Translate

31 Temmuz 2020 Cuma

Rahimde Polip Ameliyatı Hakkında Öemli Bilgiler





Rahimde polip ameliyatı, Rahimde bulunan polip için gerekli tanının korunması gerekir. Öncelikli olarak endometrial poliplerin tanısında birçok yöntem kullanılabilir. Burada olan poliplerin saptanmasına yardımcı olmak için histerosalpingografi kullanılır.Büyük oranda translational ultrasonografiyle bu bölgede bulunan poliplerin varlığı tespit edilir. 

Bütün ultrason incelemesi ile rahim içi boşluğuna daha iyi gösteren sulu ultrason polip tanısında en etkili yöntem kullanılır. Bu yöntemlerle trans vajinal ultrasonografinin polipleri saptanmasındaki duyarlılığı yüzde 70 civarında iken sonohisterografinin tanı duyarlılığı ise yüzde yüzdür.



Polipin genel olarak tanısı tespit edildikten sonra histeroskopi yöntemiyle bu bölgenin temizlenmesi sağlanır. Radyolojik incelemelerle beraber bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile rahim içindeki poliplerin varlığı kesinleşir.



Rahimde polip ameliyatı tedavisi

Genellikle polip tedavisinde en sık başvurulan yöntem kürtaj ile bu bölgenin temizlenmesidir. Ancak kitle çok oynak olabildiğinden kürtaj sırasında bu işlemin başarıyla gerçekleştirilme olasılığı azdır. Bu sebeple Histeroskopi adı verilen bu tedavi genel anestezi altında operatif histeroskopi kullanılarak hastanın rahimin de bulunan poliplerin alınması sağlanır. Bu işlem ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Burada bulunan poliplerinin tamamının cerrahi olarak alınması gerekir.

Bunun için öncelikle kanama bozukluklarının polip dışında başka bir nedene bağlı olup olmadığı araştırılır ve gerekli tedavi endometrial hiperplazi olmadığının gösterilmesi için uygulanır. Ayrıca rahimde bulunan kansere karşı polibin sonrasında kadınlarda kanama olduğunda alınan parçanın patoloji sonucu beklenir. Bu sebeple menopoz sonrasında kadınlarda kanama varlığında polip saptandığı zaman kanser olup olmadığını kesinleştirmek için buradan alınan polibin patoloji sonucu beklenir. Çünkü menopoz döneminde bulunan polip kanser içerikli olabilir.


Rahimde bulunan polipe bağlı olan kanamayı durdurmanın en kaliteli yolu ise polibi ortadan kaldırarak; bu kanamanın sebebini yok etmektir. Ayrıca yapılan araştırmada 2 santimden küçük polibin tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını azalttığından dolayı düşüklere sebep olduğu saptanmıştır. Bu sebeple burada bulunan poliplerin yumurtlama ve döllenme açısından embriyonun bu bölgeye tutunmasını olumsuz yönde etkilediği belirtilmiştir. Böyle durumlarda rahimde bulunan polibin temizlenmesiyle rahim bölgesinin sağlığına kavuşması amaçlanır.

Gerekli cerrahi işlem uygulamasında rahimde bulunan polip alındıktan sonra hastanın hastaneden taburcu olması sağlanır. Polip alındıktan sonra gerekli patolojiye gönderilerek; polibin türü ve derecesi saptanır. Patoloji sonucuna bağlı olarak 15 gün içerisinde gelecek sonuca göre değerlendirilerek; kanser ya da başka bir sebepten dolayı meydana gelmiş ise gerekli tedavi işlemleri uygulanır. İlerleyen durumlarda eğer kansere sebep olan polipler tehlike arz ederse bu bölgenin tamamının temizlenmesi amaçlanır. Burada bulunan polipler temizlendikten sonra hala problemler oluşabiliyor ise rahim bölgesinin alınması hasta için hayati önem taşır. Zor bir süreç olup; psikolojik açıdan da yıpratıcı bir durum oluşturur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg