Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH ) Ölümcül müdür? Geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde bronşların tıkanması ve akciğerin bu tıkanmaya bağlı etkilenmesi ile ifade edilebilir. Çoğu zaman sebep sigara ve kötü hava koşullarının bronşları sarması ve zaman içerisinde akciğerleri etkisi altına alarak dönüşümü mümkün olmayan akciğer hastalığına sebep vermesidir.
Geri dönüşümü mümkün olmayacakken önlenmesi ve ilerlemesi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Alınan önlem ve yasaklara uymak ile KOAH hastalığı tedavi edilemeyecek olmasına karşı ilerlemeyecek ve ilaç takibi ile kontrol altında tutulabilecektir. Bu gün dünyada her sene yaklaşık 3 milyon insan KOAH sebebi ile yaşamını yitirmektedir. Bunda sebep önlem için kişilerin tedavi almamaları ve hatta hastalıklarının farkında olmadıkları söylenebilir.
Neden KOAH Teşhisi İçin Gecikme Yaşanıyor?
KOAH hastalığı tedavi edilmediği zaman akciğerde derin hasarlar bırakıp ölüme neden olabilmektedir. Ancak erken teşhis ve hastalara getirilen yasaklar ile daha kaliteli bir yaşama geçiş sağlanabilir. Bunun için kişinin öncelikle teşhisinin konulması gerekir. Ülkemizde de pek çok KOAH hastası kendisinin farkında olmadan hastalığın ilerlemesine izin vererek teşhis için girişimde bulunamamaktadır. Sigara tüketen ortalama her 5 kişiden birisinde olabileceği düşünülen bir rahatsızlıktır.
KOAH Hastalığında Erken Belirtiler:
- İlk olarak sadece sabahları balgam görülür
- Öksürük şikayeti inatçıdır
KOAH Hastalığında Sonradan Gelecek Olan Belirtiler:
- Aşırı oranda terleme
- Yoğun şiddette baş ağrıları
- Aşırı sinirli tavırlar
- Uyku problemleri
- Dudaklarda, dilde morarmalar
- Dalgınlık, unutkanlık halleri
- Karında şişkinlik
- Sık kabız olmak
- Ellerin titremesi
- Ayaklarla ellerde uyuşma halleri
KOAH Hastalığında Tedavi:
Uygun dozda hava yolunu açacak ilaçlara başlanır. Erken dönemde başlanan ilaçlar ileri dereceli tıkanıkları önleyecek KOAH için ölümcül etken olmasını önleyebilecektir. İlaçların düzenli olarak kullanılması istenir.
Kesinlikle sigara tüketimi bırakılarak tedavi desteklenmelidir.
Yaşam koşulları daha iyi olmalı ve kötü hava muhalefeti olan bölgelerde mümkünse yaşanmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder