Bronşit nedir?
Bronşit, nefes borusunu akciğerlere bağlayan bronş tüplerinin iltihaplanmasıdır. Hassas bronş tüpleri mukus üreterek, solunum sistemini korur. Bronşiti olan kişide havanın ciğerlere geçişi zorlaşır, dokular tahriş olur ve daha çok mukus üremeye başlar. Bronşitin en yaygın belirtisi öksürüktür.
Nefes alma esnasında, burun kılları tozları, polenleri ve diğer hava partiküllerini filtreler. Burun kıllarını aşan yapıları bronşlaraki tüylü yapı karşılar. Ancak bazen mikroplar bu koruyucu tabakaları aşar ve hastalığa sebep olur.
Bronşitler akut veya kronik olabilir.
Akut Bronşit
Akut bronşit genellikle birkaç gün içinde iyileşir ancak öksürük, enfeksiyon geçtikten sonra haftalarca devam edebilir. Akut bronşite çoğunlukla, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına sebep olan virüsler sebep olur. Bu virüsler hava yoluyla yayılır. Virüs almış kişi öksürdüğünde veya ellerini yıkamadan eşyalara ve kişilere dokunduğunda, kolaylıkla virüs bulaştırabilir. Ayrıca, hava kirliliğine, sigara dumanına, tozlara ve polenlere maruz kalmak da bronşite sebep olabilir. Nadir olmakla beraber bakteriler de bronşit sebebi olabilir.
Akut bronşiti teşhis etmek için doktorunuz size semptomlarla ilgili sorular sorar ve bazı testler isteyebilir. Tedavinin içinde dinlenmek, bol sıvı almak, ağrı kesici ve gerekirse ateş düşürücüler olur. Ayrıca hava makinesiyle bronş açıcı kullanmak da gerekebilir. Durum virütikse antibiyotikler gereksizdir. Bronşite bakteriler sebep olduysa antibiyotik tedavisi gerekir.
Kronik Bronşit
Kronik bronşit, KOAH hastalığının bir çeşididir. İltihaplanan olan bronş tüpleri çok fazla mukus salgılar. Bu durum nefes almada güçlüğe ve öksürüğe sebep olur. Hastalığın en önemli sebebi sigara içmektir. Uzun süre hava kirliliği olan bölgelerde yaşamak, toz ve polene uzun süre maruz kalmak da kronik bronşite sebep olabilir.
Kronik bronşiti teşhis etmek için doktorunuz size semptomlarla ilgili sorular sorar, ciğerlerinizi dinler ve bazı testler isteyebilir. Kronik bronşit, uzun süreli bir hastalıktır, sürekli tekrarlamaya devam eder ve hiçbir zaman tam olarak iyileşmez. Eğer sigara içiyorsanız bırakmanız çok önemlidir. Tedavi, semptomları azaltmada önemlidir. Tedavi genellikle hava yollarını açmak ve bronşlardaki mukusu azaltmak için ilaç terapileri içerir. Ayrıca oksijen tedavisi de gerekebilir. Pulmoner rehabilitasyon programı günlük hayatınızda daha rahat etmenizi sağlayabilir.
Kronik bronşit belirtileri
- Nefes darlığı
- Akciğerlerden ses gelmesi
- Halsizlik
- Ateş
- Sıcak basması
- Göğüs hassasiyeti
- Sinüzit
Kronik bronşit (KOAH) tedavisi
Hastalığın erken tanısı, tedavinin başarıya ulaşması için çok önemli. Bu nedenle sigara içen bir kişi bahsedilen şikayetlerden bir veya birkaçı ortaya çıktığı anda mutlaka uzman bir hekime başvurmalı. Çünkü erken teşhis ve belki bu aşamada sadece sigaranın bırakılması veya beraberinde eklenecek medikal tedavi ile bu ilerleyici ve akciğerleri sakat bırakan hastalıktan kurtulmak mümkün olabiliyor. Hastalık ilerleyip akciğerlerdeki harabiyet kalıcı ve geri dönüşümsüz olduğunda medikal tedavi ve destek ne kadar verilirse verilsin hastalarda tam bir tedavi sağlamak mümkün olamayabiliyor.
Bronşit , özellikle kış aylarında en çok etkisini göstermekle beraber , hava sıcaklığının anormal değişimlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu konuda bronşite ne iyi gelir , bitkisel çözümler üzerinde yapılan çalışmaların kısaca bir özetini yazma ihtiyacı duyduk.
Bronşit için en önemli bitkisel çözüm ıhlamurdur. Bronşların içindeki balgamı yumuşatma açısından oldukça başarılı bir bitkidir. Yine bununla birlikte A vitamini içeren yiyecek ve içecekler bronşitin tedavisi konusunda çok etkilidir. Süt , içerdiği A vitamini bakımından oldukça zengin bir içecektir. A vitamini bronşlardaki balgamı yumuşatıp , parçalayarak vücuttan daha kolay atılmasını sağlar.
Bu yüzden sütün her gün en az bir bardak tüketilmesi gerekmektedir. Bronşit tedavisinde bir başka yiyecek te , C vitamini içeren meyvelerdir. Kışın bol bol bulabileceğimiz portakal , mandalina , greyfurt , limon tüketerek broşitin daha kolay atlatılması sağlanabilir.
Akut ve Kronik Bronşit için Bitki Çayı Tedavisi
Bronşit tedavisinde çay etkili bir yöntemdir. Bronşit ile birlikte görülen öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerinin giderilmesi için bitki çayı en büyük yardımcınız olacaktır. Özellikle nane ve yeşil çay öksürük şikayetini azaltması ile bilinir. Zencefil çayı balgamın atılmasına yardımcı olur. Eğer öksürük nedeni ile uyku düzeniniz bozulduysa ve uyumakta zorlanıyorsanız, adaçayı içerek rahat bir uyku çekebilirsiniz. Bitki çayları ile birlikte su tüketimi yapmayı unutmamanız önemlidir. Bitki çaylarının tadını çok sevmiyorsanız, çayların içine bal ve tarçın gibi doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz. Limon da hem faydalı hem de iyi bir tatlandırıcıdır.
div style="background-color: white; border: 0px; color: #2c2c2c; font-stretch: inherit; font-variant-east-asian: inherit; font-variant-numeric: inherit; line-height: inherit; margin-bottom: 20px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"> Akut ve Kronik Bronşit Tedavisi için C Vitamini Takviyesi
Bronşit tedavisi için c vitamini kullanarak sağlığınız kısa sürede geri alabilirsiniz. C vitaminleri güçlü antioksidan içeren besinlerdir. Bu özellikleri ile herkesin sofrasında özellikle kış aylarında bol miktarda bulunmalıdır. C vitamini yönünden zengin olan ve bronşit tedavisi için kullanılan gıdalar arasında;
- Brokoli
- Lahana
- Kekik
- Maydanoz
- Kırmızı biber
- Mandalina
- Kivi
- Portakal
- Çilek
- Elma
- Nar
- Ispanak
- Lahana yer alır.
Bu besinleri tüketirken onları nasıl pişirdiğiniz önem taşır. Örneğin ıspanağı kızartırsanız içindeki faydalı olan bütün vitaminlerini öldürmüş olursunuz. Bu nedenle pişirmek istediğiniz zaman, besinleri haşlama ya da buharda pişirme yoluna gidin.
Akut ve Kronik Bronşit Tedavisinde Kullanılan Gıdalar Nelerdir?
Bronşit tedavisinde gıda tüketimi akıllıca yapılmalıdır. Bazı gıdaların bronşite iyi geldiği bilinmektedir. Bu gıdalar arasında;
- Zencefil
- Nane
- Mantar
- Zerdeçal
- Sarımsak yer alır.
- Bu besinlerin yemeklerde bol bol kullanılması ya da ara öğün olarak tüketilmesi kişilere fayda sağlayacaktır. Bu gıdalar bronşitin yan etkilerini gidermekte de etkilidirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder