Translate

6 Ocak 2022 Perşembe

Apandisitte Dikkat Edilmesi Gerekenler

 


Apandisit ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli?
Bir hafta süreyle araç kullanmaktan ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bir aya kadar 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırılmamalı, ağır fiziksel egzersizler ve yürüyüş dışındaki sporlar yapılmamalıdır. Ameliyattan sonra vücuttan apadisin eksilmesi nedeniyle bedensel işeyişte bir bozukluk veya noksanlık olmaz

1.Karın ağrısı olduğu zaman kesinlikle kendi başınıza ağrı kesici almayın, mutlaka bir doktora başvurun.

2.Bazen apandisitte doktorlarda yanılabilir ve yanlışlıkla mide tedavisine başlanır. Eğer ağrınız geçmiyorsa tekrar doktora gitmelisiniz.

3.Normal bir apandisit ameliyatı eğer erken teşhis konulursa yaklaşık 15-30 dakika sürmekte ve hasta 1 gün hastanede yatıp çıkmaktadır.

4.Eğer apandisit patlamış ise, ameliyatla apandisit alınır, batın yıkanır ve karın içine 1 adet dren (hortum) konulur ve hasta yaklaşık 2-3 gün hastanede kalır.

5.Erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarıcıdır.

6.Günümüzde %100 apandisit tanısını koyduracak tetkik, laboratuar ve görüntüleme yöntemi yoktur. Bu nedenle hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve kan tetkikleri bir arada değerlendirilip teşhis konulur. Şüpheli vakalar ağrı kesici verilmeden takip edilir.

Ameliyat Sonrası Takip Nasıldır?


Standart apandisit ameliyatından sonra hastalar aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilirler. Dört-altı saat sonra ağızdan gıda alabilirler. Önemli bir ağrı problemi yaşanmaz. Birkaç doz ağrı kesici uygulanması yeterlidir.

Hastaların çoğu sadece ameliyat gecesi hastanede kalır. Ertesi sabah ağrı kesici ve antibiyotik reçetesi ile taburcu olur. Ameliyatı gecikmiş, patlama (perforasyon), apse ve sarılmış apandisit (plastron) gelişen hastaların daha uzun süre hastanede yatış gerekebilir.

Ameliyattan sonra yaranın 2 gün kapalı kalması yeterlidir. Üçüncü gün pansuman sökülüp, atılıp banyo yapılabilir. Yara açık bırakılabilir. Kızarıklık akıntı vb. bir sorun yoksa tekrar pansuman gerekmez.

Yara kendiliğinden eriyen gizli dikişlerle yaklaştırılmış ise dikiş alınması gerekmez. Görünür dikişler konulmuşsa ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınmalıdır.

Özel diyet veya beslenme kısıtlaması yoktur. Bir hafta süreyle araç kullanmaktan ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bir aya kadar 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırılmamalı, ağır fiziksel egzersizler ve yürüyüş dışındaki sporlar yapılmamalıdır.

Ameliyattan sonra vücuttan apadisin eksilmesi nedeniyle bedensel işeyişte bir bozukluk veya noksanlık olmaz. Uzun dönem takip ve kontrollere gerek yoktur.

Ameliyat Sonrası Sorunlar Nelerdir?

Ameliyat sonrası yarada enfeksiyon gelişebilir. Yarada ağrı, kızarıklık, şişlik, iltihabi akıntı ortaya çıkabilir. Periyodik pansumanlar ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Eğer hasta patlamış apandisit durumunda ameliyata alınmışsa apandis bölgesinde apse gelişme riski artar. Bu durumda o bölgeden karın dışına uzanan bir dren (küçük plastik tüp) yerleştirir. Dren birkaç gün tutulduktan sonra çekilebilir.

Hastaların çok küçük bir grubunda ise ameliyattan günler sonra apse gelişebilir. Bu durumda hastanın tekrar hastaneye yatırılarak damardan antibiyotik tedavisi başlaması gerekebilir. Genellikle yeni bir ameliyata gerekkalmadan tedavi sağlanır. Görüntüleme yöntemleri (ultrason) eşliğinde dren konularak tedavi edilebilir.

Apandisit nedir?

Vücut içinde görevi tam olarak henüz belirlenmemiş olsa da apendiks, bademciklere benzetilebilir.  Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız, mikropların en yoğun olduğu bölgedir. Bademcikler ağız içindeki mikroplara karşı vücudu uyaran bir bekçi görevi üstlenir. Kalın bağırsak da mikrop açısından oldukça zengin bir organdır. Tıpkı bademcikler gibi apendiks de kalın bağırsaktaki mikroplara karşı vücudu uyarır. Apendiks bölümünde meydana gelen iltihaplanma sonucunda apandisit denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren apandisit mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyondur. İltihaplanan bölgedeki apse kana karışırsa vücutta hayati tehlikeye yol açan tablo ile karşılaşılır. Genellikle bakteriyel kaynaklı olan apendiksin patlamadan alınması oldukça önemlidir.

Apandisit belirtileri nedir?

Apendikste oluşan herhangi bir tıkanıklık bakterilerin organ içinde çoğalmasına neden olur. Tıkanıklık nedeniyle basınç artışı meydana gelir ve kan damarları sıkışır. Sıkışan damarlar kan akışına engel olarak kangrene neden olabilir. Apendiks kangren nedeniyle koparsa kalın bağırsaktaki dışkı karın bölgesini doldurabilir. Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşturur. 

Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri:

  1. Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması
  2. Mide bulantısı ve kusma
  3. Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık
  4. Göbek çevresinde künt bir ağrı
  5. Sindirim güçlüğü, kabızlık ya da ishal
  6. Yüksek ateş
  7. Hızlı Kalp atımı
  8. Gaz çıkaramama, dışkıda zorlanma ve ağrı hissi
  9. Gebelerde apandisit ağrısı yan veya arka bölgede görülür. Bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi apandisit belirtileri, gebeliğin normal semptomları olduğu için hamilelerde apandisit teşhisi zor olabilir.

Apandisit nedenleri nelerdir?

  1. Midede tam olarak sindirilemeyen nar çekirdeği, limon çekirdeği gibi besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması
  2. Sindirim sistemi iltihapları nedeniyle apendiks ağzındaki lenf bezlerinde şişme ve karna alınan darbeler sonucunda apendiksin tıkanması
  3. Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı
  4. Tümörler
  5. Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri
  6. Genetik Yatkınlık
  7. Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları
  8. Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar da apendiks dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir.

Apandisit tedavisi nasıl olur? 

Apandisit teşhisi için doktor tarafından fizik muayene yapılır. Karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı söz konusu ise bakteriyel enfeksiyonu olup olmadığına dair bilgi için kan sayımı testi istenebilir. Apandisit teşhisini doğrudan tespit edebilecek kesin bir kan tahlili yoktur. 

 Hastalığın tedavisi kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyatın tipi hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer apendiks bölgesindeki apse patlamamış ya da yırtılmamış ise doktor tarafından öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. 

Daha sonra ciltte geçirilen bir tüp yardımıyla organ içindeki apse boşaltılır ve bu işlemden sonra gerek görülürse apendiks alınabilir. Eğer apendikste yırtılma ya da sızma söz konusu ise acilen ameliyat yapılmalıdır. Apendektomi olarak adlandırılan apandiksin alınması açık ameliyat ya da laparoskopik cerrahi şeklinde olabilir. Çok nadir vakalarda apandisit ameliyat olmadan iyileşebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg