Translate

26 Kasım 2021 Cuma

Yanak İçi Aft Nedir ?

 


Yanak içi aft, yanak içinde solgun sarı ya da kırmızı bir hali bulunan ağrılı ülser olan bir yara çeşididir. Yanak içinde çıkan aft adını verdiğimiz yara kişinin yemek yemesine, bir şeyler içmesine, konuşmasına ağız içi hareketlerinde zorluk çekmesi gibi birçok sorunu beraberinde getirir. 

Bu gibi durumların yanı sıra tükürük salgılarını bile kontrol etmede zorluk çekilebilir. Yanak içerisinde çıkan aft yarası yüzeysel doku kaybına neden olur ve bu durumun yanı sıra şiddetli bir ağrı ve sızı gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir. Genelde tüm yaş insanlarda görünen bu rahatsızlık daha sık oranda bayanların rastlamış olduğu bir rahatsızlık olarak bilinir. 

Bazen beyaz bir renge sahip olan yanak aftı gözle görünebilir ve bazen de gri renkte ve yoğun kızarık bir şekilde görülebilir. Yanak içerisinde çıkan aft yarası çok önemli sorunları teşkil etmese de vermiş olduğu şiddetli bir ağrıyla ağız içi hareketlerinin ve kullanımının zor bir süreç yaşamasına sebep olabilir. 

Yanak içerisinde ortaya çıkan aft yarası devamlı bir şekilde belli sıklıklarla kendini tekrarlayıp ortaya çıkabilir. Herhangi bir uçuk virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan aft yarası ortalama olarak 7-10 gün arasında yanak içerisinde yara olarak kalır ve bu süreden sonra arkasında iz bırakmadan iyileşmeye başlar. 

Ancak bu iyileşme süresi yanak içi aftı çıkaran kişiyi çok zor bir süreçten geçirerek günlük yapmış olduğu aktivitelerden uzak durmasına neden olabilir. Yanak içerisinde çıkan aft yarasının ortaya çıkmasında birçok etken ve sebep kendini göstermiş olabilir.

Yanak içi aft ortaya çıkış sebepleri;
  • Kişinin aşırı stresli bir hayatının ve çevresinin bulunmasından dolayı ortaya çıkması,
  • Migren, tansiyon ve bunun gibi birçok hastalığın belirtisi yada yan etkisi olarak ortaya çıkması,
  • Baharatlı çerezler, aşırı tuzlu yiyecekler, sirke, turşu, patates cipsi gibi birçok yiyeceğin vermiş olduğu yan etki olarak ortaya çıkması,
  • Yanak içini ısırılması, sert yiyecekler ya da başka bir sebepten dolayı darbe alıp tahriş olmasından dolayı ortaya çıkması,
  • Diş fırçalarken yanlış fırçalamadan dolayı ve diş macununda bulunan bazı maddelerin yan etkisi olarak ortaya çıkması,
  • Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için bazı kişilerde kendini yan etki olarak ortaya çıkarması,
  • Kalıtımsal özelliklerden, çevre koşullarından ya da yaşı ileri olan kişilerden dolayı ortaya çıkması,
  • Bazı vitamin değerleri, mineral değerleri ve protein gibi vücut için gerekli olan besin değerlerinin eksik olmasından dolayı ortaya çıkması,
  • Hormon değerlerinin yükselmesi ya da hormonlu gıdaların tüketilmesi çok fazla bir orana çıkmasından dolayı ortaya çıkması,
Görüldüğü üzere yanak içi aft yarasının ortaya çıkmasının sebeplerinde kişinin bakım ve vücut içi dengelerinin olumsuz bir şekilde ilerlemesinden dolayı kendini göstermeye başlamıştır. Bu tür durumların ortadan kalkması için kişi aşırı tuzlu baharatlı bunun gibi ağız için tahriş eden yiyeceklerden uzak durmalıdır. 

Yanak içinde ortaya çıkan aft yarası bazen bazı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığı için kötü durumların ortaya çıkmasını önlemek için, vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi altında uygun tedaviyi olmalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli ve düzgün bir şekilde kullanmaya dikkat edinmelidir. 

Ağız içi sağlığı için bakteri ve virüslerin yok olması için ağız içi yarası olan kişi günlük olarak ağzını bir su bardağı tuzlu suyla gargara yapıp ağız içi temizliğini uygulamalıdır. Kişi diş macunu alırken sodyum sülfat içermeyen ürünü almaya dikkat etmeli ve çok sert diş fırçası kullanmamalıdır. 

Vitamin veya mineral eksikliği yaşıyorsa doktorun vermiş olduğu vitamin ve mineral ilaçlarını kullanmalı ve bu besin değerlerini içeren meye ya da sebze gibi yiyecekler tüketmeye dikkat etmelidir. Yana içi aft yarasının ortaya çıkmasını tetikleyen stres durumunu kontrol altına almaya çalışılmasına önem verilmelidir. Bu gibi durumlar göz önünde bulundurulup ağız içi sağlığına dikkat edilirse yanak içi aft yarasını ortadan kalkar ve ortaya çıkmasını tetikleyen durumlar yok olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg