Alerjiye Hangi Bölüm Bakar, Çoğu insanların ömürleri boyunca bir kere de olsa geçirdikleri hastalık olan alerjilerin tedavileri genellikle yapılmamaktadır. Bunun nedenleri ise, oluşan alerjilerin önemsenmemesi, dış etkenlerin (kendilerini doktor sananlar ) şunu yap bunu yap geçer diyerek ihmal ettiğimiz ve en büyük neden ise:
Alerji hastalığının hangi bölümde tedavi edildiğini bilmemektendir. Oysaki alerjiler tedavi edilmediği için kalıcı rahatsızlıklar ve kalıcı cilt sorunları bırakmaktadır. Çünkü alerji hastalığı tespit edilmediğinden vücuda alerji olan besin veya hava şartlarını kestiremediğimizden önlem ve tedavisini alamamaktayız.
Alerjinin tespiti ve tedavisi için dahiliye bölümüne gitmeliyiz. Dahiliye bölümünde oluşan alerjilerin tespiti için testler yapılır. Bu testler kandan ve deriden yapılır.
Yapılan testlerin sonuçlarına göre alerji olan besin veya hava ortamının tespiti sağlanır. Yalnız burada dahiliyeden randevu almadan önce gidilecek olan hastane ve hekimi iyi araştırılmasında fayda vardır.
Çünkü alerji testi ve tedavisi uzman bir kişi tarafından gerçekleştirilmelidir. Bunun sebebi ise yapılacak alerji testlerinin azda olsa zaman zaman yanlış sonuç oluşabilir. Bundan dolayı doktor kontrolünde kesilen besinin yanlış sonuçtan dolayı kesilen gıdanın vücuda hiçbir alerjisi olmayabilir.
Bu olay özellikle bebekler gelişme dönemlerinde çocuklar kesilen besinlerden alınması gereken vitamin protein mineraller, bakımından vücut noksan kalabilir. İleri yaşlarda başka ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Dahiliyenin bölümünün yanında cildiye bölümüne gidilme durumu olabilir.
Alerjiler yüzde, kollarda bacaklarda vb gibi yerlerde ciddi kızarıklar, sivilce türü yaralar meydana getirmiş ise cildiye bölümünden oluşan bu rahatsızlıkların kalıcı bir etki bırakmaması için dahiliye doktorunun kontrolünde cildiye bölümüne gidilebilir. Cildiye ile dahiliyenin aynı hastanede tercih edilmesi sizin için avantajlı olabilir.
Dahiliye doktoru kontrolüyle cildiye de olunan tedavi de dahiliye doktorunun oluşan alerjinin nereden kaynaklandığını ve kullanılacak ilaçların verilmeden önce istişare yapılarak ilaç ve kremlerin verilmesi tedavi sürecini hızlandırabilir. Çünkü cildiye doktorunun vermiş olduğu krem veya ilaçların içerikleri dahiliye doktoru tarafından incelenebilir.
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken alerji hastalıklarına, dahiliye bölümü bakar ve ilk olarak dahiliye doktoruna gidilmelidir. Sonrasında cildiye bölümüne gitme durumu var ise, doktor kontrolünde gidilebilir. İlk olarak alerjilerin çirkin görüntüsü için cildiyeye gidilmemelidir.
Cildiye sadecene oluşan çirkin görüntüleri götürmek için krem ve ilaçlar vererek tedavi etmeye çalışır. Fakat alerjinin tespitini yapamaz. Tespitin yapılabilmesi için öncelikle alerji testin yapılması gerekir.Buda yalnızca dahiliye doktoru tarafından gerçekleşir.
Günümüzde nedeni bilinmeyen, tedavisi bulunmayan alerji türleri bulunsa da yaygın alerjiler için teşhis ve iyileştirme süreci oldukça kolaydır. Doğru doktora giderek alerjilerin gündelik hayata etkisi büyük ölçüde azaltılabilir. Bu nedenle, sıklıkla merak edilen alerjiler için hangi bölüme gidilir ve bahar alerjilerine hangi doktor bakar gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
Rinit, deride kaşıntı, midede rahatsızlık gibi sık rastlanan ve hayat kalitesini etkileyen pek çok rahatsızlığın altında alerjiler bulunmaktadır. Kişiden kişiye reaksiyonlar değişmektedir ve kimi zaman alerji teşhisi konmaksızın hayat sürdürülebilir.
Alerji Nedir?
Alerji, en basit tanımı ile vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Bu yabancı maddelere alerjen adı verilir. Alerjenler kimi zaman dokunma, kimi zaman soluma, kimi zaman da tatma duyularıyla reaksiyona neden olurlar.
Alerji, hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Ancak, kalıtsal bir rahatsızlıktır. Dünyada kimi alerjilerin bazı coğrafyalarda daha fazla görüldüğü araştırılmalarla ortaya çıkarılmıştır. Deniz kenarında yaşayan açık tenli insanlar güneşe karşı alerjiye daha eğilimlidir. Akdeniz toplumları süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza daha duyarlıdır. Ayrıca, genel olarak tüm alerjik problemlere gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanmaktadır.
Alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin çoğu organiktir. Kimi insanlarda hiçbir etki yaratmayan bu maddeler kimileri için ciddi anlamda sorun çıkarmaktadır. Stresli ve hızlı yaşam koşulları, çeşitli gıdalar ve katkı maddeleri, hava kirliliği, polenler ve yoğun çalışma saatleri alerjilerin artışında önemli faktörlerdir.
En Sık Rastlanan Alerjenler Hangileridir?
Dünyada en yaygın gözlenen alerjen bahar aylarında artan polenlerdir. Bunun dışında ev tozu, evcil hayvan tüyleri de sık rastlanan alerjenler arasındadır. Süt ve soya gıdasal alerjenlerin başında gelmektedir.Ek olarak arı sokmaları veya imitasyon takı kullanımı da deride alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Alerjiler İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Alerjiler çeşitli olduğu için, gidilmesi gereken bölüm ve doktor da alerji türüne göre değişmektedir.
Temel olarak alerjik reaksiyonun yaşandığı organ veya bölgeye göre bu konuda net bir şekilde karar verilebilir.Göz nezlesi olarak da bilinen göz akıntısı problemi için göz doktoruna gitmek gerekir. Böcek alerjisi, kurdeşen veya egzama gibi cilt sorunları için dermatologlara başvurulmalıdır.
Mevsimsel, Bahar Alerjileri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bahar alerjileri farklı şekillerde reaksiyonlara neden olabilir. Semptomların başında burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, baş ağrısı, sık olarak hapşırma dürtüsü ve yorgunluk gelmektedir. Vücuda türlü şekillerde etki eden bahar alerjileri tedavi edilmediğinde günlük hayatı ciddi anlamda zorlaştırabilir.
Bahar alerjilerinin teşhisi ve tedavisi için, erişkinler dahiliye veya immünoloji doktorlarına başvurabilir.Çocuklar için benzer şekilde çocuk hastalıkları veya çocuk immünoloji doktorlarına gitmek gerekir.Doktorlar, kimi zaman hap kimi zaman aşı tedavisi önererek rahatsızlığa çözüm sunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder