Akut Faranjit ; Faranjit, yutağın (farenks) iltihaplanmasına ,yani yutağın enfeksiyon ve iltihap almasına verilen isimdir.
Yutağın bazen mikrobiksel, bazen metaboliksel bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon gösteren faranjit, sıklıkla boğa ağrısı yapmakta veya boğaz yanması meydana getirmektedir.
Bademciklerin enfeksiyonu, tonsilit de farenjitle eş zamanlı olarak görülebilmektedir. Faranjit genellikle çocuklarda sıklıkla görülürken, bazı yaşın altındakilerde ise nadiren görülmektedir. Belirtileri hastalığın sebebine göre değişmektedir.
- Kuru öksürükler
- Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, tahriş kaşınması,
- Yutkunmada zorlanma
- Ateş ses kısılması,
- Yorgunluk ve sürekli olan halsizlikler
- Toz ve yiyeceklere karşı artan tepki ve alerji
- Burun akıntısı
- Nefes kokusu
Tedavi olmaksızın, çoğu faranjit vakaları birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bu sebeple tedavinin odağı semptomatiktir yani belirtilere göre kesinleşir. Faranjitin spesifik tedavisi hastalığın sebebine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte romatizmal ateşe hassasiyeti olan çocuklarda streptokokal enfeksiyonların yeterli şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Antibiyotikler ancak boğaz ağrısının sebebi bakteriye bağlı enfeksiyon olduğunda işe yararlar. Antibiyotiklerin viral boğaz ağrılarında ancak dördüncü gün dolaylarında, ağrı seviyesine etkili olabildikleri gibi, ortalama doğal süreci de toplamda yaklaşık 16 saat kadar kısaltırlar.
Bazı dikkat edilmesi gereken hususlarda vardır.Bunlar doğası gereğiyle yüksek oranda asidik olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Aksi takdirde geçici yoğun ağrılara sebep olabiyor. Yine pastiller çoğu zaman tedaviyi destekler. Ilık suyla sürekli gargara yapmak faydalı olacaktır. Bal da boğaz hastalıklarında rahatlatıcı bir etkisi vardır ölçülü bir şekilde kulllanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder