Translate

30 Temmuz 2020 Perşembe

Prostat Ameliyatı Sonrası Hakkında Önemli Bilgiler




Prostat ameliyatı sonrası, hastanın ameliyattan sonra ne kadar hastanede tutulacağı, ameliyattan sonra takılan sondanın ne zaman alınacağı ve iyileşme sürecinin ne kadar süreceği gerçekleştirilen cerrahiye göre farklılık gösterir. Cerrahi tamamlandıktan sonra foley olarak adlandırılan katater sonda idrar kanalı içinden mesaneye yerleştirilir. Sondadan mesane içine serum verilerek mesane yıkanır. 

Yıkama işlemi sayesinde pıhtı nedeniyle sondada yaşanacak tıkanıklığın önüne geçilir. Sondanın farklı bir kanalından verilen idrar ve sıvı drene yapılır. İdrar sondası operasyon açık veya laparoskopik yöntem ile yapılmışsa 4-5 gün, lazer vaporizasyonunda 1-2 gün, Tur ve lazer tekniği ile gerçekleşmişse 2-3 gün hastada kalır.




Hastaya hastane ortamında ameliyat sonrasında olası enfeksiyon problemine karşı antibiyotik tedavisine başlanır. Genelde antibiyotik tedavisi ameliyattan önce uygulanmaya başlar ve sonrasında da devam eder. İdrar sondası hastadan alındıktan sonra idrarda kan ya da pıhtıya rastlanabilir. Bu durum gayet normal olarak karşılanır. Görülen kan ya da pıhtı koyu bir kıvamda ise doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Ameliyat sonrası birkaç gün hastanın bol sıvı tüketmesi, idrarı ile ameliyat bölgesinin yıkanması gerekir.

Prostat ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?



Hasta hastaneden taburcu edildikten sonra dinlenmelidir. Ameliyat laparoskopi ile gerçekleşse ve hastada her hangi bir ağrı olmasa bile hastanın birkaç gün kesin dinlenmesi gerekir. Hasta kendini sağlıklı hissediyorsa doktor önerisi dahilinde günlük yaşamına dönüş yapabilir. Hastanın özellikle ameliyattan sonraki ilk hafta kendini zorlamaması ve ağır işlerden kaçınması gerekir. Bu dönemde;
  • Ameliyat gerçekleşen bölgenin yıkanabilmesi için bol sıvı tüketilmelidir.
  • Bağırsak problemleri dolayısı ile hasta ıkınmaktan kaçınmalıdır.
  • Hasta kabızlığa yol açacak besinlerden uzak durmalıdır.
  • Hasta bir süre araba kullanmamalıdır.

Hasta iyileştiğini düşünse de ameliyatın gerçekleştiği alanın iyileşme süreci en az 1-2 aydır. Bu süreçte bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılar;

Kanama: 7-15 boyunca ameliyat yerinde yaranın kabuklaşması ve gevşemesi sebebiyle idrar yaparken damla şeklinde kanama fark edilebilir. Bu durum telaşlanacak bir durum değildir. Ancak sıvı tüketiminin arttırılması gerekir. Şayet idrar renginde koyulaşma ya da değişiklik fark edilmişse mutlaka doktor haberdar edilmelidir.

İdrar kaçırma: Ameliyat öncesi mesane idrar yaparken oldukça zor anlar geçiriyordu. Dolayısı ile idrarın normal fonksiyonlarına dönmesi için bir süre geçmesi gerekir. Bu durumda bazı dönemler idrar kaçırma görülse de bu geçici bir süreçtir.


İdrar yapmakta zorluk: Hastadan idrar sondası çıkarıldıktan sonra idrar akışında artma gözlenir. Bu durum oldukça rahatsızlık vericidir. Hastada aniden idrar yapma isteği görülebilir. Bu süreçte geçici bir süreçtir. Ancak uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Prostat ameliyatından sonra cinsellik

Prostat ameliyatı olmuş ya da olması gereken çoğu hastada cinsellik ile alakalı endişeler görülebilir. Ancak prostat ameliyatlarında ereksiyon kaybı yaşanma olasılığı çok azdır. Bazen hastalarda cinsel fonksiyon azalması görülse de bu durum diğer şikayetler gibi geçicidir. Prostat ameliyatından sonra yalnızca menide azalma fark edilebilir. Bu durum yaklaşık %70-75 oranında gerçekleşebilir. Bu durum bazı ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg