir akut enfeksiyon türüdür. Enfeksiyon birdenbire gelişerek kısa sürede kontrol altına alınabilir.
- Akut sinizüt enfeksiyonu, yine birdenbire başlayarak kısa sürede tedavisi gerçekleştirilebilen bir enfeksiyon türüdür.
- Akut faranjit enfeksiyonu, yutakta meydana gelen ve çok hızlı bir şekilde çoğalıp yayılım gösteren bakteriler nedeniyle meydana gelir. Yine hastalık aniden başlayarak kısa süre içinde kontrol altına alınabilir.
- Akut HIV virüsü, Hastalık virüs vücuda alındıktan sonra 2-4 hafta hızla bulaşma özelliğindedir. Hastalık hızla yayılım gösterdiği için fark edilmesi zordur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder