Akut Apandisit Nedir ?,Akut apandisit nedenleri,Apandisit etkeni,Akut apandisit belirtileri,Akut apandisit fizik muayene bulguları,Akut apandisit tedavileri Hakkında Bensaglik Blogspot olarak sizler için araştırdık.Makalenin tamamını okuyarak yorum yapmanızı ve destek olmanızı rica ediyoruz
Akut Apandisit, sık rastlanan acil bir hastalıklardır ve diğer klinik sendromlarla karışabilir, tanıdaki gecikme belirgin morbidite artışına sebep olur. Çoğu vakada tanıyı koyduracak tek bir bulgu yoktur.
Apendiks lümeninin obstrüksiyonu apandisitin ana sebebidir. En sık görülen neden ise fekalitlerdir. Daha az sıklıkla; lenfoid doku hiperplazisi, intestinal parazitler, baryumlu kolon grafisi ardından katılaşmış baryumun oluşturduğu lümen tıkanıklığı, sebze ve meyve çekirdekleri, tümörlerdir.
Tüm insanların %7'si akut apandisit nedeni ile apendektomi geçirmektedir. 20-40 yaş aralığında en sık rastlanır. Erkeklerde çok az oranda daha sık görülür. Kadınlarda yanlış negatif tanı oranı daha yüksektir.
Apandisit etkeniAkut apandisite en sık neden olan mikroorganizma E. Coli daha sonra Bacterioides fragilis'dir. Apandisite en sık neden olan parazit Ascaris ve Enterobius vermicularis'dir. Yenidoğanlarda en sık rastlanan apandisit nedenleri aganglionik megakolon, nekrotizan enterokolit ve kistik fibrosis’tir.
Akut apandisit belirtileriİlk 6-8 saatte; Ağrı; (%100). İştahsızlık (%95-100), bulantı (%90), kusma (%75), gaz tutukluğu belirtisi. Ağrı genellikle 6-8 saat sonra sağ alt kadrana doğru yayılır. Bu ağrı 6-8 saat sonra sağ alt kadranda lokalize olur. %30-40 hastada klasik ağrı periyodunu takip etmeyen atipik bir ağrı olur. Subfebril ateş ve sonra kusma ağrıdan sonra ortaya çıkan bir semptomdur. Hastalar sağ uyluklarını karınlarına çekerek ağrıyı azaltmaya çalışırlar.
Akut apandisit fizik muayene bulgularıVital bulgular komplike olmayan apandisitte minimal değişiklikler gösterir. Vücut ısısının artışı genellikle 1 dereceyi geçmez. Nabız normal veya hafif yüksektir. Apandisitli hasta sağ uyluğunu karnına çekmiş, süpin pozisyonunda yatmayı tercih eder. Eğer hareket etmesi söylenirse bunu yavaş ve dikkatli yapar.
- Muskuler defans, palpasyonda sağ alt kadranda kas direnci vardır.
- Lokalize hassasiyet, genelde Mc-Burney noktasında görülür.
- Rovsing’s bulgusu, sol alt kadrana palpasyon basınç uygulandığında sağ alt kadranda ağrı hissedilmesidir.
- Rebaund tenderness (blumberg belirtisi), karna basınç uygulandığında ya da uygulanan basınç aniden ortadan kaldırıldığında şiddetli ağrı olur.
- Psoas bulgusu, kalça eklemini ekstansiyona getirilerek psuas adalesi gerilir ve ağrı duyar.
- Kutanöz hiperestezi, (sharon’s sign: sharon üçgeninde hiperestezi); T10, T11 ve T12. spinal sinirlerin innerve ettiği sağ bölümde görülür.
- Öksürük testi (Dunphy’s sign), öksürmekle sağ alt kadranda ağrı artışı.
- Obturator bulgusu, sağ uyluk fleksiyonda iken bacağa iç ve dış ratasyon yaptırılır ve ağrı duyar.
- Shaking sign, İliak kemiklere bası yaparak sarsılma ile oluşan ağrı.
- Topuk testi, topuklarının üzerine ani düşmekle ağrı hisseder.
Apandisitte cerrahi tedavi açık (apendektomi) ya da laparoskopik olarak yapılır. Komplikasyonsuz apandisitlerde ve perfore apandisitlerde apendektomi yeterlidir. Gebelerde ve çocuklarda da apendektomi uygulanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder