Translate

7 Ocak 2022 Cuma

Kronik Apandisit Hakkında Bilinmeyenler

 


Kronik Apandisit, artık günümüzde rutin bir hastalık haline gelmiştir. Eski zamanlarda bu tür hastalıklardan bir çok kişi hayatını kaybetmiştir. Kronik apandisit artık günümüzde basit bir ameliyat ile hastanın sağlığına kavuşmasının mümkün olduğu bir dönemde var olan ve kabul edilen bir apandisit türüdür. 

Kronik apandisit hastalığından kurtulmanın tedavisi sadece cerrahi müdahale ile mümkündür. Her ne kadar basit bir ameliyat ile kronik apandisitten kurtulmak mümkün olsa da kronik apandisit çok geç kalındığı durumlarda ölümcül sonuçlar verebilecek bir hastalıktır. Kronik apandisit kalın bağırsağın başlangıcında bulunur. 


Ayrıca kronik apandisit en belirgin belirtisi ve en sık görülen belirtisi kaldırma işleminden hemen sonra kaybolur. Kronik apandisit çocuk yaş gruplarında görülmemektedir. Kronik apandisit genellikle ergen kişilerde çok görülmektedir.


Kronik Apandisit Türleri; 1. Primer kronik apandisit 2. İkincil kronik apandisit dir.

Kronik Apandisit Belirtileri
Kronik apandisit belirtileri arasında oluşan ağrı özellikle karın ve böbrek bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar ile kronik apandisit kendisini göstermektedir. Bu bölgelerde oluşan ağrılar genellikle sağ uyluk dan kasık bölgesine yayılan ve orada bütün bel bölgesine saran şiddetli ağrılar şeklinde oluşmaktadır.
  1. Ağrı
  2. Kusma, bulantı
  3. Kabızlık veya ishal
  4. Yüksek ateş
  5. Halsizlik
  6. Yorgunluk
  7. Sağ alt karın bölgesinde rahatsızlık
  8. Organlarda sendromlar
  9. Çok sık ağrılı idrar yapma
  10. Cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı
  11. Ağız kuruluğu
Kronik Apandisit Tanı
Kronik apandisit tanı için genellikle hastanın spesifik şikayetleri yanı sıra klinik laboratuvar tarafından yapılan testler ile kronik apandisit tanısı konulmaktadır. Kronik apandisit tanı için yapılan çeşitli kan testleri, idrar testleri, bilgisayarlı tomografi, laparoskopi gibi testler sonucunda kronik apandisit tanısı konulmaktadır. 

Kronik Apandisit Tedavisi
Kronik apandisit tedavisi birinci olarak apandisit hastalarına konservatif tedavi uygulanır ve ikinci olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Konservatif tedavi; Anti bakteriyel, anti enflamatuar ve anti spazmodik maddeler ile gerçekleştirilir.

Cerrahi tedavi; Bu tedavide ise kronik apandisit hastası anestezi uygulanarak kasık üstünde ufak bir kesi  açılarak yaklaşık 30-40 dakika kadar süren bir cerrahi müdahale ile apandisit alınarak gerçekleşmektedir. Ve kesi açılan bölge dikişle kapatılır. Ameliyat sonrasında hasta bir gün sonra taburcu edilir. 
Ameliyatlı bölgede ağrı oluşacağından bir kaç gün ağrı kesici ve antibiyotik ilaç uygulaması yapılır ve bu süre içerinde hasta en az 1 hafta düzenli bir şekilde pansumana alınır. Kronik apandisit ameliyatı sonrasında hastanın fiziksel aktivitelerden 2 ay uzak durması ve 1 ay içerisinde banyo yapılmaması uygun olmaktadır. Son olarak kronik apandisit ameliyatı sonrasında hastanın en az 6 ay boyunca ağır kaldırmaması ve kendisine dikkat etmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg