5 Aylık Bebek Gelişimi, Bebeğiniz ilk 4 ayı doldurup 5. aya adım attığı vakit sesinize tepki oluşturur, konuşanı görebilmek için döner ve sizi arar. Annesinin sesini duyunca ağlamayı bırakır ve oldukça heyecanlanır. Bebeğinizle ilgilendiğiniz zaman size gülümser ve size yanıt olarak kendi dilinde konuşmaya çalışır.
Pek çok farklı ses çıkarmaya çalışarak dikkati üzerine çekmeye çalışır. Bunların bir kısmı kendine özgü yapılan hareketlerdir. Bebeğiniz duyduğu kelimeleri taklit etmeye başlayabilir. Gördüğü hareketleri de taklit etmeye çalışacaktır. Elinden oyuncağının alınması yada onu mutsuz eden bir davranışı protesto etmeye başlar bundan dolayı bağırır, ağlar veya kendini sıkarak tepki verecektir.
Bebeğiniz her şeye dokunmak isteyecek olup, her şeyi tutmak ve tatmak isteyecektir. Elindeki oyuncağı diğer eline alabilir. Bebeğinizin uykusu, bebeğinizin yemesi, bebeğinizin dışkılaması belli saatlerde olacaktır.
5 Aylık Bebek Gelişimi, Beslenme ve Bakım
Bebeğinizin beslenmesine anne sütüyle yada mamayla devam etmelisiniz. Bebeğinize 1 yaşından önce inek sütünü alerji riski sebebiyle vermeyin. Doktorunuz katı besinlere başlamanızı öneriyorsa eğer her besine tek tek ve bir iki kaşıkla başlamalısınız, bebeğiniz katı gıdalara alıştıkça miktarını arttırın.
Bebek doyduğunu belirttiği zaman yedirmeyi bırakın, aşırı olarak beslemeyin. Yemek saatleri bebek ve sizin için de zevkli bir zaman olmasına dikkat etmelisiniz. Karşılıklı inatlaşmalardan kaçınmalısınız. Bebeğiniz ana kucağından kolayca kalkıp yuvarlanabilecek kadar büyümüş durumdadır, dikkatli olmanız gerekir.
Bebeğinizi yüksek olan yerlerde tek başına bırakmayın. Ana kucağında veya pusetinde mutlaka bağlı olmasına özen göstermelisiniz. Evinizi bebek için güvenli bir hale getirmeye başlamanın zamanı geldi, elektrik kabloları, yuvarlanabilen tabureler gibi araçları ortadan kaldırmalısınız. Masa ve sehpa gibi eşyaların sivri köşeli olmamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle sarkan örtüler ve üzerinde bulunan ağır ve kırılabilen eşyaların meraklı bebeğiniz için oluşturacağı tehlikeleri göz önünde bulundurmanız gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder