Translate

6 Nisan 2020 Pazartesi

Adet Söktürücü Hap





Adet Söktürücü HapAdet günü geçtiği zaman bir an önce adet görebilmek amacı ile kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kadın hastalıklarında da tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.Bu hapların içeriğinde vücuda takviye hormonlar bulunur. Vücutta görevini yerine getiremeyen hormonlar ek takviyelerle düzene girerek dengede tutulur. 

Her kadın hayatında en az 1 kez bile bu haplardan kullanmıştır. Bu ilaçların bu kadar çok bilinmesine rağmen mutlaka doktor kontrolü ile kullanılması gerekir. Doktor kontrolü harici yanlış kullanımlar adet döngüsünün düzenliği başta olmak üzere bir takım sorunlara da sebebiyet verebilirler.



Adet Süresi ve Adet Gecikmesi

Adet süresi her 21 ile 35 günde bir olmak üzere kişiden kişiye farklılık göstererek ortalama 3-7 gün arası sürer. Genel olarak çoğu kadın 28 günde bir adet kanaması yaşar. Eğer ki iki dönem arası 35-40 günün üzerindeki ise bu durum adet gecikmesi olarak adlandırılır. Örneğin 1 Mart’ta adet gören bir kadın normal şartlarda 22 Mart ile 05 Nisan arasında adet görmesi gerekir. Beklenen adet dönemi tarihi üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen adet görülmemişse adet gecikmesinden söz edilebilir.


Adet Gecikmesi Nedenleri

Düzensiz BeslenmekYeterince iyi beslenemeyen kadınlarda düşük kalorili beslenme, vücutta düşük yağ oranı ve yüksek enerji ihtiyacı ile birlikte adet gecikmesi görülebilir. Vücuttaki yağ oranı çok düşükse adet gecikmesi durumu söz konusu olabilir. O nedenle yağ oranı saha dengeli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.


Stres: Adet gecikmesine neden olan en temel sorun kişinin yaşamış olduğu strestir. Bunun nedeni beynin hormonları düzenleyen bölgesinin stresten etkilenmesidir.

Tiroid Bezi İle İlgili SorunlarTiroid bezi metabolizmayı düzenler. Tiroid hormonlarında herhangi bir dengesizlik durumu; kişide uyku bozuklukları, kilo değişimi, kas problemleri, kolesterol sorunu gibi önemli hastalıklarının yanı sıra adet gecikmesine de neden olur. .

Polikistik Over SendromuBir hormon dengesizliğidir ve kişide yumurtlamayı engelleyen bir durumdur. Östrojen, progesteron ve testeron seviyesinde değişiklik yaşanmasına neden olur. Polikistik over sendromu sadece adet gecikmelerine değil, adet görülmemesine bile neden olabilir.


Adet Söktürücü Hap Nasıl Etki Eder?

Adet gecikmesinde kullanılan adet söktürücü hap rahimde meydana gelen kasılmaların artmasına yardımcı olarak östrojen hormonunun dengelenmesini sağlar. 
Adet söktürücü hap sayesinde kişinin rahim duvarına baskı uygulayarak, rahim içinde bulunan atıkların, vücut dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede de adet başlamış olur. Hapların etki edebilmesi, kadınların normal adet döngülerini taklit etmesine dayanır. Kadınların adet döngülerinin ilk döneminde östrojen hormonu baskılı olur. 
Adet söktürücü hap da bu duruma benzemeye çalışarak gerekli etkiyi yaratmış olur. Hap kullanımı kesilince yaklaşık 4-5 gün sonra adet kanaması başlar. Adet kanamasının miktarında değişkenlik olabilir. O nedenle endişelenmeye gerek yoktur.


Adet Söktürücü Hap Kullanımı Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Adet gecikmelerinin çok fazla nedenleri vardır. Bunlardan en önemlisi olası bir hamilelik durumu söz konusu olabilir. O nedenle önce kadın hastalıkları doktoruna giderek durumu netleştirmek gerekir. Hamilelik durumu söz konusu değilse doktor kontrolünde kullanımına başlanabilir. 

Adet söktürücü haplar uzun süreli kullanım halinde hormon bozukluğuna neden olabileceği için kısa süreli olarak kullanılması gereken ilaçlardır. Her ilaç her bünye üzerinde aynı etkileri göstermez. O nedenle adet geciktirici haplarında her bünye üzerinde bıraktığı etkiler farkıdır. Fakat yapılan araştırmalarda kadınların çoğunda göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet durumu gözlenmiştir.

Adet Söktürücü Haplar
Adet söktürücü hap arasında Tarlusal 5 mg Tablet, Luteynyl 5 mg Tablet, Duphaston 10 Mg Tablet, Cyclo- Progynova Draje, Apranax Fort 550 mg Tablet, Naprosyn CR 750 mg 10 Tablet, Advil Liquigel 200 Mg 20 Kapsül ve Glifor bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg