6 Aylık Bebek Beslenmesi: İlk 6 aylık dönemin sonrasında, 6. ay bitiminde anne sütüne ek olarak bazı besinler bebeğe alıştırılmaya başlanmalıdır. Çoğalan enerji ihtiyacı, vitamin ve mineral ihtiyaçları bu dönemin artık başladığının sinyallerini verir.
6. aydan önce başlanan gıdalar ile birlikte bebekte anne sütünün azaldığının göstergesidir. Bu durum bebekte protein açığı başlatır ve büyüme gelişmede gerilik meydana gelebilir. Yapılan araştırmalar, erken dönemde ek besinlere başlandığında bebekte alerjik rahatsızlıkların görülme sıklığının çoğaldığını göstermektedir. Aynı zamanda erken dönemde başlanan ek gıdalar bebekte ishal, kabızlık ve gaz sancıları oluşturabilir.
Beslenmeyi tamamen bebeğin sindirim ve metabolik görevlerinin gelişimine etkisi bulunmaktadır. Ek besinlere geçiş döneminde yutma refleksi henüz gelişmediğinden kaşıkla verilenleri ağızdan çıkarma başlayabilir. Besin değerleri yüksek gıdalardan başlanmalı, anne sütü de ir iki yaşına kadar devam kesinlikle bırakılmadan devam edilmelidir.
Son yıllarda ek gıdaları 6-12 ay arası kademli olarak arttırılarak, buna oranla anne sütünün azaltılması gerekmektedir. Buna oranla 6-8 ay arası günlük enerjinin %70-80’i anne sütünden gelmeli, ek gıdaya geçişte aşağıdaki besin türlerinden her gün iki tanesi seçilerek verilmeli. 8 aydan önce 4 öğün+kahvaltıya başlanmalıdır. Eğer anne sütü yok yada yeterli değilse, o zaman alıştıktan sonra aşağıdaki tüm besin çeşitlerine başlanabilir.
Sebze Püreleri
Mevsimine uygun sebzelerin yer aldığı püreler tüketilebilir. Çoğunlukla ilk başlanan sebzeler, patates, havuçtur, daha sonra kabak eklenebilir, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler verilebilir, mevsimindeyse tanelerini çıkararak yeşil fasulye eklenebilir. Bununla beraber yine protein oranı yüksek tarhana veya yayla çorbası da tercih edilebilir. Tuz ilave katılmamalıdır. Tat ve enerji vermesi ve kabızlığı önlemesi açısından 1 tatlı kaşığı zeytin yağı kullanılabilir.
Muhallebi
Bu ayda verilebilecek en sade ve
bebeğinize en faydalı ek gıdalardan birisi de sütlü pirinçli muhallebidir.
Burada süt kelimesi yanıltmasın, muhallebi inek sütü yapılmamalı, bebeğin
yaşına uygun formül süt ile verilmelidir. Bunun için hazır kaşık mamalarını
kullanabilirsiniz, aşağıdaki tarife göre evde kendiniz de yapabilirsiniz,
gün içinde veya akşam 1 öğün olarak yedirebilirsiniz.
Muhallebi Tarifi:
Besinler:
- 1 su bardağı su kadar (100 ml)
- 1/2 silme yemek kaşığı kadar (5 gr) pirinç unu
- 3 ölçek kadar hazır mama(formül süt)
Yapılışı:
Pirinç unu bir miktar su ile seyreltilir. Kalan su ilave eklenir. Hafif ateşte karıştırılarak kıvam alması sağlanır. Ocaktan indikten toz mama eklenir.
Meyve Püresi
Mevsimine uygun gaz yapma oranı düşük meyvelerin (elma, armut, ayva, kayısı) suyu ise diğer bir ara öğün seçeneği olarak tüketilebilir. Meyveleri çatalla ezerek yada cam bir rende yardımıyla rendelendikten sonra püre yapılır. Aralarda başlangıçta 2-3 çorba kaşığı olarak verilerek yeme kapasitesi arttığında kademeli olarak çoğaltılabilir.
Yoğurt
İlk ek besin olarak yoğurt verilebilir, ancak mümkün olduğu kadar annenin evde mayaladığı bir yoğurt verilmelidir. Mayalama sırasında günlük pastörize süt kullanımı oldukça önem taşımaktadır. Başlangıçta 1-2 çorba kaşığı kullanılmalı, alerji problemi oluşturmadığı zaman 5 günden sonra ne kadar yiyebiliyorsa o kadar verilmelidir.
Mama ile yoğurt tarifi:
- 100 ml yapılmış 2 numara devam maması
- 1 çay kaşığı kadar yoğurt
Yapılışı: 90 ml ılınmış suya 3 ölçek koyularak hazırlamış olduğunuz mama için ılık iken 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilerek mayalanmaya bırakılır. Mayalanan süt yerinden oynatılmadan üç dört saat mayalanmaya bırakılmalıdır.
Kıyma
6. ayın bitiminde yedirilmeye başladığı ilk yiyecek takviyesinden olan sebze püresinin içine katılarak aldığı protein miktarı artırılabilir ve büyüme gelişme, demir ihtiyacı ve bağışıklık sistemine bun katkı sağlayabilirsiniz. Çok pütürlü olduğundan, ağızdan çıkarma eğilimi yüksek olduğundan blenderden küçültülerek yedirilmelidir.
Su
Ek besinlere başlanmasıyla beraber su da katılır ancak biberon değil silikon kaşık tercih edilmelidir ve kaynatılıp ılıtılmış su içirilmelidir.
Bu besinlere ek olarak yapılan pürelerin içerisine ekmek içi katılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder