Translate

9 Ocak 2020 Perşembe

Adet Neden Gecikir ?




Adet Neden Gecikir, Kadınlar ergenlik döneminden itibaren adet görmeye başlar. İlk başlar da düzensiz olan adet dönemleri ilerleyen süreçler de düzene girmektedir. Aylık kanamalar kadınların sağlıklı olduklarının göstergesidir. Yumurtalıklarda büyüyen yumurtanın çalışması sonucu aylık kanamalar gerçekleşmektedir. 

Adet kanamaları genellikle 28 günde bir yaşanmaktadır. Adet düzeni aşırı yorgunluk, mevsim değişiği, stres gibi bazı nedenlerden dolayı gecikmektedir. Adet düzenleri yılda iki ya da üç defa yaşanabilir. Fakat yılda iki üç defadan fazla yaşanıyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Adet düzensizliği aşırı kanamalara da neden olmaktadır. Adet gecikmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;






1. Stres: Stres hayatımızın hemen hemen her evresinde yaşanmaktadır. Yoğun stres hayatımızdaki birçok şeyi değiştirmektedir. Aşırı stres vücudumuzdaki GnRH adı verilen bir hormonun seviyesini azaltır. Yanı cinsiyet hormonlarının salınmasına engel olur. Bu hormonların olmaması yada az olması adet düzenini de olumsuz etkilemektedir. Bu hormonların yokluğu adet günlerinizi geciktirebileceği gibi adet olmamaya da neden olabilir. Bu hormon da yaşanan değişiklik adet düzenini etkilemektedir. Stresli dönemlerde vücut hamileliği uygun bir dönem olmadığını düşünerek yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır. Yumurtlama olmadığı için adet de gecikir. İş ile ilgili yaşadığınız sorunlar, yakın bir sevdiğini kaybetmek, ülke yada şehir değiştirmek aşırı üzüntü yaşamak gibi konular kişiler de strese neden olabilir.

2. Hastalık: Geçirdiğiniz kısa süreli ya da uzun süreli bir hastalık adet gecikmesine neden olabilir. Hastalık sırasında yaşanan tıbbı stres veya fiziksel stres ve uygulamaların yan etkileri adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle yumurtlamanın gerçekleştiği bir süreçte hastalık geçirdiyseniz yumurtlama dönemi gecikebilir. Bu durum geçicidir. Hastalık geçtikten sonra adet düzeninizin eski düzenine dönecektir.


3.Kullandığınız İlaçlar: İlaçların birçok farklı yan etkileri bulunmaktadır. Kullandığınız herhangi bir ilaç adet gecikmesine neden olabilir. Doktorun önerdiği ilaçların yan etkilerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle doğum kontrol hapları adet düzensizliğine neden olmaktadır. Doğum kontrol hapların bazen adet kanamasının hiç olmamasına bazen de az olmasına neden olmaktadır. Doğum kontrol hapını bıraktığınız süreç için de adet düzeninin normalleşmesi yaklaşık iki ayı alabilir.

4. Kilo Değişiklikleri ve Vücut Kütle İndeksi: Beslenme düzeni ve amoreksia ve bulimia gibi yeme bozuklukları adet gecikmesine neden olmaktadır. Adet gecikmesi içi ani kilo değişimi tek neden değildir. Çok zayıf olmak yada çok kilolu olmakta adet gecikmesine neden olmaktadır. Çok kilolu olmak veya ani şekilde aşırı kilo almak adet gecikmesine neden olmaktadır. Aşırı kilolu kişilerin hormonsal dengeleri değişmekte ve adet gecikmesine neden olmaktadır. Aynı şekilde aşırı zayıflık da adet gecikmesine neden olmaktadır. Vücuttaki yağ dengesi yeterli oranda değilse bu durum adet gecikmesine neden olabilir. Bu durama amenore denilir. Biraz kilo almak tekrar adet kanamalarının düzene girmesini sağlayacaktır.

5. Çok Yoğun Egzersiz: Bu durum genellikle profesyonel sporcular da görülmektedir. Özellikle aşırı egzersiz sonucu aşırı kilo verme adet gecikmesine neden olacaktır.


6. Seyahat: Vücut günlük yaşama içinde bulunduğunuz hava koşullarına ve sizin gün içinde yaptığınız monoton durumlara alışmıştır. Vücudun bu alışık olduğu sistemin dışına çıkma adet gecikmesine neden olur. Özellikle vücudun alışık olduğu gece gündüz saat süreleri ve saat dilimlerin de herhangi bir değişiklik yaşandıysa hormon düzeyleri de değişebilir. Ve adet gecikmesine neden olur.

7. Menopoza Geçiş Dönemi ( Perimenopoz): Bu dönem kadınların üretken dönemden üretken olmayan döneme geçiş evreleridir. Yumurtlama dönemleri
ve sıklıkları değişmektedir. Bu dönem de adetiniz daha çok ya da az olabilir ve adet günleri arasında farklılık yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda uzun süren adet dönemi bazı durumlarda az sürebilir. Bu dönemde yumurtlama yavaşlamaya başlar.

8.Yanlış Hesaplama: Adet süresi ve döngüsü kadından kadına farklılık göstermektedir. Adet döngüsü ortalama 28 gündür. Fakat bu durum kadınlar arasında farklılık göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg