Anüs kısaca nedir?
Anüs veya makat (Latince: anus; anlamı: "halka", "çember"), sindirim sisteminin sonunda yer alan ve dışkılamanın yapıldığı dış açıklıktır. Birincil görevi dışkılama olan anüsün açıklık ve kapalılığını iç ve dış büzgen kaslar (sfinkter) denetler.
Anüs, isim olarak diğer adı makattır. Sindirim sisteminin sonunda yer almaktadır. Dışkılamanın yapıldığı dış açıklıktır. Kadınlarda ve erkeklerde farklı yerlerdedir. Kadınlarda vajinanın arkasında erkeklerde ise testis torbasının arkasında yer almaktadır.
Dışkılar boşaltım esnasında anüs yolu ile vücuttan atılır. Latince olarak halka anlamındaki anüs sözcüğünden gelmektedir. Anüsü büzgen kaslarımız aracılığı ile denetleriz.
Yaklaşık olarak 4 cm uzunluğunda olup üst kısmı ile rektuma bağlı olan anüs, 1.5 santimlik üst bölümünde mukoza tabakası anüsün boşluğuna doğru 6-9 adet uzunlamasına çıkıntı şeklindedir. Bu çıkıntılara anal kolumn denir. Her bir kolumnun içinde birer atardamar ve toplardamar bulunmaktadır. Anüsün 2 adet büzücü kası bulunmaktadır.
Bunların tıbbi adı Sfinkter olup İç sfinkter ve dış sfinkter olarak 2'ye ayrılmaktadır. İç sfinkter bağırsak kanalı boyunca bulunan düz kas liflerinin çoğalmaları ile oluşmuştur. İç kaslar istem dışı çalışır. Anüsün 2. kas sistemine ise dış sfinkter adı verilir. Dış sfinkter Çizgili kas liflerinden oluşur. İstemli bir şekilde kontrol edilebilir. Dış sfinkter dışkılama esnasında anüsü kapalı tutar. Dış sfinkter herhangi bir nedenle zarar gördüğünde, kesildiğinde ya da aksadığında kişi dışkısını tutamaz.
Anüsün vücudumuzdaki görevi sindirim sistemimize almış olduğumuz besinlerin kullanılmayan bölümlerini dışarı atmaktır. Sinir, damar ve kaslardan oluşan oldukça karmaşık bir sisteme sahiptir. Bu sistem sayesinde boşaltılmak üzere burada bulunan dışkı kontrol edilir ve dışarı atılır. Anüs ihtiyaca göre açılıp kapanabilen ve bizim kontrolümüzde olan bir sistemden oluşur.
Halka şeklindeki 2 adet kas katılaşmış dışkının kontrolünü sağlar. Makat bölgesinde yer alan aşırı duyarlı sinirlerimiz sayesinde sıvı, katı ve gaz dışkıları arasında ayırım yapabilir. Boşaltım bir insan hayatı için olmazsa olmaz en hayati işlemdir. Anüs ve anüsle ilgili hastalıklar kişiye hem rahatsızlık verir hem de bu tür hastaları duygusal ve psikolojik bakımdan etkiler.
Bu konudan rahatsızlığı olan hastalar sıkıntılarını anlatırken bile büyük ölçüde rahatsızlık duyarlar. Ve çevrenin alay konusu olmaktan çekinirler. Anüs çevresinde oluşabilecek sorunlar hemeroit (halk arasında basur olarak bilinmektedir), tromboz ve anal fissür gibi kişinin güncel yaşamını etkileyebilecek sorunlardır.
Hemeroit yada basur, anüsün çevresini saran kan damarları deri ve mukoza altında pleksüs denen bir ağ meydana getirirler.Bu damarların varis şeklinde genişlemeleri halk arasında basur olarak bilinen hemeroit şikayetlerini meydana getirir. Tedavisi tabi ki vardır. Bazı pomatlar ve antiseptik tozlar kullanılır. Ve çok ilerleyen düzeylerde ise toplardamar şişlikleri operasyonla çıkarılır.
Bu tür rahatsızlıklarda hastanın kendisi ile aynı sıkıntıyı yaşayan diğer hastalar ile bilgi ve düşüncelerini paylaşmak kişiyi büyük ölçüde rahatlatır. Hemoroit sıkıntısı ve şikayeti olmayan kimseler çoğu zaman bunu önemsiz bir konu gibi görüp ciddiye almamaktadırlar. Fakat azımsanamayacak kadar ciddi ve önemli bir konu olup derhal konunun uzmanı bir hekimle irtibata geçilmelidir.
Dışkılama sırasında görülen kanama, yanma ve benzeri semptomlar gayet rahatsız edici bulgulardır. Anüs çevresindeki sıkıntılar ne kadar fazla ise güncel yasamda bundan o kadar çok etkilenir.
Anal Fissür, çok hassas olan anal bölgede oluşan küçük bir çatlak bile şiddetli ağrıya, bu ise kaslarda spazma ve kan dolaşımının bozulmasına neden olur. Bu yüzden erken müdahale ile fissürler kendiliğinden iyileşebilir. İyileşmeyen fissürlerde ise olay kronik bir hal alır. Zamanla deride ödem, şişkinlik ve sertleşmeler meydana gelir.
Fissür oluşumunun en önemli nedeni kabızlıktır. Kabızlık dışında bağırsak enfeksiyonları, patlama tarzında ishal, kolit gibi bağırsak hastalıkları da fissür oluşturur. Fissürün en önemli özelliği dışkılama sırasındaki ağrıdır. Diğer belirtisi ise kanamadır. Kanamanın nedeni dışkılama sırasında çatlağın yırtılmasıdır. Fissür tedavisi koruyucu ve cerrahi olarak 2 şekilde yapılır.
Sindirim ve boşaltım sistemlerimizin sağlıklı olması tamamen beslenme düzenimizle alakalı olup en dikkat etmemiz gereken şeydir.
Kadınlarda anüs nedir?
Makat, sindirim kanalının bitiş kısmı. Sindirim sisteminin sonunda yer alan ve çıkartımın yapıldığı dış açıklıktır.
Makat tam olarak neresidir?
Kalın bağırsağın son kısmı, dışkının depolandığı rektum bölümüdür. Kalın bağırsağın dışa açıldığı ağza anüs (makat) denir
Testis ve anüs nerededir?
Perineal cisim ya da perineal body olarak da bilinir. anüs ile testislerimizi saran kılıf olan scrotum arasındaki bölgedir. derin ve yüzeyel perineal kaslar, dış anal sfinkter, levator ani ve bulbospongiosus kaslarının birleşiminden oluşur
Makat kaç cm alır?
Makat iç kası ortalama olarak 2-4 cm uzunluğunda ve 2-3 mm kalınlığındadır. Bazı makat çatlakları kendiliğinden iyileşirken diğerlerinin neden iyileşemediği kesin olarak bilinmemektedir, ancak kabızlık yada ishalin devam etmesinin bu duruma neden olduğu düşünülmektedir.
Anüs nedir 6 sınıf?
Anüs: Anüs, gıdalardan elde edilen besin maddelerinin bedenimiz tarafından kullanılamayan kısımlarının vücuttan atılmasını sağlayan bir organdır
Makat kaç cm?
Makat iç kası ortalama olarak 2-4 cm uzunluğunda ve 2-3 mm kalınlığındadır. Bazı makat çatlakları kendiliğinden iyileşirken diğerlerinin neden iyileşemediği kesin olarak bilinmemektedir, ancak kabızlık yada ishalin devam etmesinin bu duruma neden olduğu düşünülmektedir.
Anüs kaç cm açılabilir?
Deriye anüsün 4-5 cm proksimalinden orta hat üzerinde bir ağız ile açılır.
Kızlar kaç santim içine alır?
Yani normal bir vajina ancak 9-10 cm alır. Penisin rahim ağzına dokunması kadının zevk alması için yeterlidir. Bu da demek oluyor ki cinsel ilişkide penisin 9,6 cm olması kadının tatmini için yeterlidir.
Anüsün derinliği ne kadar?
Anüs (Makat), Rektum Anatomisi Ve HPV
Rektum takriben 1.20 m uzunluğundaki kalın bağırsağın 15 cm' lik son
bölümü, kalın bağırsağın ucu olarak tanımlanır.
Makat genişlemesi nasıl anlaşılır?
- Kronik kabızlık.
- İdrar kaçırma.
- Dışkı kaçırma.
- Dışkılama esnasında zorlanma.
- Makatta ıslaklık hissi.
- Ve sürekli ıkınma hissi ile kendini göstermektedir.
Özellikle, makat ameliyatları (hemoroid, makat çatlağı, kanser, vb.), sonrasında gelişen darlıklarda, erken dönemde (ilk bir ay), dışkı gevşetici ilaçlar, lif takviyesi ve günlük aralıklarla parmakla veya buji (Hegar dilatatörü) ile genişletme (dilatasyon) uygulanabilir.
Yine çok yaygın bir sebep olmayıp karşılaşılabilen vakalardandır. Anüse sokulan cisim ile yırtık oluşumuna neden olunabilir.
- Ilık su kullanılarak yapılmalı ve ardından bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
- Bu bölgenin su ile yapılan temizliğinden sonra kuru tuvalet kağıdı veya havlular ile kuru kalması sağlanmalıdır
- Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası çıkarma hissi.
- Makatta ağrı ve şişlik.
- Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler.
- Dışkılama güçlüğü
- Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
-
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır
-
Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
-
Aşırı titizlikle yapılan temizlikten kaçınılmalıdır. Kuru tuvalet kağıdı ile aşırı temizlik gayreti tahrişe neden olur.
-
Sık sık sabunla yıkamak bölgenin doğal koruyucu salgısını yok eder ve bölgenin tahrişine neden olur. Sabun kullanılmasından kaçınılmalıdır.
-
Makat bölge temizliğinde ilaçlı, parfümlü ve deodorantlı ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
-
Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir.
-
Makat bölgesine doktor önermedikçe gelişigüzel krem sürülmemelidir. Derinizin doğal koruyucu tabakasını kullanılan kremler bozabilir.
-
Alınan bazı besinler (baharatlı gıdalar, mezeler, kuruyemiş, mısır benzeri çerezler) ve içecekler (alkol, bira, süt, kola, kafeinli içecekler, asitli meyve suları) bazı hassas kişilerde makat (anal) bölgesinin tahrişine neden olmaktadır. Böyle bir durum söz konusu ise bunlara dikkat edilmelidir.
- Sıkı, dar çamaşır kullanımından kaçınılmalı ve pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.
- Cildinizin havalanması sağlanmalıdır.
- Çamaşırlarda kullanılan sabun ve deterjanlara karşı alerji olabilir ve buna bağlı makat bölgesi tahriş olabilir.
Normalde Dışkılama Sonrası Makat Bölgesi Temizliği
- Ilık su kullanılarak yapılmalı ve ardından bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
- Bu bölgenin su ile yapılan temizliğinden sonra kuru tuvalet kağıdı veya havlular ile kuru kalması sağlanmalıdır.
- Makat bölgesinin her dışkılamadan sonra pratik olan ıslak mendillerle temizlenmesi isteniyorsa katkı maddesi içermeyen ve tahriş yapmayan ürünler tercih edilmelidir. (Örn: hassas bebek ciltleri için olanlar)
Unutmayınız ki;
- Cildinizi tahriş eden unsurlardan kaçınmalısınız.
- Cildinizi ıslak bırakmamalısınız.
- Cildinize gelişigüzel ilaç sürmemelisiniz.
- Cildinizin havalanmasını sağlamalısınız.
- Cildiniz ile temas eden madde ve giysilerinize dikkat etmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder