Translate

5 Aralık 2021 Pazar

Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

 


Bebek Bakımı, Yeni anne olan bayanların bebek doğduktan sonra bakımını nasıl yapacaklarına hususunda kafalarında birçok soru işareti olmaktadır. Bu hususta kişilerin bilgilenme gerekmektedir. Yeni anne olmuş kişiler özellikle de ilk defa doğum yapan annelerin aklına en çok takılmış olan soruların yanıtlarını makalemizde bulacaksınız.


Yeni doğan bebeği emzirme nasıl olmalıdır?

Yeni doğan bebeği ilk haftalar içerisinde emzirme işlemi düzensiz olarak yapılmaktadır ve bebek her istediğinde emzirme işlemi yapılır. Emzirme yapılırken her iki göğsü eşit sürelerde emzirtmek uygun olacaktır. 


Fakat m bu her zaman gerçekleşecek diye bir şey söz konusu değildir. Bebek bir seferde tek göğsü erdiğinde bir sonraki sefer ise diğer göğsü emmesi gerekmektedir. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlı olacaktır ve bebekte doygunluk hissi oluşturur. Bir göğsü emmesi bebeğin emmesi bu nedenle yeterli olur. 

Yeni doğan bebek günlük yaklaşık olarak 8-10 kere emmesi ve ilk 6 ay gece beslenmesi gerekmektedir. Emzirilen bebeğe su vermek gerekli olmamaktadır. Meyve püresi ve pirinçli mama gibi ek besin gıdaları bebeğe 6 aydan sonra verilir.

Bebek Bakımı Bebeğin Dışkı ve İdrar Aralığı

Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazla olmaktadır. Bu sayı günde 6 ile 8 kez arasında değişir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkı cıvık olmaktadır. Dışkı ilk günler yeşilimsi olur, daha sonra altın sarısı bir renk oluşturur. Mamayla beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı olur ve dışkı sıklığı daha az olur. 

Bu bebeklerde kabızlık meydana gelebilir. Yeni doğan bebek günde en az 6 ile 8 kez idrar yapması gerekmektedir. Bu oluşum beslenmenin yeterli olduğunu göstermektedir. Bir iki ay sonra ki süreçte bebek 3 günde bir de dışkı yapabilir ve bu oluşum da normaldir. Bebek bakımında bebeğin altını değiştirme sık sık yapılması gereken bir işlemdir. 

Beslenme öncesinde altı kirliyse eğer yada bebek huzursuzsa bebeğinizin altını değiştirmelisiniz. Beslenmeyle barsak hareketleri hızlanır ve bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekir. Bebeğin altını ıslak pamuk yardımıyla silebilirsiniz, çok kirliyse eğer bebeğin altını yıkayabilirsiniz. 

Hazır silme bezlerini kullanmak sizin için dağa pratik olacaktır. Bebeğin cildi oldukça hassastır. Islak olan yada kirli bez uzun süre zarfında bebeğin altında kalırsa eğer pişik etkisi oluşturur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi kullanımı sağlanmalıdır. Unututmamalıdır ki kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlenmesi gereklidir.

Bebek bakımı yapılırken yeni doğan bebeklerde göbek bakımı yapmak gerekecektir. Göbeğin ve göbek çevresinin temiz ve kuru kalması gerekmektedir. Göbek bağını bebeklerde kullanmayın. Günlük 2 yada 3 kez göbek kordonunu en alt kısmından, alkollü pamuk yardımıyla silmek gerekir. 

Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat etmek gerekmektedir. Bebeğin göbeği 6 ile 14 gün içerisinde düşecektir. Göbek düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması sıkıntı oluşturmaz. Bu durumda alkolle göbek silinebilir. Yeni doğan bebeğin banyosu ne zaman yaptırılır diyecek olursak eğer bebeğin göbeği düştükten 1 gün sonra banyo yaptırması uygun olacaktır. 

Bebeğin göbeği düşene kadar cildi yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silinmeli ve daha sonra saf suyla durulanmalıdır. Fakat bebeğin ağzını, çenesini ve genital bölgesini sürekli olarak ıslak olan, sabunsuz, yumuşak bir bezle silmek gerekir. Banyolarında içme suyu kullanmanız gerekmemektedir. 

Fakat bebeğin cildinde yara oluşmuşsa yada bebek ameliyat geçirdiyse kaynamış veya ılıtılmış olan su kullanmanız gerekir. Bu hususta doktor tavsiyesini dikkate alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg