Translate

6 Aralık 2021 Pazartesi

20 Aylık Bebek Gelişimi

 


20 Aylık Bebek Gelişimi, Bebeğiniz bu aylarda, kolay işlerde size yardım etmek ister. Mutfakta veya evin içinde yaptığınız işlere dahil olmak ve yardımcı olmak ister. Kirli çamaşırları sepete, oradan da makineye doldurur ve hatta sizi taklit ederek düğmeye bile basabilir. 

Çok rahatlıkla koşar ve merdiven çıkar. Merdiven çıkmayı çok sever fakat inerken yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Arkadaşlarına vurabilir. Bu genellikle merak duygusundan kaynaklanır; “ona vurursam ne olur?” sorusunun cevabını deneyerek öğrenir. Bu ayda öfke patlamaları normaldir. Bebeğiniz her şey hakkında kendine ait fikirlere sahip olmaya başlamıştır.


Paylaşmayı Öğretmek

Paylaşmak öğrenilmesi oldukça zor bir şeydir. Çocukların üç yaşına girene kadar paylaşmasını çok zor öğrenir, ancak temellerini şimdiden atabilirsiniz. Çocuklar paylaşmayı, uzun bir ara paylaşma tecrübeleri edinerek öğrenirler. Hangisi benim, hangisi senin, hangisi babasının, hangisi annesinin, eğer evde köpek besliyorsanız, hangisi köpeğin olduğu hakkında konuşmanızda fayda vardır. Paylaşma davranışını göstermek de yararlıdır. Örneğin bir elmayı ikiye bölünüz.''Benim bir elmam var ve ben onu seninle paylaşmak istiyorum'' diyebilirsiniz.

Evinizde başka bir çocuk var ise, çocuğunuz paylaşmayı daha hızlı öğrenecektir. Sadece ona ait olan ve paylaşması gerekmeyen bazı şeyleri olmasına özen gösterin. Çocuğunuz paylaşmayı öğrenmek için sizin yardımınıza çok ihtiyaç duyacaktır. Sabırlı olun ve çocuğunuz biraz daha büyüyünceye kadar gerçek bir paylaşmı görmeyebilirsiniz.

20 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Yardımcı Olunur?

Evde yaptıklarınızı taklit etme isteğine karşı çıkmayın. Ona kolay görevler verin ve sınırlar koyun. Dolaptan getirebileceği bir şeyi getirmesini isteyin. Makinelerin düğmesine sadece sizin basacağınızı öğretin.

Bazı anneler, bu aylarda kardeş düşünmeye başlayabilirler. Böyle bir düşünceniz varsa, bebeğinizi kardeşe hazırlamak için, ona anlatmanız doğru olur.

Gece uykularında emziği bırakmayı öğretmeye deneyebilirsiniz. Biberon içinse; gündüz su, meyve suyu ve sütü genelde bardakla verin ve biberon ile içtiği oranı sınırlandırarak başlayın. Biberonu sadece mama sandalyesinde kullanmasına izin vermek gibi yöntemler kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz araştırmayı sever. Dışarıda olduğunuz sürece, güvenliğini sağladığınız müddetçe merak ettikleri ile dilediği kadar ilgilenmesine izin verin. Bırakın herhangi bir çiçeği dakikalarca incelesin, bir taşta otursun, kedileri veya köpekleri sevsin. Dünyayı bu şekilde öğrenecektir.

Bebeğinizle Nasıl Oynayabilirsiniz?

Bu aylarda bebeğinizi parmak boyaları ile tanıştırabilirsiniz. Bu iş için mama sandalyesini kullanabilirsiniz. Ona bir kâğıt verin ve boyalarını açın ve özgürce denemesine tadını çıkarmasına izin verin. Teker teker renklerle oynaması, onun için öğretici ve eğlenceli geçecektir.

Nesne devamlılığını geliştirmek için, sakla bul oyunlarına devam edin. Elinize herhangi bir şeyi alın ve arkanıza götürerek sorun; “top nerede?” veya hangi elinizde olduğunu bulmayı öğretin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg