Translate

3 Ağustos 2020 Pazartesi

Alzheimer Genetik Mi Gerçekler Günyüzünr Çıkıyor !




Alzheimer genetikmi,, ailesinde alzheimer hastası olan kişilerin en çok korktuğu ve merak ettiği soruların başında gelmektedir. Özellikle alzheimer olan hasta birinci dereceden akraba ise mutlaka diğer akrabalar risk grubunda olup olmadıklarını anlamak isterler. Alzheimer demans türevi bir beyin hastalığı olup genellikle ilerleyen yaşlarda hafıza kayıpları ya da günlük olayları karıştırma şeklinde ortaya çıkan ve bazı durumlarda bunama yani ateh olarak bilinen yaşlanmaya bağlı hastalık ile karıştırılabilir. 

Alzheimer bunamadan farklı olarak fiziksel bir hastalıktır ve hasta olayları hatırlamakta fakat sırasını karıştırmakta olabilir özellikle uzak geçmişi çok net hatırlaması ve yakın geçmişi hiç hatırlamamsı şeklinde tanımlanabilir. İnsanları hatta kendi çocuklarını tanımaması bile mümkündür. Alzheimer hastalığı gen aktarımı ile sonraki nesillere geçirilebilir yani genetik bir hastalıktır denilebilir.



Alzheimer genetikmidir,

Alzheimer hastalığına yakalanan kişi kendinden sonra gelen nesillere gen yoluyla hastalığı aktarabilir yani alzheimer genetik bir hastalıktır denilebilir. Hastalığa yakalanan kişinin özellikle birinci dereceden akrabaları birinci kısım risk grubunda yer alırlar ve alzheimer testi yaptırmaları faydalı olur. 

Alzheimer tam olarak tedavi edilebilen bir hastalık olmasa da erken teşhis ile hastalık yavaşlatılabilir ve en azından hastanın daha konforlu bir hayat sürmesi sağlanabilir. Alzheimer zor bir hastalıktır, belirtileri arasında koku kaybı, yakın geçmişi hatırlamama, olayları karıştırma ve hatta kişilik değişikliği şeklinde sıralanabilir. 


Alzheimer hastalarının özellikle evde bakılmaları hastalığın ilerlediği dönemlerde son derece zordur. Hastalar evden kaçmakta eve etrafına ya da kendilerine zarar verebilmekte ve birlikte yaşadığı insanlar için hayatı zorlaştırabilmektedir. Böyle durumlarda hastanın kendi iyiliği için özel bakım merkezlerinde tedavi altında olmalarında fayda vardır.

Alzheimer bir beyin hastalığıdır ya da daha farklı bir tanımla beyinde oluşan elektriksel akım kaybından kaynaklanan bir hastalıktır. Beynin bir bölgesinde bulunan gri hücre sayısındaki artış ile ortaya çıkan hastalığın sebebi tam olarak günümüzde saptanamamıştır. 

Bununla beraber alzhaimer hastalığının tam olarak tedavisi de henüz bulunamamıştır. Deneysel tedaviler ve beyin sapına elektriksel tedavi uygulaması ile hastalığın yavaşlatılması mümkün olabilmektedir.


Alzhaimer hastalığğı hangi yaşlarda baş gösterir,

Alzheimer hastalığı demans hastalığının aksine genç yaşlarda ortaya çıkmaz genellikle orta yaş üstü kabul edilen altmış yaşından sonra ortaya çıkabilmektedir.

Ailesinde alzheimer olan kişiler özellikle birinci dereceden akrabaları alzheimer hastalığına yakalanmış ise gen tedavisine başvurabilirler. Gen tedavisi gen yolu ile aktarılan hastalıkların arındırılması bir tür önüne geçilmesi halidir. B12HT testi ile gen yolu ile aktarılan hastalıklar için risk grubunda olup olmadığını kişi öğrenebilir ve bu test ile öğrendiği sonuçlara göre hekimlerden yardım alabilir. 


Özellikle parkinson, alzheimer ya da bazı kanser türlerinin henüz başlamadan önlenebilmesi bu test ile sağlanabilir. Göğüs ya da rahim kanseri risk grubunda olanlar test sonucunda pozitif olmaları halinde bu dokuları aldırıp riski ortadan kaldırabilirler. Bunun gibi alzheimer hastaları da risk grubunda olduğunu öğrenip hastalığa yakalanmayı önleyebilir ya da mümkün olan en uzak tarihe kadar erteleyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg