Sol Akciğerde Kitle; yayılım göstermeyen ve genelde iyi huyludur. Akciğerde görülen bazı kitlelerde kötü huyludur ve büyüme gösterirler. Akciğerde kitle iyi huylu kötü huylu olduğunu anlayabilmek için Patoloji testler yapılması gerekir sol Akciğerde kitle konusu ile ilgili yapılacak testlerle alakalı olarak öncelikle tek bir hekimin doğrultusunda değil toplu bir kurul tarafından gelen Patoloji verileri ile beraber karar verilmesi gerekmektedir
Sol Akciğerde kitle teşhisi için yapılması gerekenler;
- Tomografi,
- MR,
- PET-CT gibi testler muhakkak yapılması gerekmektedir.
Sol akciğerde kitle, birçok iyi huylu tümör olabilir. Bunların başında Hamartom, Fibrom, akciğer lenf nodu gibi iyi huylu tümörler oluşabilir.
Hamartom tümör;
İyi huylu tümörler içerisinde en çok yaygın olanı ve görüleni Hamartomdur.
Hamartom kitlesinde oluşan özellikleri ve tanısı;
- Yağ dokusu,
- Kıkırdak ve bağ dokusu gibi yapılara sahiptir.
- Hamartom kitlesi hastalarda genellikle başka bir rahatsızlık kontrol edildiğinde ya da röntgen filmi çekildiğinde ortaya çıkan bir tümör şeklidir.
Neden ve ne neden veya ne için oluştuğu bilinmemektedir.
Hamartom iyi huylu tümör tedavisi;
Hamartom hastada herhangi bir yakınmaya sebep oluşturmuyorsa hastalığın tedavi edilmesine gerek yoktur. Fakat hasta düzenli olarak takip edilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Hamartom kitlesinde büyüme tespit edilirse, kapalı yöntem ameliyat ile Hamartom kitle hastadan cerrahi müdahale ile çıkartılır. Uygulanan cerrahi operasyon bir saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonrasında hasta iki gün yatış işlemi ile beraber taburcu edilebilir.
Bunların dışında birde kötü huylu kitleler vardır ki bunlarda ancak patoloji sonucunda cerrahi müdahale ile alınan parçalardan testler yolu ile belirlenir. Patolojide kötü huylu çıkan kitle artık bir kanser vakıasıdır. Bu durumda da izlenecek yol hastalığın ne derece ilerlediğidir. Eğer birinci veya ikinci evrede olan bir kötü huylu kanser hastalığı ise cerrahi müdahale ile kitle alınarak ameliyat sonrası değerlendirme yapılır ve tedavinin devamı olan kemoterapi, radyoterapi ve alternatif yöntemler hastanın genel durumuna göre uygulanır. Hasta eğer dördüncü evrede ise hasta için yapılacak tek şey sağ kalım süresini uzatmaktır. Bu sürenin uzatılabilmesi için yine radyoterapi ve kemoterapi uygulanmalıdır. Bu yöntemlerin uygulanmasından önce hastanın genel durumu muhakkak testlerle kontrol edilmelidir.
Sol akciğerde kitle, oluşumu her zaman iyi veya kötü huylu olup olmadığı ancak cerrahi müdahale ile alınacak parçaların patolojide araştırılması ile belirlenebilir. O yüzdende sol akciğerde kitle tespit edilmesi durumunda gereken bütün testlerin hemen yapılması hastanın iyileşme oranını yükseltmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder