Salmonella Bakterisi, İlk kez domuzlarda keşfedilen ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan, çubuksu şeklinde bir gram negatif bakteri türüdür. Ayrıca gıda zehirlenmelerinin en yoğun görüldüğü bir grup bakteriye verilen isimdir.
Salmonella bakterisi özellikle kuşlar,diğer hayvanlar ve insanların bağırsaklarında yaşama alanı bulurlar. Salmonella, yaşama alanı bulduktan sonra 12 saat ile 72 saat içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. İshal en önemli belirtisi olurken kusma, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı da salmonella enfeksiyonunun belirtileri olabilmekte. Bu ishal durumu bazı hastaların doktora başvurmasını gerektirmeden tedavi olurken, bazı kişilerde ise şiddetli olarak hastanın ölümüne yol açabilir.
Bu kişilerde salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılır ve antibiyotik tedavisinde geç kalındığında ölüme yol açar. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde erken teşhisi çok önemlidir. Genel olarak hayvan dışkısı ve konta mine gıdalar ( yumurta, kümes hayvanları, meyve suyu, pişmemiş sebze ve meyve, baharatlar, pastörize edilmemiş süt ) sayesinde insanlara bulaşırlar.
Hastalığın tespiti; salmonella enfeksiyonunun tespit edilmesinde dışkı örneği kullanılır. Belirti olarak ishal, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar gözlemlenir.
Hastalığın tedavisi; hasta genel olarak 5-7 gün içerisinde kendiliğinden tedavi olabilirken, bunun yanında sıvı içecekleri tüketmek ve dinlenmek tedaviye yardımcı olan etkenlerdir. İshal ve kusması aşırı görülen bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde damardan sıvı tedavisi gerekmektedir. Salmonella enfeksiyonunu tedavi etmekte kullanılan antibiyotikler ishal süresini artırabilmekte ve hastalığın süresini uzatarak başkalarına bulaşma ve hastalığın tekrar etme olasılığını yükseltebilmektedir.
Hastalıktan korunma yolları; bu enfeksiyonun herhangi bir aşı ile korunması yoktur. Pişmemiş yumurta, çiğ kıyma, pastörize edilmemiş içecekler ve ev yapımı mayonez ve benzeri gıdaları tüketmekten kaçının. Pişmemiş et ve ya kümes hayvanlarına ( kuş, ördek, tavuk, hindi gibi ) temas ettikten sonra ellerinizi ve temas eden yüzeyleri su ve sabun ile defalarca yıkayın. Günlük olarak tükettiğiniz et ve süt ürünlerinin pişiriminin tam olarak yapılmasına dikkat edin. Tam olarak pişirme bakterileri tamamen öldürür.
Fakat pişirdiğiniz gıdaların tüm kısımlarının 70°C'ye ulaştığından emin olun. Tam olarak pişirdiğiniz gıdaları çok zaman harcamadan tüketin. Çünkü oda sıcaklığında olan herhangi bir pişmiş gıda, bakteri üretmeye başlar. Pişmiş gıdalarınızın bekleme süresi 5 saatten fazla ise, pişirdiğiniz gıdayı hızlı bir şekilde soğutup 10°C'nin altında saklayın. Bebekler ve yaşlılar için bekletilmemiş gıdalar tercih etmeye çalışın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder