Translate

11 Ağustos 2020 Salı

Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması Hakkında Bilinmesi Gerekenler




Alzheimer hastasının sürekli uyuması, yaşla birlikte insan vücudunun birçok fizyolojik değişiklikler izlenmektedir. Fakat uykuyla bağlantılı değişiklikler muhtemelen uygulanması en zor olan değişiklikler diyebiliriz. 65 yaş ve üzerindeki kişilerde %40-65 oranında uyku düzeniyle ilgili şikayet bildirilmektedir. En sık bildirilen şikayetler ise gece sık sık uyanma, uykuya geç dalma, uyuyamama ve sabah erken uyanma yer almaktadır. 

Alzheimer hastaları yaşları ilerledikçe uykuları da azalmaktadır. Bunun sebebi ise uyku hormonlarının azalmış olmasıdır. Uyku hormonlarının azalmasıyla erken saatlerde uykularının gelmeye başlamasıdır. Akşamları 19:00 dan sonra uykularının gelmesi ve sabah 03:00 ten sonra uykuları son bulmaktadır. Yaşlı hastalar bu saatlere uyum sağlarsa hiç bir sorun kalmayacağı anlaşılır. Geçmişteki hayatlarına ayak uydurmaya çalıştıkları sürece sorun yaşamaya devam ederler.



Alzheimer hastasının sürekli uyuma sebepleri,
  • Beyindeki uyku sinyallerinin farklı çalışması,
  • Uykuyla ilgili hastalıklar,
  • Psikolojik rahatsızlıkları,
  • Çok fazla ilaç kullanmaları buna sebebiyet göstermektedir.
Işık hassasiyetleri de yaşlılıkla birlikte değişmektedir. Işık istemedikleri sürece uykularının olduğundan hızlı geleceği anlamına gelmektedir. İncelendiği zaman insanlarda en çok alzheimer demansı görülmektedir. İlerleyici boyutlarda unutkanlıkları olur bunun sebebi ise geçmişte yaşadıkları psikolojik sorunlarıdır. Böyle hastalarla ilgilenen kişinin yakınları da ciddi sorunlar yaşayabilirler. Fakat bu durum kişiden kişiye değişmektedir.


Alzheimer hastalarının sürekli uyumasını önlemek için bazı önlemler,

Bu önlemleri şu şekilde sıralamamız mümkündür;
  • Hasta yakınının yada hastaya bakan kişinin hastanın uyku düzenini düzenli ve sabit bir şekilde netleştirmesi gerekir. Hastayla birlikte evde kalan kişilerinde yatmaya hazır hale gelmesi gerekmektedir ve ışıkları kapalı hale getirmek gerekmektedir. Fakat bu hastalar çok karanlık ortamdan rahatsızlık duyabilirler bu nedenle az ışık veren gece lambasıyla içerideki havayı loş hale getirebiliriz.
  • Bu tür hastalar ilaç kullandıkları için uyumadıkları zaman da uyku ilacı vermeden doktoruna başvurmak gerekir. Bu ilaçları uygun şekilde kullanılmadığında hastaları tedirgin edebiliriz. Bu durumda ilaçları doğru kullanmamız gerekmektedir.
  • Hasta yatmadan önce yanı 2 yada 3 saat önce uykusunu kaçıracak aktivitelerden uzak durmamız gerekir. Bunun yerine loş bir ışıkta oturabilirler, sakin müzik dinleyebilirler ve hafif atıştırmalıklar vererek buna yardımcı olabiliriz. Hastanın akşam 20:00 den sonra çok fazla çay, kahve gibi içecekler içmemeleri gerekmektedir. Hem uykularını kaçırmayacak hemde gece tuvalete gitmelerini engel olmuş oluruz.
  • Bu tür hastalarla ertesi güne dair plan yapılmaması gerekir. Eğer böyle planlar yapılırsa uykuları kaçacaktır ve sabah çok erken kalkacaklardır. Ama böyle planlar yapmaz isek onları heyecanlandırmamış oluruz.
  • Sabah kalkacakları saatleri sabitlememiz gerekmektedir. Öğle 12:00, 13:00, 14:00 saatlerinde bir saat öğle uykusuna yatabilirler. Fakat daha fazla olmaması gerekir.
  • Hastayı yoracak fiziksel aktiviteler erken saatlerde yapılmalıdır. Akşamları uyku düzenlerinin bozmamak için gün içinde evde belli iş verilmelidir.
  • Eğer hasta hiç uyumaz ise el işi verilebilir.
  • Eğer bunları yaptığımız halde hala düzensizlik varsa mutlaka doktoruna başvurmak gerekir.

  • Bunların dışında alzheimer hastalarında gece horlama, gece uyurken tıkanma, rüyaya dalma ve etkisinden çıkamama ve huzursuz bacak sendromu da görülmektedir. Bu gibi durumlar da yine doktora başvurmaları gerekmektedir.


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg