Anüs bölgesi, sindirim sistemi sonucu ve dışkılamanın yapıldığı yerdir. Anüs, erkeklerde testis torbasının arkasında, kadınlarda ise vajinanın arkasında yer alır. Anüs bölgesinde inatçı, can sıkıcı olan genellikle kronik bir rahatsızlık olan kaşıntı, öyle ki bazı hastalar psikiyatriye gönderilirler kıl kurdu gibi parazitler deri hastalıklarına bağlı olarak geliştiğinde çözümü kolaydır.
Bu sorunlar halledildiğinde kaşıntılar ortadan kalkar. Anüs bölgesinde oluşan hastalıklardan dolayı, yerleşim yeri itibariyle hastalar doktora gitmekten çekinirler. Zinhar hasta kadınlar erkek doktorlara gitmekten çekindikleri gibi bayan doktor arayışı içinde kalırlar. Hastalar çok ağrılı olduğunda bile hekime başvururlar ama tam anlamıyla anüs bölgesini göstermekten çekinip ilaç yazılmasını isterler.
Oluşacak kronik hastalık teşhisinde geç kalındığında, tedavi başarısının az olmasına sebebiyet verebilir.
- Dışkısı olmamasına rağmen varmış gibi hissetme.
- Makatta ağrılar meydana gelir.
- Dışkılama alışkanlığının değişmeye uğraması
- Anüs bölgesinde şişliklerin oluşması
- Dışkıların kaçması
- Makatta kaşıntıların oluşması
- Anüs bölgesinde yanma
- Anüs bölgesinde kıl dönmesi
- Kanama, iltihap, kötü koku
- Dar iç çamaşırlardan ve giysilerden kaçınmalıyız.
- Dengeli beslenilmeli, meyve ve sebze açısından bol vitaminli gıdalar tercih edilmelidir.
- Kaldıramayacağımız yüklerinde kendimizi zorlamamalıyız.
- Bol su içmeliyiz. Sabahları aç karna ve yemekten önce bir bardak su içilmeli. Günde 2-2.5 su tüketilmelidir ve bunu alışkanlık haline getirmek gerekir.
- Kabız ve ishal olmamaya dikkat edilmelidir. Tuvaleti yaptıktan sonra ılık su ile yıkanmalı ve tuvalet kağıdıyla kurutulmalıdır.
- Temizliğe ve kişisel temizliğe özen göstermeliyiz. Sabahları aç karna su içilmeli ve tuvalete gitme alışkanlığı kazanılmalıdır. Tuvaletimiz geldiği zaman ertelememeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder