Apandisit ameliyatı sonrasında beslenme, hastalarda görülen apandis sancılarının ile birlikte hastanın ameliyat edilmesi gerekir. Hasta ameliyat edildikten sonra 6 saat içinde ayağa kalkıp yürümeye başlayabilir. Bu süre içerisinde ağızdan yiyecekleri almaya başlar ve ağrı kesici ilaçlar ile hastanın ağrılarının azaltılması sağlanır.
Apandisitin alınmasının ardından hastanın vücudunda herhangi bir bozukluk görülmezken ameliyat olan hastanın günlük yaşantısına dönmesinde herhangi bir problem görülmez. Bu ameliyat sonrasında hastayı herhangi sıkıntılı süreç beklemezken herhangi bir ağrı uyandıracak bir durumda gözlenmemektedir. Kimi apandisit ameliyatı olan hastaları ameliyat olduğu gün taburcu edilirken; bazı hastaların ise bir gün veya iki gün hastanede kalması gerekir.
Kişide görülen apse yaradan gelen kan gibi problemlerde hastanın hastanede kalması tavsiye edilir. Herhangi bir şikayet görünmeyen hastaların ise ameliyat sonrasındaki gün taburcu edilmesi gözlenirken; antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanması için gerekli reçeteye yazılır. Ancak apandisit patlamış olarak hastaneye gelen ve ameliyat olan kişinin uzun süre hastanede yatması, gerekli kontrollerinin ve bakımının yapılmasının ardından taburcu edilmesi sağlanır.
Ameliyattan sonra hastanın yarısının 2 gün kapalı kalması üçüncü gün pansuman sökülüp atılarak kişinin banyo yapması ve yarıyı açık bırakılması gerekir. Yara üzerinde akıntı gibi problemler bulunur ise pansuman yapılması gerekir. Apandisit ameliyatında gizli dikişle bulunuyor ise dikiş alınmasına gerek yokken; iplikler görülüyor ise bir hafta sonra dikişlerinin alınması gerekir.
Apandisit ameliyatı sonrasında beslenme şekli
Apandisit ameliyatı olan kişilerin özel diyet yapmasına gerek yoktur. Kişinin günlük sağlıklı ve dengeli beslenmesi vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece önemlidir. Beslenme şekillerinde günlük sebze, meyve, doğal ürünler tercih etmesi iyileşme süreci açısından son derece önemlidir.
Apandisit ameliyatı olan kişilerin günlük vücudun gerekli vitamin ve mineral ihtiyaçlarını, kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayacak yiyecekler tüketmesi; et, balık ve beyaz et gibi ürünlere tercih etmesi vücudun ihtiyaçlarının karşılaması bakımından önemlidir. Bunun yanı sıra kalsiyum açısından önemli olan süt, peynir,, ayran yoğurt gibi ürünler tercih etmesi vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından önemli olacaktır.
Böylece ameliyat ile alakalı vücutta oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmiş olur. Bazı hastalarda apandisit ameliyatı sonrasında mide bulantısı gibi şikayetler bulunur. Bu süreçte kişi bir şey yemek istemezken; sıvı şeylerle beslenmesi tavsiye edilir. Apandisit ameliyatı sonrasında beslenme açısından yasaklanacak herhangi bir ürün yoktur. Ancak hastanın dengeli ve sağlıklı beslenmesi, alkol sigara gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durması tavsiye edilir.
Apandisit ameliyatı olan kişilerin bir hafta araç kullanmaması gerekirken; cinsel açıdan da ilişkiye girmekten kaçınması gerekir. Ayrıca apandisit ameliyatı olan kişinin 10 kilodan fazla ağırlık kaldırmaması, vücudu yoracak egzersizler yapmaması tavsiye edilir. Spor olarak kişilerin günlük kısa yürüyüşler yapması vücut için önemlidir.
🚗Araba Kullanımı
Ameliyattan 8 hafta sonra araba kullanmanıza izin verilebilir. Daha önce bu işe kalkışırsanız, direksiyonu hareket ettirirken kollarınız ve omuzlarınızda ağrı olabileceği gibi henüz gereği kadar seri hareket edememeniz sorun yaratabilir.
🔫Ev İşi
Kendinizi zinde ve yapabilecek gibi hissettiğinizde (yaklaşık 3-4 hafta), hafif olmak üzere ev işlerinize başlayabilir hafif bahçe işleri de yapabilirsiniz. Ameliyatınızı takip eden 2 ay boyunca ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız.
💋Seks
Seksüel ilişkilerinizi acele etmeden organize etmelisiniz. Çoğunlukla ameliyattan sonra 4 hafta beklemeniz önerilmektedir. Nefes almanızı ve göğsünüzü zorlamayan, sıkıntıya yol açmayan, en uygun pozisyonun belirlenmesi gerekli olacaktır. Erken girişimlerin başarısız veya zorlayıcı olması sizi üzmemelidir.
🚿Banyo
Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur. İlk zamanlarda banyo yaparken oturur şekilde duş almanız size kolaylık sağlayacaktır.
🍔Beslenme
Ameliyattan sonraki günlerde iyileşmenizin hızlı olabilmesi için aşırı miktarda kaloriye ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle bir ay süre ile hiçbir diyet yapmayınız.Az tuzlu olmak şartı ile ne istiyorsanız yiyiniz. Fakat bilmeniz gerekir ki ameliyat sonrası uzun dönemde, kan yağlarınızın düşük olması kesinlikle gereklidir. Bu ancak ömür boyu sağlıklı beslenme ile sağlanabilir. Bu nedenle kesinlikle hayvani yağlar (tereyağı, iç yağı) yağlı peynirden uzak durunuz.
Yemeklerde kesinlikle sıvı yağlar (ayçiçeği, mısır özü, soya yağı ve zeytin yağı) kullanınız. Kırmızı etten (özellikle kuzu eti) uzak durunuz. Bol balık, tavuk ve hindi eti yiyiniz. Yumurtanın beyazı yenebileceği gibi haftada 1-2 adet tam yumurta yiyebilirsiniz. Beslenmenin ana temelinin bol sebze ve meyve olması gereklidir. Bu tür beslenme ile kan yağlarınız düzene gireceği gibi, kilo sorununuza da bir çözüm getirecektir. Ekte bir beslenme örneği sunulduğu gibi bu konularda hastanemiz diyetisyeninden de yardım alabilirsiniz. (Kalp Koruma Diyeti)
Yemeklerde kesinlikle sıvı yağlar (ayçiçeği, mısır özü, soya yağı ve zeytin yağı) kullanınız. Kırmızı etten (özellikle kuzu eti) uzak durunuz. Bol balık, tavuk ve hindi eti yiyiniz. Yumurtanın beyazı yenebileceği gibi haftada 1-2 adet tam yumurta yiyebilirsiniz. Beslenmenin ana temelinin bol sebze ve meyve olması gereklidir. Bu tür beslenme ile kan yağlarınız düzene gireceği gibi, kilo sorununuza da bir çözüm getirecektir. Ekte bir beslenme örneği sunulduğu gibi bu konularda hastanemiz diyetisyeninden de yardım alabilirsiniz. (Kalp Koruma Diyeti)
🍸Alkol
Eve döndükten sonra az miktarlarda, örneğin bir bardak kırmızı şarap veya bir duble damıtık içki almanızda sakınca yoktur. Tüm hayatınız boyunca aşırı alkol almaktan kaçınmalısınız. Eğer uyku ilacı, sakinleştirici veya herhangi bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız, ilaçların etkisi alkol ile birleşince artabilir. Alkol, Coumadin ile de ciddi etkileşim yapacağı için, coumadin kullanan kapak hastalarının aşırı alkol konusunda daha dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.
🔧Kontroller
Taburcu olduktan bir-iki hafta sonra kardiyolog doktorunuzla, üç-dört hafta sonra cerrah ile görüşmek üzere randevularınız olacaktır. Taburcu olduğunuz gün servis hemşireniz veya cerrahınızın koordinatör hemşiresi bu randevularınızı organize edecektir. Bu kontrollerinizde elektrokardiogram ve akciğer filmleri çekilecek, gerekiyorsa kan sayımları, üre ve şeker kontrolleri yapılacaktır.
Kapak ameliyatı olan hastaların protrombin zamanı baktırmaları da gereklidir. Doktorunuzun iyileşmenizi değerlendirmesine ve ilaçlarınızın yeniden planlanmasına olanak verecek bu randevular çok önemlidir. Bu ziyaret sırasında sormak istediğinizi doktorunuza gelmeden önce not ediniz. Bu görüşmede işinize geri dönme zamanını da doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder