Translate

6 Ocak 2022 Perşembe

Apandisit Tümörü

 


Apandisit tümörü, nadiren de olsa görülebilen bir tümör çeşididir. Çok duymamış olabilirsiniz. Genelde bizler apandisit ağrıları, belirtileri yada patlaması gibi haberler duymaktayız. Apandisit tümörlerine genellikle apandisit ameliyatı esnasında rastlanmaktadır. 

Çağımızın sinsi hastalıklarından kansere maalesef vücudun neredeyse her yerinde rastlamaktayız. Apandisit organı karnımızın sağ alt bölümünde, kalın bağırsağın başlangıç kısmında ve kör bağırsağın uç kısmında bulunan parmak biçiminde bir organdır. Uzunluğu ortalama 6-9 cm arasındadır. 


Bu organ tarafından bağışıklık sistemi ile ilgili bazı maddeler salgılamaktadır. Apandisit tümörlerinde erken tanı büyük önem taşımaktadır. Organlara yakın olduğu için metastaz olasılığı çok yüksektir. 

Hastalığın yayılma hızı cerrahi müdahale sonrası yaşam süresini belirleyebilecek etkenler arasında yer almaktadır. Apandisit ameliyatı sırasında karşılaşılan yada varlığı bilinen tümörler aşağıdaki gibidir.  


Apandisit bölgesinde görülen tümörler

Karsinoid tümör apandisit ameliyatları esnasında rastlanılan tümörlerden biridir. Ortalama 200 ameliyattan birinde görülebilmektedir. Apandisit tümörleri içerisinde %50 oranında görülme sıklığı vardır. Bu tümör rastlanan hastalarda yaşam süresi genellikle 5 yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Adenokarsinoid tümör bu bölgede rastlanan bir diğer tümördür. 
Apandisit tümörleri içerisinde gablet hücreli tümör olarak da adlandırılmaktadır. Bu tümörün yapısında hem kanser hem de karsinoid tümörü özellikleri görülmüştür. Seyri kötü ilerleyen bir yapıda olduğu için hastaların ancak %70 kısmı 5 yıllık yaşam süresine sahip olmaktadır. Psödomiksoma peritonei yine apandisit kaynaklı bir tümördür.

 Apandisiti tümörlerinin %20'sini oluşturan bu tümör jöle gibidir ve boyutları 10-15 kg kadar olabilmektedir. Bu tümöründe fıtıklaşma, karında şişlik ve huzursuzluk hissi gibi belirtiler olmaktadır. Apandisit bölgesinde oluşmayan ancak yakın organlardan metastaz yapan bir tümör olan taşlı yüzük hücreli karsinom nadir görülmektedir. Ancak agresif bir tümör tipidir.

Apandisit Tümörü Tanısı Nedir ?

Apandisit tümörü tespit edildiği zaman kalın bağırsağın sağ yarısının alınması gerekmektedir. Erken tanı çok önemlidir. Apandisit tümörü olan hastalarda ailevi akdeniz ateşi hastalığının varlığı düşünülmektedir. 

Apandisit tümörleri genellikle, genel Cerrahi, gastroenteroloji, radyoloji ve onkoloji uzmanları tarafından ortaklaşa bir takip sonucunda tedavi edilir. Ameliyat sonrası kemoterapi tedavisi uygulanabilmektedir. Bu ameliyatlar sonucunda hastanın 10 yıllık yaşam şansı %65 olurken, 5 yıllık yaşam şansı %80 civarındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg