Translate

1 Aralık 2021 Çarşamba

8 Aylık Bebek Bakımı

 


8 aylık bebek, artık ailenin içinde belirgin şekilde yer almaya başlar. Her türlü isteğini ağlamadan anlatabilir. Biliyorsunuz daha önceki aylarda derdini anlatmak için ağlamayı tercih ederdi. Artık susarsa bardağı gördüğünde sevinç gösterisi yapar, karnı acıktığında siz yemeği hazırlarken heyecanını hemen gösterir. 

Artık onun dilinden sizde anlamaya başlarsınız. Ancak yalnız kalmaktan endişe eder. Yanından ayrıldığınızda hemen huzursuzluğunu anlayabilirsiniz. Kendisine yabancı olanlara karşı daha farklı davranır, bu kişileri hemen anlar. Tepkisinden sizde bunu anlarsınız.



Anne sütünü hala emen bebekler besinlerinin yarısını sütten alır. Eğer annenin sütü yeterliyse, daha fazlasını bile alabilir. 8 aylık bebeklerde artık göz rengi de belirginleşir. Çevresindeki eşyaları keşfetmeyi sever. Eşyaları eline almayı, sallamayı, onlarla ses çıkarmayı, ağzına koymayı daha sık yapar. Artık bebeğinizin çıkardığı seslerde daha belirgindir. Yaptığı mimiklerde öyle. Etrafındaki kişilerin seslerini ve yaptığı mimikleri taklit etmeyi sever. Siz öksürdüğünüzde bebeğinizde öksürür, ardından güler. Sizlerin ilgisini çekmek için çığlıklar atar, kahkaha ile güler. Artık çevresini iyice tanımaya başlar.

8 aylık bebek artık daha hareketli olmaya başlamıştır. Aynı elleri gibi vücudunun diğer yerlerini de hareket ettirmeye başlar. Vücudunu tanımak ona ilgi çekici gelir. Oyuncaklarını, eşyaları daha iyi kavrar, ellerini daha iyi kullanamaya başlar. Parmaklarını kullanmaya da başlar. Baş parmağını, işaret parmağını bilinçli olarak kullanır. Bunlarla eşyaları iter, çeker, oynamaya başlar.

 Bu bebeğinizin araştırma yeteneğinin geliştiğinin göstergesidir. Bazen eşyaları parmağıyla işaret ederek göstermeye başlar. Bu dönemde sizin desteğinize ihtiyacı olur. Ona istediği uygun eşyaları vermeli, bunların isimlerini öğretmeye başlamalısınız. Tekrar ederek zaman içinde eşyaların isimlerini bebeğiniz öğrenecektir. Bunu kendi dikkati sayesinde kolayca yapacaktır. İstediği eşyalara dokunmasına yardımcı olabilirsiniz. İster emeklesin, ister yerde yuvarlansın, isterse sizin yardımınızla eşyalara ulaşsın. Fakat bunu bir şekilde yapmasına siz destek olacaksınız.

8 aylık bebekte emekleme ve yürüme

Bu ayda bebekler destek almadan oturabilir. Kendisi tutunarak ayağa kalkabilir, bir yerden destek alarak ayakta kalmaya çalışır. Eğer bebeğinizin kollarının altından tutarsanız kendisi adım atmaya çalışır. Bebeklerin bir kısmı 8 aylık olduğunda sıralamaya başlar, bazıları da henüz bunu yapmaz. Ancak emekleme bebeğiniz için daha kolay yapılacak bir harekettir. Çevreyi keşfetme isteğiyle emeklemeyi daha sık yapar. Böyle merdiveni bile tırmanabilir.

Bebeğinizin yürümesine destek olmak için, tutunup iteceği tekerlik oyuncaklardan alabilirsiniz. Ancak bu konuda doktorunuza danışmalısınız. Bazen yürüteç denilen bu oyuncaklar bebeğiniz için zararlı olabilir. Birde bebeğiniz için uygun bir ayakkabı konusunda doktorunuza danışın. Ayaklarının yeterince güçlenmesi bakımından evde çıplak ayakla dolaşmasına da izin verin. Artık evde keşfe çıkmak için bebeğiniz daha sabırsız olabilir. Ancak onun için güvenliğe dikkat edin. Özellikle merdivenlere, sivri eşyalara yani zararlı olabilecek her şeye dikkat etmelisiniz. Prizlerde bile güvenliği özen gösterin. Artık evin içinde size daha fazla iş düşecek.

8 aylık bebeğin desteklenmesi için ne yapılabilir?

Bu ayda bebeğiniz için çeşitli şeyler yapabilirsiniz. Mesela bardağı tutmasına yardımcı olmak için kulplu bardaklar alabilir, oyuncaklarını eşyaları öğrenecek şekilde eğitici olanlardan seçebilirsiniz. Ona vakit geçireceği basit oyunlar öğretebilirsiniz. Hem eğlenir, hem de öğrenir. Bebekler bu ayda fotoğraftan kendini bile tanıyabilir. 

Birlikte fotoğraflara bakarak eğlenebilirsiniz. Bu ayda bebeklerde uyku sorunu olabilir. Geceleri zamansız uyanabilir, ağlama krizine girebilir. Daha sonra yeniden uyur ya da ağlayarak sizi de huzursuz edebilir. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Hareket etmeyi eğlenceyi bulduğundan, bebeğinizin bu davranışlarına hazırlıklı olun. Evin içinde daha aktif olacaklar. Bu ayda yine bebeğinizin aşı takvimde aşısı yok. Ancak doktor ziyaretini yine unutmayalım. Gelişimini takip etmekte yarar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg