Alzheimer ilaçları, Alzheimer tedavisi üç aşamada incelenir ve her aşamada farklı ilaçlar ve farklı tedaviler uygulanır. Hastalığın birinci basamağı hastayı ve hastanın yakınlarını bilgilendirme aşamasıdır. Bu dönemde hastanın unutkanlığını ve kafa karışıklığını giderebilecek ilaçlar uyku ilacı gibi kullanıyorsa bırakılır. Hasta sürekli gözetim altında olmalıdır.
Ocağı açık bırakabilir, evden çıkıp kaybolabilir. Bunun için sürekli olarak birilerinin gözetiminde olmalıdır. Hastalığın ikinci basamağı asıl ilaçlara ve tedaviye başlanılan dönemdir. Bu dönemde hastaya asetilkolinesteraz inhibitörleri verilir. Fakat bu ilaçlarda hastalığın seyrini değiştirmez.
Ancak yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik ilaçlardır. Bu ilaçların başında asetilkolin miktarını arttıran kolinesteraz inhibitörleri kullanılır. Burada kullanılan dört ilaç vardır, bunlar takrin, donopezil, rivastigmin, galantamin ilaçlarıdır. Fakat takrir yan etkileri dolayısı ile artık kullanılmamaktadır. Kolinesteraz inhibitörleri kullanılmaya başlanılan dönemde hastalığın ilk belirtilerin de bir miktar düzelme sağlayabilir. Devamında yine hasta yine kötüleşebilir.
Bu ilacın kapsül, flaster ve solüsyon şeklinde bulunan çeşitleri vardır. Flasterler ve sıvı formları ağızdan ilaç almakta zorlanan veya ilaç almayı kabul etmeyen kişilerde kullanılır. İlaca sabah ve akşam bir buçuk mg dozla başlanır. Hastanın vücudunun uyum sağlayabilmesi için artışlar düzenli olarak yapılır. İlaç yemeklerle birlikte alınır sıvı formu suya veya meyve suyuna katılarak verilebilir. İlacın sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, iştahsızlık olarak gözlemlenmiştir.
Diğer bir ilaç donopezildir. Bu ilacın tablet ve ağızda dağılan formları vardır. İlaca beş mg ile başlanır ve bir ay sonra on mg olarak alınmaya başlanır. Yurt dışında daha yüksek gramlar da verilmektedir. Fakat bu durumda yan etkileri daha da artar. En çok görülen yan etkileri mide bulantısı, ishal, iştahsızlık, kusma, kramp ve uyku sorunlarıdır.
Galantamin de kullanılan diğer bir ilaçtır. Dört, sekiz, on altı ve yirmi dört miligram halinde bulunur. İlaca dört veya sekiz miligram ile başlanır. Maksimum yirmi dört miligrama kadar çıkar. Yan etkileri bulantı, kusma, ishal ve kalp ritminde yavaşlamadır. Vitamin E nin kullanımı da Alzheimer hastalığını yavaşlattığı biliniyor.
Memantin de piyasa da on miligramlık tablet ve damla formlarında bulunur. Tedaviye günde bir kez olarak beş miligram ile başlanır ve yirmi günün sonunda sabah on miligram akşam on miligram almak gerekir. En çok kabızlık, baş ağrısı ve yüksek tansiyon gibi etkileri olur.
Alzheimer hastalığı, bu hastalığın üçüncü evresine gelindiğinde ise artık destek tedavisi uygulanır. Hastalar zihinsel yetilerini kaybetmekle beraber hırçınlaşır, depresyona girer, halüsinasyon görmeye başlar. Bu belirtilerin tedavisi içinde ketiapin, haloperidol, risperidon, olanzapin, sitolopram, sertralin, fluoksetin gibi ilaçlar kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder