Translate

28 Mart 2022 Pazartesi

Apse Nedir ?

 


Apse, vücuda giren yabancı organizmaların meydana getirdiği iltihap şeklinde hücrelerin dolması ile oluşur. Apse oluşumunda ilk belirti oluşan bölgeye dokunulduğunda ağrı hissedilmesidir zaten zamanla iltihaplanma ve kızarıklık oluşumu gözle görülür derecede fark edilir. 

O bölgede sertleşme şişlik ve ağrı olur. İrin oluşmaya başladıkça apsenin sınırları da belirginleşir. Belli bir süre sonra apse kendiliğinden patlayabilir ve içerisindeki irin dışarı akar apse oluştuğu zaman içerisindeki iltihabın çıkması için apse patlatılırsa çok daha kısa süre de apse iyileşir fakat iltihap oluşmadan patlatılması gereksizdir bu durumda apse daha da yayılır.


Apse gelişimini önlemek için antibiyotik kullanılabilir ya da o bölgedeki kan akımını hızlandırmak gerekir. Bunun için o bölgeyi sıcak tutmak gerekir. Apse patlayınca o bölgeyi kuru tutmak da çok önemlidir. Bu durumda daha çabuk iyileşecektir. Apseler iki türlü olarak bilinir. Sıcak apse ve soğuk apse. 

Sıcak apse, daha çok ağrı ve ateşin olduğu ve zonklamaların eşlik ettiği bu apse vücuda giren mikroorganizmaların etkisi ile oluşur sıcak apseler kırmızı ve serttir ağrı oluştururlar. Soğuk apse ise daha çok verem hastalığı ile görülen bir apse türüdür. Bu apse de şişlik vardır fakat ağrı oluşmaz. İçerisinde irin yoktur içerisi harap olmuş bir doku şeklindedir.

Apse, apseler tedavi edilmez ise burada üreyen mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılır. Damarlara yayılarak kanamalara sebep olabilir. Bu nedenle muhakkak küçük büyük demeden vücutta oluşan her apse de bir doktora başvurup tedavi olmak gerekir. Tedavi aşamasında öncelikle apsenin içerisi boşaltılır ve doktor tavsiyesine uygun antibiyotik kullanılmaya başlanır. Apsenin dağılması için lahana kürü soğan kürü de uygulanır. Bu yöntemleri uygulamadan yine doktora başvurmak gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg