Translate

28 Kasım 2021 Pazar

5 Aylık Bebek Bakımı

 


5 aylık bebek, artık ailenin içinde biraz daha hareketli hale gelecektir. Etrafındaki nesnelere uzanacak, bunları isteyerek eline almak için çabalayacaktır. Eline aldıklarını ağzına götürecektir. Bu nedenle biraz daha dikkatli olmak zorundasınız.

 Çevresinde ona zarar verebilecek her şeyi kaldırın. Özellikle küçük parçalar tehlikeli olabilir. Artık her şeyi tanımaya başlayacak. Oyuncaklarını hiç unutmayacak. Kendini bile aynada görse, yüzünde hafif bir gülümsemeyle kendini tanıdığını gösterecektir.


Bebeğiniz 5 aylık olduğunda tek heceli olan sesleri söylemeye başlayacak. Artık sese daha fazla duyarlı hale gelecek. Siz fısıldasanız bile buna tepki vermeye başlayacak. Küçük eşyalar bile gözünden kaçmayacak. Yattığı yerde dönecek, ayağa kaldırdığınızda yere basmaya başlayacak. Hareketli bir döneme girdiği için, bebeğinize bir yer minderi hazırlayın. Burada istediği gibi oynasın. Zararı olmayacak oyuncaklarını da yanına koyun. Onun için bir oyun alanı yaratın.

5 aylık bebek annesini biberonuyla gördüğünde beslenme zamanının geldiğini hemen anlayabilir. Bunu hareketleriyle göstererek, mutlu olduğunu ifade edebilir. Sadece anne sütü emen bebeklerde annesini gördüğünde aynı hareketleri yapar. Çünkü artık bebeğiniz duygularını daha kolay ifade etmeye başlar. Hem sevgisini, hem de kızgınlığını rahatlıkla anlatabilir. Üstelik bu ayda yabancı olan kişileri de daha iyi tanır ve tepki vermeye başlar.

Duyularının yanında bebeğinizin iletişim becerileri de gelişmeye başlamıştır. Çevresine sürekli yeni seslerle katılmaya çalışır. Kendisine kolay gelen heceleri tekrarlar. Su içerken bile ağzında köpürterek, kendini yanındakileri eğlendirmeyi sever. Artık oyun yapmaya da başlamıştır. Aguları eksik olmaz. Bu bebeğinizin konuşmaya çalışmasıdır. Bundan sonra sevdiği şeylere karşı kahkahayla gülmeye başlar. Hafifçe gıdıkladığınızda bile katıla katıla güler. Sizde onunla bir gülerseniz, bu onun için bir oyun haline gelir.

5 aylık bebeklerde oturma

Bu ayda bebekler oturmaktan hoşlanır. Tabi oturma pozisyonuna dikkat etmelisiniz. Sırtını biraz desteklerseniz, bebeğinizde elleriyle destek yapacaktır. Bu oturma sürelerini biraz kısa tutmalısınız. 6 ayın sonuna doğru daha rahat oturacaktır. Gün geçtikçe gelişen, güçlenen bebeğinizin gelişimine siz bile şaşıracaksınız. Oturduğunda bebeğinizi yastıklarla destekleyin. Çünkü istediği bir şeye uzanmak isterse bulunduğu yerde yuvarlanabilir.

5 aylık bebeklerde ek gıdaya başlanmalı mı?

Aileler bebeklerine ek gıda vermek için istekli olsalar da, uzmanlar 6 ayın sonuna kadar ek gıdaya geçilmesini önermez. Anne sütü emiyorsa, bunun verilmesi, anne sütü almıyorsa formül süt verilmesini önerirler. Bebeklerde bazen ek gıdayı istemez. Ancak bazı bebekler besinlere karşı ilgi gösterebilir. Fakat siz doktorunuzun önerdiği gibi 6 aylık oluncaya kadar bebeğinize anne sütü vermeye devam edin.

5 aylık bebeğin gelişimi, oyun oynaması

Bebeğiniz için dişlerini kaşıyacak oyuncaklar alabilirsiniz. Bu onlar için faydalı olur. Rahatlıkla döndüğü için, onu yalnız bırakmamaya çalışın. Nesnelere ilgisi arttığından, oyuncakları farklı renklerde ve dokularda alınabilir. Oyun alanında oynarken ne kadar çabaladığını göreceksiniz. Bunlara uzanacak, heyecanlı zamanlar geçirecektir. Bebeğinizle aynanın karşısında zaman geçirebilirsiniz. Bu onun kendisini tanımasını sağlar. Buna tepki vererek güler, hoşuna gider. 5 aylık bebek müzik dinlemekten de hoşlanır. Ancak onu televizyon karşısında bırakmayın. Bebeğinizin aşı takviminde bu ay için aşısı yok. Fakat doktoruna aylık rutin kontrol için gidebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg