Translate

10 Ocak 2020 Cuma

Adet Sancısı Belirtileri ve Tedavisi







Adet sancısı, adet dönemininde meydana gelen belirtiler arasındadır. Adet sancısında kimi bayanlar oldukça kolay bir şekilde bu sancıları atlatırken, kimi kadınlarda adet sancısı benzeri şikayetler sebebiyle bu dönemi son derece sıkıntılı bir şekilde geçirmektedirler. 

Bundan dolayıdır ki adet sancıları okula gitmeyi, işe gitmeyi yada gerçekleşen herhangi bir sosyal aktiviteye katılmaya engel oluşturur. Adet sancısına baş ağrıları veya mide bulantısı gibi farklı şikayetler de eşlik edebilir. Adet sancılarına tıp dilinde dismenore adı verilmektedir. 





Adet sancısı yaygın olarak beliren bir şikayet olmaktadır fakat adet düzensizliği gibi adetle ilgili başka problemler ve olağan dışı belirtiler görülüyorsa uzman bir jinekolog muayenesi gerekli görülür. Bayanlar çoğu zaman çevrelerindeki hikayelere göre veya kulaktan dolma olan bilgilerle adet düzensizliği, şiddetli olarak beliren adet sancısı gibi şikayetlere çözüm bulmaya çalışır. 

Oysa ki bu şekilde beliren problemlerin çözümünü geciktirmek dışında bir sonuç almak mümkün olmayacaktır. Adet sancısı nedenlerini belirtmeden önce primer ve sekonder olarak adlandırılan adet sancısı türlerini belirtelim. Adet sancısı iki tür meydana gelmektedir bunlar ise;
  • Primer dismonera adet sancısı: En çok rastlanan adet sancısı olmaktadır. Karın bölgesinin alt kısmında ve bel kısmında hissedilen kramplar adet döneminden birkaç gün önce başlayarak 3 gün kadar devam edebilir.


  • Sekonder dismonera adet sancısı: Adet sancısının meydana getirmiş olduğu krampların sadece adet dönemiyle ilgili olmayıp endometriozis benzeri altta yatan ve üreme organlarıyla ilgili olan farklı bir sağlık sorunuyla bağlantılı olan sancıları kapsamaktadır. Bu şekilde meydana gelen ağrılar en fazla 40 yaş ve ileri ki yaşlarda olan kadınlarda görülür.
Adet Sancısı Nedenleri


Adet sancıları, adet döneminde güçlü rahim kasılmaları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Kasılmalar esnasında rahimde prostaglandinler adı verilen kimyasal bileşenler salgılanır ve bu kimyasallar rahim kasılmalarının şiddetini arttırıcı etki oluşturur. Prostaglandin seviyesinin yüksek olması kasılmaları şiddetlendirir ve bunun yanı sıra bulantı oluşturur, kusma meydana getirir ve sersemlik gibi başka belirtileri de beraberinde getirir. 

Adet döneminde ortaya çıkma ihtimali yüksek olan bütün bu belirtiler adet döneminden birkaç gün süresince başlayarak adetin bitimine kadar devam eder. Fakat bu belirtiler sadece adet dönemiyle ilgili olmayarak farklı olan bir rahatsızlık habercisi olabileceğinden dolayı belirtiler şiddetlendiği zaman uzman bir doktora görünmek tavsiye edilmektedir. Rahim kasılmalarına bağlı olarak oluşan adet dönemi sırasında hafif şiddetli olan adet sancısı hissedilmesi normal olan durumlardır. 

Rahim gerilerek gevşeyen bir kastır ve bu hareketleriyle kramp oluşumlu ağrıları oluşturur ve bunun eşliğinde hafif sancılara neden olabilir. Fakat belirtiler şiddetli olarak görülüyorsa eğer sizi evden dışarı çıkamayacak hale ulaştırdıysa, belirtilerin eşliğinde faklı bir kadın hastalığının söz konusu olup olmadığını anlamak için bir jinekolok doktora başvurmak en doğrusu olacaktır.

Adet Sancısı Nasıl Geçer?


Çoğu zaman uzman olan kişiler adet sancısını yok etmek için nonsteroid anti inflamatuar ilaçların kullanımını önerirler. Bu tip adet sancısı dindiren ilaçların yani aspirin gibi reçetesiz olarak satılanları da bulunmaktadır. Fakat adet sancısının giderilmesi için belirtilen bu ilaçlar astım rahatsızlığı olan kişilerde, mide rahatsızlığı olan kişilerde, böbrek rahatsızlığı olan kişilerde, karaciğer problemi olan kişilerde ve bebek emziren annelere uygun olarak kullanılmaz. 

Bu nedenden dolayı en iyisi bir doktora danışarak adet sancısını giderek olan ilaçları kullanmak en doğrusudur. Eğer adet sancısı gidermede kullanılan ilaçlar etkili olmazsa daha güçlü bir ağrı kesici ilaçların kullanı sağlanabilir. Fakat herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler reçetesiz kullanılan ilaçlar bile olsa doktora danışmadan ağrı kesici kullanması uygun görülmez. 

Ağrı kesicilerin yetersiz olduğu durumlarda doktor tarafından önerilen doğum kontrol hapı adet döneminde gerçekleşen adet sancılarını hafifletici etki oluşturabilir. Doğum kontrol hapları rahim duvarını inceltici etki sağlar ve adet sancılarını şiddetlendiren prostaglandin adı verilen kimyasalların miktarını düşürür. Bu sayede daha az adet sancısı meydana gelir. Rahim duvarı inceyse eğer çok fazla adet sancısı da oluşmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg