Translate

4 Eylül 2020 Cuma

Kasıktan Anjiyo Nasıl Yapılır Riskleri Varmı ?




Kasıktan anjiyo, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili sıkıntısı olan hastaların kasıktan ince bir tüp ile girilmek suretiyle damar tıkanıklığı ve diğer tanıların yapıldığı bir görüntüleme işlemidir. Artık günümüzde anjiyo koldan, bilekten atardamardan yapılıyor olsa bile kasıktan anjiyo eskilerden bu yana yapılmaktadır. 

Anjiyo damar tıkanıklıkları ve daralmaları tespit eder. Çünkü kasıktan yapılan anjiyo ile kalpte, göz ve bacaklarda ve beyinde yaşanan tıkanıklıkların teşhis edilmesi daha kolay olmaktadır.






Kasıktan anjiyo nasıl yapılır?

Hastalar önce bu işlem için hazırlanırlar. Özel bir odaya alınarak, anjiyo yapılacak bölge özel bir dezenfektan ile dezenfekte edilir. Sadece kasık bölgesi açık kalacak şekilde diğer bölgeler steril bir örtü ile kapatılır. Lokal anestezi ile yapılmaktadır. Daha sonra anjiyo işlemine başlanır. Kasıktan damar girişine ince bir tüp yerleştirilir. 

Yerleştirilen tüpün içine ise bu tüpten daha ince olan başka bir tüp yerleştirilir. Ve inceleme yapılacak bölgeye kadar tüp ilerletilir. Vücuttaki tüm damarlar birbirleri ile bağlantılı olduğu için hiç zorlanılmadan inceleme yapılacak damara kadar rahatlıkla ulaşılır. Ve yapılan bu işlemler dışarıdan bir monitör yardımı ile izlemeye alınır. Kalpte bulunan koroner damarların çıkış tarafına kadar gidilir. 

Daha sonra bu tüpten ilaçlı bir sıvı verilmek sureti ile vücuttaki damar içlerinin resimleri alınır. Ve böylece damar tıkanıklıklarının hangi bölgede olduğu tespit edilir. Kasıktan anjiyo yaklaşık 15 dakika kadar sürer. İşlem bittikten sonra kasıktan girilen damar bölgesine baskı uygulanarak kanama yapması engellenir. 


Anjiyo yapılan hastanın 6 saat hastanede gözlem altında tutulması gerekir. Hastalar anjiyo işlemi sırasında herhangi bir ağrı yada sızı duymazlar. Sadece tüpten sıvı verilirken hafif bir ısı hissi duyarlar.

Anjiyonun az da olsa bir riski vardır. Fakat faydası daha fazladır. Anjiyo sonrasında anjiyo yapılan bölgeye kanama yapmaması için uygulanan baskı doğru yapılmaz ise dize kadar morarmalar görülebilir. Eğer anjiyo yapılan hasta kan sulandırıcı ilaç kullanmakta ise bu tür hastalarda morarma daha fazla görülmektedir. 



Anjiyonun yapıldığı kasık bölgesinde kan birikmesi olur ise şişme ve morarma olabilir. Ayrıca atardamar girişinde zedelenme olabilir. Eğer hastanın böbrek yetmezliği rahatsızlığı var ise anjiyo sonrası hastalıkta ilerleme görülebilir. Bu durumda tercih yapılması gerekirse tercih anjiyo yapılmasından dolayı kullanılır.





Kasıktan yapılacak olan anjiyo ameliyatı işlemlerinde kasıkta bulunan damarlara ince bir tüp yardımı ile girilir. Bu uygulama ile kalp ve damar tıkanıklıkları ile alakalı olan sorunlar görüntülenir ve tedavisi yapılır. Kasık anjiyodan başka bilekten ve koldan da yapılmaktadır. Bunlar içinde en çok yapılan ve tercih edilen kasıktan anjiyodur. Kasık anjiyosu ile bacaklarda, gözde, beyinde ve kalpte bulunan sorunlar kolay şekilde ortaya çıkartılır ve tedavisi için planlama yapılır. Kasık anjiyosu için hasta hazırlanmalıdır.


Bunun bölgenin temiz olması oldukça önemlidir ve dezenfekte edilmelidir. Uygulamanın yapılacağı zaman kasık bölgesi açıkta kalır ve diğer bölgeler steril olan bir örtü yardımı ile kapatılır. Kasık anjiyosu esnasında hasta olan kişiye lokal anestezi yapılır. Sonrasında kalp ya da damar anjiyosu için gerekli işlemler yapılır. Kasık bölgesinden damar girişine incecik bir tüp yerleştirilir sonrası tüpün iç kısmına daha ince olan farklı bir tüpün yerleştirme işlemi yapılır. İncelenecek olan bölgeye buradan ilerleme yapılmaktadır.
İnsan vücudunda olan damarların birbirine ekli olmasından kaynaklı olarak kolay ve hızlı bir şekilde ilerlenir. İlerlemeler ve var olan sorunların tamamı monitörden izlenir. Ne kadar izleneceği ile alakalı doktor karar verir. Tüp içinden özel ilaçlı bir sıvı verilir bu sayede damarlarda olan tıkanıklar ve bulunan diğer sorunlar kolay bir şekilde tespit edilmektedir.
Uygulamasının Nedenleri Nelerdir?



  1. Damar ve kalp hastalığını düşündüren durumlarda oluşan göğüs ağrılarının sonrası
  2. Özellikle genç yaşlarda kalp krizi geçiren kişilerin tedavisi için
  3. Bypass olmuş, stent takılmış ve anjiyoplasti olan kişilerde oluşan göğüs ağrıları sonucu tedavisi için
  4. Kalp krizi geçiren kişilere yapılan tetkiklerde sorun çıkması durumunda
  5. Belli bir yaşın üstünde olan kişilerin kalp ameliyatları ya da diğer ameliyatları öncesinde
  6. Bir sebep yokken kalp yetmezliği olanlarda
  7. Damar hastalıkları ile alakalı yapılan testlerin anormal çıkması durumunda
  8. Kalp krizi sonrasında 12 saat ve sonrası göğüs ağrısının devam etmesinde yapılır ama bu ağrıları ne kadar devam ettiğinin kontrolü yapılmalıdır.
  9. Şeker hastası olan kişilerde damarlarda ve kalpte oluşabilecek olan sorunlara karşı
  10. Ciddi düzeyde ritim bozukluğu olan kişilerde kasıktan anjiyo yapılır.
Anjiyografi işlemleri doktor tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda karar verilen bir tetkik şeklidir. Ne kadar sürer ile alakalı olan etkenleri bulunur. Bu işlem için hastanın genel durumu, risk durumu, hastalığı ve tedavisi ile alakalı tüm detaylar değerlendirilmesi gerekir.



Anjiyodan Sonra Neler Yaşanır?
  • Anjiyodan sonra kasıktan işlem yapıldıysa şişlik, morarma ve ödem oluşur. Morarma, şişlik ve ödem birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
  • Kasıktan tüp için açılan bölgeye bası yapılır. Sonrasında ise bası için gerekli bandı yapıştırılır. Bu da morarma yapmaktadır. Morarma ne düzeyde olur, tamamen kişinin vücuduna göre değişir bazı kişilerde dizlere kadar inebilmektedir. Uygulama 15 dakika ya da 20 dakika sürer ise morarma daha çok oluşur.
  • Hastaneden çıktıktan sonra kişilerin kendileri zorlamamaları gerekir. Ne kadar çok zorlarsa kanama oluşur. Kanama risk oluşturacak etkilere sahiptir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg