Anjiyo ameliyatı, tıptaki ismiyle koroner anjiyografi, kalp ve damar hastalıklarında kullanılan bir tanı koyma yöntemi olmakla birlikte bir tedavi yöntemi değildir. Anjiyo ameliyatı ile ilgili yaygın olarak bilinen yanlış bir bilgi ise kalp hastalığının tedavisi için uygulanan tıbbi bir operasyon olduğu yönündeki bilgidir.
Anjiyo sadece kalp ve damar hastalığına sebep olan nedenleri teşhis edebilmek için uygulanır, tedavi amacıyla değil.
Anjiyo, her zaman öncelikli olarak kalp krizi riskini teşhis edebilmek amacıyla uygulanmakla birlikte genel olarak kalp ve damar hastalıklarını akla getiren nedenler doğrultusunda durumu netleştirebilmek adına gerçekleştirilir. Kalp hastalığı ve damar tıkanıklıklarını düşündüren göğüs ağrılarında, daha önce kalp krizi geçirenlerde, kalp yetmezliği durumlarında ve ritm bozukluklarında anjiyo uygulanabilmektedir.
Anjiyo ameliyatının yapılışı
Anjiyo olmadan önce doktorun söylediklerine uyulmalı, aksi belirtilmediği sürece operasyondan önce yemek yenmemeli, alınması gereken ilaçlar varsa sadece suyla alınmalı ve uygulamanın daha sağlıklı olabilmesi adına kasık bölgesi tıraş edilmelidir. Sanılanın aksine uygulama süresince kişinin bilinci açık kalabilir, bilinç kaybına sebep olabilecek herhangi bir uygulamaya gerek olmadığı gibi ölüm riski de oldukça düşüktür.
Anjiyo ameliyatı, genellikle sağ kasıktaki atar damardan ya da nadir olarak koldan ortalama 2 mm kalınlığındaki plastik kalıpların sokularak ilerletilmesi ve bu kalıplardan içeriye verilen özel bir sıvı sayesinde kalp ve damarların röntgende görünür olması ile gerçekleştirilir.
Böylece kişinin şikayet ettiği durumun ne olduğunun anlaşılabilmesi oldukça kolaylaşmış olur. Kişi yalnızca atar damara giriş esnasında hafif acı hissetmekle birlikte ilerleyen safhalarda herhangi bir acı hissetmez. Yaklaşık 20 dakika süren bu teşhis işleminin ardından plastik kalıplar tekrar çıkarılır.
Kanama olmaması için çıkış noktasına 4-5 saat boyunca ağırlık uygulanmasında fayda vardır. En az 24 saat boyunca bu bölgeyi zorlayacak hareketlerde bulunmamak gerekir. Oluşmuş bir morluk ya da sertlik varsa bunlar da birkaç hafta içerisinde iyileşmelidir. Beklenmedik durumlarda tekrar doktora danışılması yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder