Translate

27 Kasım 2021 Cumartesi

1 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Yapılır ?


 

1 aylık bebek, ilk aylarda her ne kadar sizi tanımasa da ve seslere tepki vermese de ileri ki aylarda size daha hızlı tepki verir. Bu dönemde bebeğinizle konuşmanız, ona şarkı söylemeniz ve bolca temas etmeniz gerekir. Ayrıca mutlaka onunla yüzyüze durmalı ve onun gözlerine bakmalısınız. 

Yeni doğan bebeklerde şişlik ve lekeler olur. Bu sorunlar ilk ay içinde geçer ve bebeğinizin teni normalleşir. Bebeğinizin bir süre gözleri açılmayabilir. Arada rastgele açsa da zamanla uzun süreler gözlerini açmaya başlar. Yeni doğanların görme kabiliyeti günden güne gelişir. İlk başta bebeyinizin ilgisini çekecek nesneler parlak ve renklidir. Yeni doğan bebeğin görüş açısı 15-30 cm aralığındadır. 


Daha uzaktaki nesneler onlara bulanık görülür. Ama zamanla bebeklerin görüş açısı ve netliği arttıkça farklı objelere de tepki verecektir. Öte yandan bebeğinizin işitme duyusu gayet iyidir. Bu yüzden sizi tanıması için bolca sözlü ve sesli iletişim kurmamız gerekir. Bebeklerin güzel gelişmesi ve büyümesi için gün aşırı yıkamak gerekir ve aşılarını kesinlikle ihmal etmemeniz gerekir.

1 aylık bebek Beslenmesi

Yeni doğmuş bebekler için en faydalı besin anne sütüdür. Yeni doğan bebeğin, 24 saat içinde 8-12 defa yani 2-3 saatte bir beslenmek isteyebilir. Ama bu sıklık gittikçe azalır. Meme temizliği için sadece su kullanın. Bebeği kucakta size dönük olacak şekilde tutun. Meme ucunu değil, çevresindeki koyu renkli bölüm de bebeğinizin ağzının içinde olmalıdır. Aksi halde emme, meme başında çatlaklara yol açar ve canınız yanar.

1 aylık bebek Uyku düzeni

Bebekler genellikle 15-18 saatini uykuda geçirirler. 4 saatte 30 dakika kadar uyanık olabilir. Gece ve gündüz farkını bilmezler. Bebeğinizi uyurken yan veya sırtüstü yatırın. Gece ve gündüzün farkını anlaması için ona destek olun. Gündüz uyanık olduğunda onunla oynayın, onunla konuşun, uyarı vermeye çalışın. Geceleri mümkün olduğunca sessiz olun. Bebeğinizi fazla uyarmayın, onunla oynamayın.

1 aylık bebek fiziksel gelişimi

Kol, bacak ve el hareketleri reflekslerden oluşur. Elleri genellikle yumruk şeklindedir. Nesnelere bakar ve onları almaya çalışmaz. Oyuncağı ya da çıngırağı kavrayabilir ancak çok fazla elinde tutamaz ve düşürürler. Bebek motor reflekslerin sebebi henüz bilinmez ama bu durum geçicidir. 

Ayak tabanına dokunduğunuzda parmakların perde gibi açılması ve benzer refleksler zamanla kaybolacaktır. Sağlıklı bir bebekte olması gayet normaldir. Yeni doğan bebekler fiziksel temastan çok hoşlanırlar. 

Ayrıca sıkı ve dar ortamları da çok severler. Bunun sebebi anne karnındaki ortamın huzur dolu olmasıdır ve kundak gibi sıkı ortamlar bebeğe anne karnındaymış gibi hissettirir. Bu yüzden onu sık sık kucağınıza alın. 1 aylık bebek tensel temasa karşı çok hassastır ve ona dokunmanız hem sizi daha erken tanımasına hem de mutlu olmasına sebep olur.

1 aylık bebek sosyal gelişimi

Önce göz teması kurmaya başlar. İnsan sesi duyduğunda tepki verebilir. Birine sıkıca tutunabilir ve karşısındakinin yüzünü incelerken sessizleşir. Annesinin sesini ve kokusunu tanır. Bunlar zamanla gelişir. Bebeğinizin doğduğu ilk hafta tepki vermesini beklemeyin. Merak etmeyin sizi zamanla tanıyacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg