Translate

2 Ağustos 2020 Pazar

Alzheimer Çeşitleri Hakkında Önemli Bilgiler




Alzheimer çeşitleri, kronik bir unutkanlık rahatsızlığıdır. Zaman zaman hepimiz, anahtarın yerini, ayın kaçı olduğunu, arkadaşımızın ismini gibi bazı şeyleri unuturuz ama hatırlamamız zaman almaz. Bir süre sonra hatırlarız. Böyle kısa süreli unutkanlıklar normaldir ve hayatımızı o kadar da olumsuz yönde etkilemez. İnsanlar yaş ilerledikçe unutkanlıklar görülmeye başlar. 

Konuşmada yavaşlamalar, halsizlik, mutsuzluk ve uykulu haller sıkıntı yaratabilir. Bu belirtiler kişide alzheimer görüldüğünü kanıtlayabilir. Alzheimer gelip geçici bir rahatsızlık değildir. Zamanla ilerler ve kişinin yaşamını bir hayli zorlar. Alzheimer araştırmalara göre 60 yaş üstü insanlarda daha fazla görülür. Kadınlarda görülme oranı, erkeklere oranla çok daha fazladır. Dünyada alzheimer hastalığının görülmesi 30 milyon civarındadır. Hastalık Türkiye'de 350 bin kişide bulmaktadır.



Alzheimer çeşitleri:
  • Alzheimer hastalığı
  • Arteriosklerotik bunama
  • Multi infarkt bunama
Alzheimer yaşlılıkta en fazla görülebilen zor bir rahatsızlıktır. Halk arasında yaşlılık bunaması da denilebilir. Beynin bir bölümünün çalışmamasıyla ilgilidir. Bunama oranları arasında %50 ye ulaşmıştır.

Arteriosklerotik ve Multi infarkt bunamalar zamanla düzelebilme olasılığı vardır. Bunamaların %25 ini oluşturmaktadırlar. Alzheimer hastaları yalnız bırakılmamalıdır. Kesinlikle bakıma ihtiyaçları vardır. Ama alzheimer hastalarına bakanların, kendilerine de bakmaları şarttır. Çünkü bu hastalığı yaşayan kişiler, onlara bakan kişileri oldukça psikolojik anlamda yorarlar.

Alzheimer çeşitleri ve evreleri:

  • Erken evre: Hafıza kısa süreler halinde gider. Eşyaları nereye koyduğunu unutur. Kelime kurmada zorluklar başlar. Hastalığı kabul etmezler ama içlerindeki korku hüzünlü bir hal alır. Sinirlilik ve alınganlık yaparlar.
  • Orta evre: Anlamada zorluk çekerler, tekrar tekrar soru sorarlar. Öğrenmiş oldukları beceriler kaybolabilir. Giyinmekte, yemek yemekte, tuvalete gitmekte zorlanırlar. Olmayan şeyleri, olmuş gibi davranırlar. Gezinirken kaybolmalar başlar. Yakın geçmiş unutulur, çok eskilere giderler.
  • İleri evre: Bulunduğu evde odaları unutup, karıştırabilirler. Konuşurken kısa ve öz konuşurlar. Artık uzun cümle kuramazlar. Parça parça anılar hatırlar ama tamamlayamaz. En yakınlarını (ona bakan kişileri) bile unuturlar. Agresif ve çok sinirli, saldırgan olabilirler. Sonunda yatağa bağlı kalabilirler.
Alzeimer hastası olan bir yakınınız varsa, bilmeniz gereken bir kaç bir şey önerebilirim. Öncelikle doktora başvurulmalıdır ve sürekli tedavi altında kalınmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar, her ne kadar sorunu ortadan kaldırmayacaksa da, hastalığın seyrini yavaşlatacaktır. Hastaya bakacak kişi şefkatli olmalıdır. Hasta karşıdaki kişiyi ne kadar zorlarsa zorlasın, bakan kişi alttan almalıdır. Tabiri caizse çocuktan farksızdırlar.

 İlgi beklerler. Kendilerini güvende hissetmek isterler. Hastanın sağlıklı beslenmesi de oldukça önemli bir faktördür. Hafızasını güçlendirecek ve zihnini zinde tutacak besinler yedirilmelidir. Hastanın kullandığı ilaçlar, doktora başvurmadan kesilmemelidir. Bu daha büyük sorunlara yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg