Translate

22 Temmuz 2020 Çarşamba

Rhizobium Bakterileri Hakkında Önemli Bilgiler





Rhizobium Bakterileri: çubuk biçiminde, gram negatif, umumi şekilde, aerobik metabolizmaya sahip olmakla birlikte, çok düşük oksijen ortamında dahi gelişim gösteren bakterilerdir. Rhizobium, baklagillerle ortak yaşam sürerek, azot biriktirmeye yarayan bakteri grubu olarak isimlendirilir.

Rhizobium Bakterilerin İşlevi:
Bu bakteriler havadan azot alır, albüminoite dönüştürür; baklagiller familyası bitkisi bunu emer, karşılığında ise bakterinin glüsit gereksinimini karşılar. Rhizobium bakterileri gelişim sıcaklığı asgari 25-30 derece, gelişme PH'leri 6-7 arasıdır. Rhizobium Bakteriler, Rhizobiaceae familyası gillerdendir. Bu bakteriler genetik olarak değişik, fizyolojik olarak ise heterojen bir grubu oluşturur. Rhizobium türüne giren bakterilerin ayrılası henüz tamamlanamamıştır. 




Asıl ayrım olanı, baklagiller çeşidinde nodül oluşturma becerisidir. Rhizobium Bakterilerinin farklı baklagiller ile nodül oluşturmaları, başka bir deyişle, bakteri cinslerini enfekte etme hususiyeti spesifiktir. Toprak bakterileri, Legiminosae ailesine bağlı olan bitkilerin köklerinde var olan yumrular içerisinde yaşarlar. Baklagiller bitkisi bakterilerde var olan bu nitrogenli bileşiklerin nitrogeninden yararlanır. 


Bakteriler de kendileri için lazım olan kimi organik maddeleri, bitki usaresinden alırlar. Baklagillerin yetiştiği toprakta Rhizobium bakterileri bulunduğu zaman, bunlar köklere tesir ederek, baklagiller bitkisinin havada bulunan azotu bağlamasını temin eder. Bu şekilde olan, bitki kökleri içerisinde yumrular bulunmaktadır. Bu bakteriler yıllık olarak, dönüm başına 15-20 kg kadar saf azot bağlayabilmektedir.

Rhizobium Bakteri Ve Simbiyotik Yaşam:
Rhizobium bakteri baklagillerle simbiyotik olarak yaşayıp, toprağa fikse yaptıkları azot miktarı ortalama olarak 200 kg/ha/sene. Bu oran; baklagiller bitkisi iyi bir gelişim gösterdiği takdirde, azot fikse yapma şiddeti yüksek şuş ve simbiyotik hayata girerse toprak azotlu gübre açısından eksik ise, 500 kilo/ha/sene değerine kadar çıkmaktadır. 


Simbiyotik hayat, iki canlının bir arada yaşaması ve her ikisinin de birbirinden faydalanmaları manasına gelir. Bu nedenle Rhizobium Bakterileri baklagiller bitkisi ile ancak birlikte yaşadıkları ve bir araya geldikleri zaman azot fikse edebiliyor ve bu işlemi yapabilmeleri için toprak içinde kullanılabilir azot oranın, çok düşük olması gerekir. azot fikse eden bakteriler ve simbiyotik yaşam üç gruba ayrılır;
  • Baklagiller bitki kökünde yaşayan bakteriler,
  • Bazı bitki yaprakları üstünde yaşayan bakteriler,
  • Baklagiller olmayan bitki kök ve üzerinde yaşayan bakterilerdir.

Rhizobium Bakteri Çeşitleri: 

Aşağıda yer alan Rhizobium bakteri türleri baklagilleri enfekte edip nodül oluşturur. Buna göre; 7 çeşit bakteri vardır.
  • Rhizobium phaseoli: Fasulye
  • Rhizobium leguminosarum: Mercimek, bezelye,
  • Rhizobium meliloti: Yonca
  • Rhizobium cicer: Nohut
  • Rhizobium japonicum: Börülce, soya ve yer fıstığı
  • Rhizobium lupini: Bakla
  • Rhizobium trifoli: Üçgül

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg