Geçmeyen Ağız Yaraları, tıbbi isim olarak oral aft adı ile bilinen ağız yaraları, ağız içi mukozasında oluşan ülser şeklinde değerlendirilmektedir. Ağız yaraları ağız mukozasının ciddi anlamda inflamasyonudur. Ciddi manada ağrı sebebi olan ağız yaraları birbirinden ayrık bir kaç yerde oluşum gösteren beyaz renkli lezyonladır.
En fazla kadınlarda görülen tekrarlayan ve geçmeyen ağız yaraları toplumda her 100 kişiden 10 kişide görülebilmektedir. Boyutları 3-9 mm olarak gözlenen minik lezyonlar 1 hafta 10 gün içerisinde geçmektedir. Daha büyük lezyonlar 1 ay gibi sürelerde iyileşme göstermektedir.
Geçmeyen ağız yaraları neden oluşur?
Ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşabilen, değişik çap ve görünümlere sahip olan mukoza epitelinin hasarı ve doku kaybı oral ülser olarak tanımlanmaktadır. Geçmeyen ağız yaraları tekrarlayıcı alevlenme ve remisyonlarla seyir gösteren aftöz ülserlerdir.
Ağız yaraları 10-15 gün gibi sürelerde geçmesine rağmen tekrarlama oldukça sıktır. Bundan dolayı geçmeyen ağız yarası olarak tabir edilir. Genelde alerji, stres, hormonal değişiklikler, yanlış fırçalama, yada ısırma gibi etkenler ile de ortaya çıkabilmektedir.
Ama geçmeyen ağız yaraları genetik yatkınlık, mukozal travmalar, mikrobik etkenler, sigara kullanımı, kullanılan ilaçlar, yada alınan besinlerin tetiklemesi ile tekrar tekrar harekete geçebilmektedir. Demir eksikliği anemilerinde de geçmeyen ağız yaraları tekrar edebilmektedir.
Rekürren aftoz stomatit 1 yıl içerisinde üç yada üç den fazla geçmeyen bir ağız yarasıdır. Yani tekrarlaması sebebi ile geçmeyen şeklinde değerlendirilir. Sebep olan etmenler Behçet hastalığı veya sweet sendromu, reiter sendromu, gastrointestinal hastalıklar, akatalazya, demir eksikliği, folik asit yetersizliği, B1,B2,B6,B12 vitamin eksiklikleri, çinko, kalsiyum ve C vitamini eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.Geçmeyen ağız yaraları için ağız hijyeni son derece önem taşımaktadır. Ayrıca ağız içi solüsyonlar ile gargara yapılması gerekir.
Behçet hastalığının da geçmeyen ağız yaraları için bir sebep olduğu bilinmektedir. Tekrarlayan geçmeyen deri ve mukoza rahatsızlıkları mutlaka Behçet hastalığı yönünden değerlendirmeye alınmalıdır. Geçmeyen ağız yaraları da bundan dolayı değerlendirilmelidir. Bu rahatsızlığa bağlı ağız yaraları daha sık tekrarlama eğilimi göstermektedir. Beslenme güçlüğüne neden olabilecek kadar şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Ataklar arası süreler uzun olabilmektedir.
Geçmeyen ağız yaraları mutlaka ciddiye alınmalı ve uzman bir doktor ile tedaviye başlanılmalıdır. Yaraların bir süre geçtikten sonra yenilemesi ağız yarasının geçmediğini ve ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder