Kadınlarda adet, son derece önemli ve kadınlarda üremenin gerçekleşmesi için yardımcı bir olaydır. Sağlıklı olan her kadında belli bir yaştan sonra görülmeye başlayan adet, kadınlarda bebeğin gelişiminin sağlandığı bölgenin yani rahmin iç duvarının her ay olacak şekilde yenilenmesidir. Kadınlarda adet olayı bazen gecikmeli, bazen geç bazen ise görülmemesi durumunda çok büyük sorunlara neden olmaktadır. Kadınlarda adet olayı sırasında kişinin vajinasından yaklaşık 4-5 gün sürecek kadar sürekli kan gelmektedir.
Bu kan aslında rahmin iç duvarının vücuttan atılması için yardımcı bir maddedir. Atılması gereken eski rahim duvarı kan sayesinde atılır. Bu durumlar gerçekleşirken bazı kişilerde son derece şiddetli ve neredeyse kişiyi gündelik hayatından edecek kadar yoğun bir ağrı gözlemlenmektedir. Bu durum tabi ki her adet gören on kişiden sekizinde görülen bir sorundur. Kişide görülen adet kanaması meydana gelirken kişi bu beş gün içerisinde sürekli bir huzursuzluk, karın bölgesinde doluluk hissi ve bel, kasık gibi bölgelerde şiddetli ağrılarla karşılaşması normaldir.
Bu durumlar genellikle adet kanaması denilen olayda atılan rahim parçacıklarının damarlardan geçmesi sırasında meydana gelen ağrılardır. Bu durumda kadınlar kesinlikle ağrı kesici ya da buna benzer kimyasal ilaç kullanmamalıdırlar.
Kadınlarda adet, kişinin hamileliği ile birlikte doğuma kadar gerçekleşmez. Doğumdan sonraki ay ise rahim duvarı tekrar yenilenmek üzere adet kanaması gözlemlenir. Bu durumda adet kimi kişilerde erken görülürken kimilerinde daha geç gözlemlenmektedir. Bu durum direk olarak kadının vücudundaki hormonal değişikliklerden dolayı meydana gelmektedir. Sadece insanlarda görülen adet kanamaları, kimi zaman şiddet olarak bir önceki aydan farklılıklar göstermektedir.
Kadınlarda adet durumu rahim içerisinde her ay döllenmiş olan yumurtanın gelerek burada yaşamasıyla ve buradan beslenmesiyle meydana gelmektedir. Bu yumurta döllenmez ise vücuttan kan yardımı ile atılır. Bu durumda adet durumu meydana gelmiş olur. Fakat bu durum kadınlarda bu şekilde gözlemlenir. Diğer canlılarda bu yumurtalar vücut tarafından imha edilir. Daha önce de söylediğimiz gibi kadınlarda adet, son derece sancılı geçebilmektedir. Görülen sancıların yanı sıra kişide sıkıntı, stres gibi hormonların dengelediği şeylerin artıp azalmasına bağlı olarak bu tür durumlar gözlemlenebilir.
Kadınlarda adet karnın alt kısmında sancı şeklinde görülerek bazende kişide mide bulantıları halsizlik gibi belirtilerle birlikte son derece zor durumları meydana getirmektedir. Özellikle kişilerin günlük yaşantılarından bu nedenle geri kalmaları son derece zor durumlara neden olmaktadır. Yine artış gösteren hormonlar nedeni ile kişilerin sindirim sistemleri de son derece olumsuzluklar göstererek kişide ishal durumları, kabızlık durumları gibi sorunlar da gözlemlenebilir.
İşte bu nedenlerle adet durumu olası bir durum ise bu kişiler bu haftaları çok daha dikkatli olmalıdır. Kadınlarda adet akıntıları oldukça şiddetli olabileceği için yine bu haftalarda kişinin hazırlıklı olması ile bu durum çok daha kolay bir şekilde geçirilebilir. Bir kadın için adet durumu onun üreme sisteminin sağlığının belirtisidir. Bu nedenle adet düzenli oluyor ise bu kişinin sağlıklı olduğu söylenebilir.
Adet kanaması
Kadının yumurta hücreleri, yumurtalıklarının içerisinde bulunur. Her ay olgunlaşmış bir yumurta hücresi yumurtalıktan dışarı atılır. Buna yumurtlama denir.
Yumurta kanallarından biri yumurta hücresini rahme taşır. Kadının rahmi her ay gebeliğe hazırlanır: Rahmin mukozası gittikçe kalınlaşır. Mukoza, yumurta hücresi için bir yuva işlevi görür (aşılama).Yumurta hücresi döllenmediğinde kadın gebe kalmaz. Mukoza ve kan rahimden vajinaya akar ve vücuttan atılır. Buna adet kanaması denir (menstrüasyon).
Adet kanaması yaklaşık üç ila yedi gün arasında sürer. Adet kanamasının süresi her kadında farklıdır. Ardından mukoza tekrar kalınlaşmaya başlar. Böylelikle yeni bir adet döngüsü başlar.Adet kanaması sırasında kullanılabilecek çeşitli ürünler vardır. Bunlar örneğin ped, tampon, adet süngerleri ya da adet kabıdır.
İlk adet kanaması
Bir kız ergenlik döneminde, genellikle 11 ila 15 yaş arasında doğurgan (fertil) olur. Bir kız doğurgan olduğunda çocuk sahibi olabilir. Bir kız ilk yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından doğurgandır. Hatta ilk adet kanamasından önce de gebe kalabilir. İlk cinsel birleşmede bile gebe kalması mümkündür.
Menopoz: Adet kanamasının sonlanması
Bir kadın 45 ila 55 yaşından sonra adet kanaması görmemeye başlar. Adet görmeme yaşı her kadında farklıdır. Kadının son adet kanamasını gördüğü döneme menopoz denir. Kadın bundan sonra gebe kalamaz.
Menopoza girmeden bir süre önce adet kanamaları düzensiz olur. Bu döneme menopoz dönemi de denir. Menopoz dönemi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Bir kadın korunmadığında menopoz döneminde de gebe kalabilir. Bu konuyu kadın doktorunuzla konuşmak iyi olur.
Menopoz döneminde kadınlık hormonlarının üretimi değişikliğe uğrar. Bazı kadınlarda bu dönemde rahatsızlıklar ortaya çıkar: Bunlar örneğin sıcak basması, ruh halindeki ani değişimler, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve yorgunluktur. Vajina mukozası daha kolay kurur ve daha kolay yaralanabilir.
Gebeliği önleme yöntemleri
Gebeliği önleme yöntemlerinden bazıları ya rahmin mukozasının kalınlaşmasını ya da bir yumurta hücresinin olgunlaşmasını (yumurtlama) engeller. Bunu örneğin doğum kontrol hapları ve hormonlu spiraller yapar. Böyle olduğunda kadın ya hiç adet kanaması görmez ya da çok az görür.
Cinsel ilişki
Bazı kadınlar adet kanaması gördükleri dönemde de cinsel ilişki yaşamak isterler. Bazıları da istemezler. Siz cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Bunun sağlık açısından herhangi bir riski yoktur.
Adet kanamanız olduğu sırada gebe kalabilirsiniz. Gebe kalmak istemiyorsanız bir gebelik önleme yöntemi kullanın.Adet döneminde korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girerseniz HIV virüsü daha kolay bulaşır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder