Translate

11 Ağustos 2020 Salı

Alzheimer Hastalarının Beslenmesi Hakkında Önemli Bilgiler





Alzheimer hastalarının beslenmesi, Alzheimer maalesef zor ve ürkütücü bir hastalıktır. Sadece hafızayı etkilemekle kalmaz kişiliği ve davranışları da etkiler. Hastalığa sebep olan etkenler kesin olarak bilinmemekle beraber ciddi kafa travmaları ve sigara sebepler arasında gösterilmektedir. 

Ve yine üzülerek belirtilmeli ki kesin bir tedavi şeklide henüz yoktur. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre beslenme şeklinin hastalığı kontrol altında tuttuğu ve ilerlemesini engellediğidir.



Alzheimer hastalarının beslenmesi nasıl olmalı?
Alzheimer hastalarının beslenme tarzı E ve C vitaminleri yönünden zengin olmalıdır. Ve balık bolca tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır. Doymuş yağ oranı ve az kolesterol içeren bir diyet uygulanmalıdır. Yemeklerdeki tuz oranı olabildiğince az, alkol ve sigara kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Rafine ve şekerli ürünler tüketilmesi hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır.

  • Süt ve süt ürünlerini içeren gıdalar sinir ve kasların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Peynir, özellikle yoğurt, lor ve çökelek gibi süt türevleri içeren besinler Alzheimer hastalarının günlük beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminlerini içerdiğinden dolayı yaşlılık süresinde mutlaka bu gıdalardan günde 2-3 porsiyon tüketim yapılmalıdır.
  • Yağlı tohumlar, et, kuru baklagiller, ve yumurta birbirini tamamlayan gıdalar olup birbirlerini ikame edebilmektedirler. Bu ürünler kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, fındık, fıstık, badem, ceviz alınması gereken gıdalardır. Demir, çinko, magnezyum gibi mineraller ve protein bu gruptaki besinler de yer alır. Ayrıca vitamin olarak B grubu vitaminleri A ve E vitaminleri de bu gruba dahildir.
  • Günlük yağ tüketimi yaşın ilerlemesi ile birlikte sınırlandırılmalıdır. Et ve et ürünleri içeren gıdalarda doymuş yağ oranı yüksek olduğundan dolayı bu ürünler tüketilirken yağsız olanları tercih edilmelidir. Balıkta doymuş yağ oranı düşük olmasına rağmen omega 3 miktarı oldukça fazladır. Kızartma olmaması şartı ile haftalık 3 kez balık tüketmek Alzheimer hastalığı için oldukça faydalıdır. Yine haftada 4 kez yumurta, 2-3 kez kuru baklagillerden, ve beyaz etin ağırlıklı olduğu bir beslenme şekli uygulanmalıdır.
  • Sebze ve meyvede ise bolca C vitamini bulunduğundan dolayı ve hastalıklara karşı direnç gösterme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi bakımından sebze ve meyvenin her gün 400 gram kadar tüketilmesi gereklidir. Sebze ve meyvelerdeki su oranı fazla olduğu için vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılması Alzheimer hastalığının ilerlememesi için çok önemlidir.
  • Tahıl ve tahıl içeren gıdalar temel enerji kaynağı olduğundan makarna, ekmek, pilav, bulgur, yarma gibi yiyecekler bu gruba dahildir. Tam taneli olanlar ve bulgur bolca B vitamini içermesi nedeni ile Alzheimer hastaları için son derece önemli bir gıda grubudur. Tahıl ürünleri sinir sistemi ve sindirim sisteminin çalışmasında son derece etkili olduğundan Alzheimer hastalarının günlük beslenme planlarına mutlaka dahil edilmelidir.
  • Hayvansal yağ ve hayvansal yağ içeren gıdalardan, şeker, kahve, çikolata, ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Tatlandırıcı içeren gıdalardan da uzak durulmalıdır.
  • Ayrıca keten tohumu, avokado yağı ve sızma zeytinyağı mutlaka diyete dahil edilmelidir.
  • Yaban mersini, ıspanak ve deniz yosunu Alzheimer hastaları için mutlaka alınması gereken faydalı gıdalardır.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg