Translate

5 Aralık 2021 Pazar

Bebek Gelişimi Hakkında Önenli Bilgiler


Bebek Gelişimi, Yeni doğan bebekler ilk önce ev halkı için ve özellikle anne için yeni bir yaşam başlangıcı olmaktadır. Bebeklerin ilk günlerde genel itibariyle uyuması, meme emmesi, kaka yapmadı ve çiş yapması dışında fazla bir eylemi olmamaktadır. Sadece yeni tanıştığı bu dünyayı keşfetmeye başlarlar ve bundan dolayı yeni olan yaşamayı öğrenmeye çalışmaktadırlar. 

Dünyayı ilk önce gözleriyle keşfederler, sonra elleriyle keşfederler, sonra bacaklarıyla kaşfetmeye başlamaktadır. İlk günlerde sadece varlığıyla hayatınızda var olduğunu düşünmüş olduğunuz bebeğiniz, ailenize katılmasıyla beraber aslında siz anne babaları fazlasıyla etkilemektedir. 


Bebeğiniz doğduğu andan itibaren çaresizlik içerisinde sizin ilginize, sizin bilginize ve sevginize muhtaç olmaktadır. Size bağımlı ve muhtaç olan bebeğiniz her şeyiyle kendine özgü özellikleriyle ve davranışlarıyla beslenmesi, uyuması, ağlaması kendine özgü olmaktadır.

1 Aylık Bebeklerde Gelişim

Bebekler ilk ay itibariyle ağızlarını açarlar, emzik ararlar, emme ve yutma hareketleri gerçekleştirirler. Ellerini yumruk yapıp ağzına doğru götürmek için çaba sarf ederler. Uyanık oldukları zaman sizin yüzünüze bakar ve sesinizi dinlemeye yeltenirler. Bebekler oynadıkları zaman ayakları ve ellerine dayanıp itebilir. 

Sırt üstünden yana doğru dönmeye çalışırlar ve sizin parmağınızı emmeye çalışırlar. Acıktıkları zaman, huzursuz olduklarında ve sıkıntılı oldukları zaman ağlayarak ilişki kurmaya çalışırlar. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler, birkaç saatte bir uyanıp beslenmeye çalışmaktadırlar. 

Oturur durumdayken baş kısmını ara sıra dik tutarlar. Yüzü koyun yatırılınca başını titreterek kaldırabilirler. Bebekler avuç içerisine koyulan parmağı sıkı sıkı tutarlar. Çıngırak ve zil sesine ilgi oluştururlar ve hemen tepki verirler. Bakışlarını yanına gelen kişiye yöneltirler.

1 Aylık Bebeklerde Gerçekleşen Değişiklikler

Göz kasları gelişme gösterdikçe göz hareketlerini daha kontrollü yapmaya başlamaktadırlar. Göz kasları hala tam olarak gelişmediğinden dolayı zaman zaman göz kaymaları gerçekleşebilir. Bebeğin kişiliği gelişme gösterir, bu nedenden dolayı da bazı bebekler huysuz ve çok gürültülü olduklarında diğer bebekler sakin ve sessiz olabilirler. 

İlk ayın sonuna doğru, sizin konuşmalarınıza karşılık verirler, sesinize ve dokunmanıza yanıt olarak gülümsemeye başlarlar. Bu bebeğinizin sosyalleşmeye başlaması anlamını taşımaktadır. Bebeklerin beslenecekleri saatler gittikçe daha düzenli hale gelir. Bebeğinizin yüz ifadelerini ve onun çıkarmış olduğu sesleri taklit etmeniz gerekir. 

Bebeğinizin kulağına hafif bir ses tonuyla konuşarak müzik söyleyebilirsiniz. Basit ninniler söyleyerek, tekerlemeler ve halk türküleri bebeğiniz için dinlendirici ve sakinleştirici etki oluşturacaktır. 

Bebeğinizin baş kısmını destekleyerek omzunuzda taşıyabilirsiniz böylece çevreyi görmesini ve kendini eğlendirmesini sağlarsınız. 20-30 cm. mesafeden bebeğinize resimler gösterebilirsiniz ve bebeğinize basit şekilli olan parlak renkli yada siyah beyaz şekiller, oyuncaklar gösterebilirsiniz. Yatağının kenarlarına küçük olan hareketli, parlak olan hayvan figürleri, ayna ve çıngıraklar asmanız bebeğinizin ilgisini çekecektir.

Bebek gelişimi sağlıklı olması için mümkün oldukça bebeğinize sadece anne sütü vermeniz gerekir. Eğer bebeğinize herhangi bir nedenden dolayı anne sütü veremiyorsanız veya sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız eğer doktorunuzun önermiş olduğu hazır mamaları vermelisiniz. 

Bu dönem içerisinde mecbur olmadıkça inek sütü kullanmamak gerekir. Bebeğinizin beslenmeye başlamadan rahat ve huzurlu olmasını sağlamalısınız. Bebeğinizin altı kirliyse eğer bebeği emzirmeden önce altını değiştirmeniz gerekir. Bebeğinizin uyanık olduğuna ve beslenmeye hazır olduğuna emin olmanız gerekir. Bebeğinizi emzirdikten sonra mutlaka gazını çıkarmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg