Translate

28 Mart 2022 Pazartesi

Apse Boşaltma Nasıl Yapılır ?

 


Apse boşaltma, apse vücutta herhangi bir dokuda veya organda mikro organizmalar nedeniyle oluşan iltihabi durumun aynı şekilde vücut tarafından sınırlandırılması neticesinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Apsenin yerleşim ve büyüklüğüne yerine göre farklı ağrı, ateş, kızarıklık ve şişlik gibi etkenlerde eşlik etmektedir. 

Apsenin yerleşim yerine göre apseler değişik adlarla adlandırılmaktadır. Apsede yoğun şekilde antibiyotik tedavisi ilk başvurulan tedavi yöntemlerden biridir. Ancak apse tedavisinde tek başına antibiyotik kullanılması yetersiz kalabilme ihtimali vardır. Bilhassa ciltte derin dokuları etkileyen apselerde, iltihabın girişimsel etkisi olarak buradan uzaklaştırılması gerekmektedir. 


Bu işlemler ise şöyledir;

  • Cerrahi olarak apsenin boşaltılması
  • Perkülan olarak yani ameliyatsız apse boşaltmanın yapılması şeklinde sıralanmaktadır.

Cerrahi olarak apse boşaltma yapılması

Bu uygulama da ameliyat yapılarak, apse şeklinde gelişme gösteren odağın bulunduğu yerden uzaklaştırılmasını kapsamaktadır. Apsenin nerede olduğu ve büyüklüğüne göre genel veya spinal anestezi kullanılarak, ağrı duyusu yok etmesinin ardından, steril koşullarda ameliyat yapılarak, iltihaplı alan buradan uzaklaştırılmaktadır. 

Gerekli görülürse bölgeye bir ucu vücudun dışına, bir ucu da ameliyat yapıldığı yerde olan bir katater yani plastik tüpler yerleştirilmekte ve kalan iltihabın ameliyattın ardından dışarı akmasına yardımcı almaktadır. Hastada ameliyat öncesinde olduğu gibi, sonra da antibiyotik kullanımına devam etmektedir.

Perkütan olarak apse boşaltma yapılması

Bu boşaltma yolu girişimsel radyologlar tarafından sıkça uygulanmaktadır. En çok karın içindeki apselerde ve akciğer apselerinde kullanılan bir yöntem şeklidir. Karın içindeki apseler karın boşluğunda veya böbrek, karaciğer ve dalak gibi organlarda da oluşma ihtimali vardır. Bu yöntemlerle yapılan apse boşaltma oldukça başarılı şekilde sonuçlanmaktadır. 

Bu uygulama bilgisayarlı tomografi veya ultrasonografi yardımıyla yapılmaktadır. Bu apseli odağın görüntüsünün altında boşaltılması işlemidir. Bundan dolayı daha başarılı sonuçlar alınır. Apse boşaltma anında yerleştirilen tüp, hastanın verdiği yanıta göre, bir süre daha içeride kalmaktadır. Günlük olarak kataterden akan iltihap takip edilmekte ve belirli iltihap akıncaya kadar tüp yerinde bırakılmaktadır. 

İltihabın bitişi ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerle kontrol edilmektedir. Tüp yerinden çekildiği zaman bölgeye bir süre pansuman yapılmaktadır. Fakat dikiş atılmasın gerek yoktur. Sadece apsenin büyüklüğüne göre kalın bir tüp yerleştirildiği zaman, 1-2 cm arası kadar açıklık kaldığında dikiş yapılabilmektedir.

Apse boşaltmanın perkütan olarak yapılmasının avantajları

  1. Hastanın ayağa kalkması uzun sürmez. Hastanede uzun yatmasına gerek olmayacaktır.
  2. Bu yöntemlerle de genel anesteziye gerek duymadan, sadece lokal anestezi yapılmaktadır.
  3. Cerrahi müdahale olmadığından dikiş gerektirmez.
  4. İşlem yapıldığı zaman ve sonrasında ağrı oldukça az olur veya olmaz.
  5. Uygulama anında görüntüleme yapıldığından, hata olasılığı düşük olmaktadır.
  6. Ameliyathane ortamında yapılmadığı gibi, tedavi maliyetide düşük olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg