Translate

1 Aralık 2021 Çarşamba

8 Aylık Bebek Beslenmesi

 


8 aylık bebek beslenmesinde, önceki aylarda başlayan ek gıdanın yanı sıra anne sütüne de yarı oranda devam edilir. 8 aylıkken parmağıyla işaret etmeye başlayan bebeklerin eline parmak kalınlığında besinler verilebilir. Çene yapısı sağlamlaşmaya başladığından rendelemek yerine meyveleri parçalar halinde yemesi sağlanır. 

Ek gıdaların çeşitleri yavaş yavaş arttırılarak, günlük aile sofralarında olan yiyecekler bebeklerin yiyebilecekleri şekilde verilir. Sebzeler bir çatal yardımıyla ezilerek, makarnalar, dolma içleri ve pilavlar yoğurtla karıştırılıp verilir. Eğer bebeğiniz yeni bir tada karşı koyuyorsa onu belli aralıklarla vermek gerekir. 


Yeni besinler denenirken bir alerji gösterip göstermediği takip edilir. Alerjik reaksiyonlar karşısında uzun bir müddet o yiyeceğe ara verilir. Doğal antibiyotik olan sarımsak ve soğan da fazla olmamak şartıyla besinlere karıştırılır. 8. ayın sonuna doğru balık tüketimine başlanabilir. 

A ve D vitaminde zengin olan balık, göz sağlığında ve kemik gelişiminde de etkilidir. Bebeklerde ki balık tüketiminde büyük ve orta balıkların haşlaması tercih edilmelidir. Çorbaların içine konularak bebeklerin gerekli vitamini alması sağlanabilir.

1 yaşına kadar bebeklere hangi gıdalar verilmez?

Kalpte ritm bozukluğuna sebebiyet verme riski açısından 1 yaşına kadar bebeklere bal verilmemelidir. Balık dışında herhangi bir deniz ürünü de alerjik durumlara sebebiyet verebilir. Bebek kahvaltılarının başında gelen yumurtanın beyazı da alerjik durumlardan dolayı verilmemelidir.

 Hazır gıda ve meyve sularından annelerin katı suretle kaçınmaları lazımdır. İçeriğinde katkı maddesi olan besinler, salam sosis gibi işlenmiş olan gıdalar da 1 yaşını doldurmamış bebeklerden uzak tutulmalıdır. Kola gibi asitli içeceklere de hiç bir zaman alışmaması sağlanmalıdır.

8 aylık bebekler için uygun menü çeşitleri:

Kahvaltı: Yarım dilim tam buğdaylı ekmek, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir, bir tatlı kaşığı lor peynir.

Öğlen: Yarım kase mercimek çorbası, veya 2 kaşık etli sebze yemeği, 2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt.

İkindi: Şeftali gibi, armut gibi mevsimine uygun bir adet meyve.

Akşam: 2 kaşık zeytinyağlı bir sebze yemeği, kılçıkları tamamen temizlenmiş ufak ufak parçalar halinde balık yahut bir adet köfte.

Ek gıda tarifleri:

Tarhana çorbası: 1 tatlı kaşığı acısız tarhana bir bardak suda eritilir ve pişirilir. Çorba ocaktan alındıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı zeytin yağı eklenip karıştırılır.

Mercimek çorbası: 1 yemek kaşığı mercimek yıkanır ve bir bardak suda haşlanır. İyice yumuşayan mercimekler ezilir. altı kapatıldıktan sonra 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ilave edilir.

Yayla çorbası: 1 yemek kaşığı pirinç yıkanır ve 1 bardak su da haşlanır. 1 tatlı kaşığı un, 2 yemek kaşığı yoğurtla karıştırılıp haşlanan pirince eklenir. Biraz daha kaynatılıp ocaktan alınır. 1 tatlı zeytin yağı eklenir.

Ek gıda tariflerinden de anlaşıldığı gibi 8 aylık bebeklerin gıdalarında yağ dahil kızartmaya hiç bir şekilde yer verilmemelidir. Anne sütü de alan bebekler kilosuna ve iştahına göre yeme miktarları değişebilir. Fakat bu aydan sonra anne sütünün besinlerden daha fazla verilmemesine özen gösterilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg