Translate

11 Ekim 2020 Pazar

Ağız Kokusu Nedenleri Hakkında Önemli Bilgiler

Ağız kokusu nedenleri, denildiğinde ilk akla gelen ağız ve ağız sağlığından kaynaklanan nedenlerdir. Yediğimiz yemeklerden sonra veya sabah uykudan uyandığımızda meydana gelen ağız kokusu tamamen fizyolojik bir durum olarak tanımlanabilir ve bu durum bir hastalığın habercisi olarak görülmez.   Ancak bunun haricinde oluşan ağız kokusu başka hastalıkların belirtisini gösterebilir ve genellikle patolojik yapısı olan ağız kokusu olarak adlandırılır. Özellikle akciğerden gelen enfeksiyonlar, diyabet hastalıkları gibi hastalık çeşitlerinin yanı sıra ağız kuruması, ağız temizliğinin yeterince yerine getirilmemesi, sigara - alkol tüketimi, çeşitli diş hastalıkları ağız kokusunun nedenleri arasında sayılabilir. Ağız kokusu nedenleri
  • Beslenme sonrasında dişlerimizin arasında ya da dilde kalan yemek artıklarının diş ipi veya fırçalama yöntemiyle temizlenmemesi sonucu ağızda bakterilerin meydana gelmesi zamanla ağızda kötü kokuların oluşmasına neden olur. Uygun ağız temizliği gerçekleştirildiği takdirde, ağızda oluşan tüm kötü kokuların nedenleri engellenecektir. Dişlerimizi fırçalamak her zaman tek başına ağız kokusunu gidermek için tek çözüm yolu olmayabilir. Dişlerimizin yanı sıra diş etlerimiz ve daha da önemlisi dilimizi de mutlaka fırçalanmalıyız. Dişlerimizi gıda artıklarından temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanmak da etkili olacaktır.
  • Yetersiz ağız bakımının yaptırılmaması örneğin, çürük dişler ve dişlerde görülen çeşitli dişeti hastalıkları da yoğun ağız kokusuna neden olabilir.
  • Ağzımızdaki kokuya neden olan yemek artıklarının giderilmesinde salgılanan tükürüğün büyük önemi bulunmaktadır. Ancak yan etki içeren ilaçların kullanılmasına bağlı olarak salgılanan tükürük zamanla azalabileceğinden bu kişilerde de bu duruma bağlı olarak ağız kokusu yaşanabilir.
  • Ağız kokusu nedenlerinden bir diğeri ise şeker hastalığıdır. Şeker hastalarında oluşan ağız kokusu aseton kokusuna benzer.
  • Şayet kişide böbrek yetmezliği şikayeti mevcut ise yaşanan ağız kokusu balık kokusuna benzer.
  • Soğan, sarımsak, cips gibi tüketilen aromalı gıdalar ağzımızın kötü kokmasına neden olur.
  • Ayrıca ağız da görülen aftlar, faranjit şeklinde yada iltihaplı boğaz enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonu, sinüzit, geniz akıntısı, reflü gibi hastalıklarda ağız kokusu nedenleri arasında sayılabilir.
  • Tiplerine göre ağız kokusu nedenleri

    • Fizyolojık nedenlerden kaynaklanan ağız kokusu nedenleri: Uykudan uyandığımızda hissettiğimiz ve güne başladıktan birkaç saat sonra kaybolan ağız kokusudur. Tamamen fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişen ağız kokusudur ve bir diğer adı da Tip 0’dır.Hemen hemen her insanda görüldüğünden bu adla anılmaktadır. Anormal kabul edilmez ve herhangi bir hastalık hali ya da belirtisi ile ilgili değildir. Uyku esnasında tükürük faaliyetinin yavaşlamasına bağlı olarak gelişen bu durumda ağızdaki bakteriler artar. Tekrar yaşanacağı düşünülerek tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz.
  • Dil kokusu olarak da adlandırılan tip 1: Dilin otomatik olarak ürettiği gazlar nedeniyle oluşan ağız kokusudur. Tedavi edilmesi mümkündür. Dil ucunda oluşan bakteriler yiyeceklerden ve salgılanan salyadan gelen proteinleri parçalar. Bu durumda oluşan ağız kokusunun nedeni ise tamamen kükürtlü bileşiklerdir.
  • Boğaz-sinüs nedeniyle yaşanılan ağız kokusu (tip 2): Paranazal sinüsler, burun mukozası, tonsiller ve çevre dokuda bir koku kaynağı mevcut ise bu tipe girer. Genellikle bu kataeoride ağız kokusu yaşayan hastalardan teşhis koyabilmek için sinüs MR ya da BT talep edilir.
  • Sindirim kanalı nedeniyle yaşanılan ağız kokusu (tip 3): Midede pylori gastriti yaşandığı durumlarda yemek borusu ve ağıza doğru gaz sızıntısı olur böylece nefeste bakteri kaynaklı siyanit ve nitrat kokusu yer alır.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg