Alerjik astım nasıl geçer, alerjik astım, solunum yolunda oluşan hassasiyet ve çevresel faktörlere bağlı olarak solunum yolunun daralması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalık türüdür.
Daha çok genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan astım, çevresel etkenlerinde etkisiyle oluşum gösterebilir. Bunların haricinde alerji, enfeksiyon, zatürree gibi rahatsızlıkların ardından da astım görülebilir.
Alerjik astım belirtileri küçük yaşlarda görülebileceği gibi ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. 20-40 yaş arasında alerjik astım nedeniyle ciddi anlamda nefes darlığı yaşanabilir. İlerlediğinde mutlaka acilen tıbbi destek alınmalıdır. Alerjik astım bronş darlığına sebep olduğu için bronşlarda kasılmalar gerçekleşir ve bu durum nefes almayı güçleştirir.
Nefes darlığı haricinde hırıltı, öksürük gibi yakınmalar da alerjik astım şikayetleri arasındadır. Belirtilerin aniden ortaya çıkması astım krizi olarak adlandırılır. Özellikle geceleri yaşanan inatçı öksürük hastayı uykusundan uyandırabilir. Hava kirliliği, polenler, hayvan tüyleri, toz, stres gibi etkenler alerjik astım şikayetlerinin artmasına yol açabilir.
Alerjik astım nasıl geçer?
Alerjik astımı geçirebilmek için öncelikle hastalığın ayrıntılı bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Hastalığın şiddeti ve neyin hastalığa sebep olduğu uzman tarafından tespit edilmelidir. Astımı geçirmek için öncelikli olarak astım ataklarını hafifleten ilaçlar kullanılır.
Beraberinde alerjik astıma yol açan etken tespit edilerek vücudun mücadele oranını arttırmak için vitamin ve mineral takviyeleri reçete edilebilir. Alerjik astım belirtileri yaşanıyorsa öncelikle doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Alerjik astım için evde uygulanacak doğal tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemler doktor önerisiyle atakları hafifletmek amacıyla uygulanabilir.
Evde alerjik astım nasıl geçer?
Adaçayı: Alerjik astım için faydalı bitkiler arasında yer alan adaçayı, astım ataklarını hafifletmek amacıyla kullanılabilir. Çay günde 2 defa içilebilir.
Andız otu: Alerjik astıma karşı yaygın şekilde kullanılan andız otunun kök kısmı kullanılarak çay hazırlanır. Andız çayı göğüs tıkanıklığını giderir. Çaya bal katılarak tatlandırılabilir.
Hatmi çiçeği: 1 litre süt kaynatılır ve içine 10 gram hatmi çiçeği eklenerek 5 dakika birlikte kaynatılır. Karışım ocaktan alınarak ılımaya bırakılır ve ılıdıktan sonra 1 fincan olacak şekilde içilir. Günlük 1 fincan içmek yeterli olur.
Ayva: 1 su bardağı su kaynatılarak içine birkaç tane ayva yaprağı eklenir ve birlikte 5 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynayan su süzülerek alerjik astım tedavisi için içilir. Gün içinde şikayetleri azaltmak için 3 bardak içilebilir.
Anzer balı: Oldukça güçlü bir antibiyotik olan anzer balı, güçlü etkisinden dolayı mutlaka bir uzmana danışılarak kullanılmalıdır. Anzer balı oldukça pahalı bir baldır ve piyasada ucuz fiyatlara olanları da bulunmaktadır. Tedavi amacıyla kaliteli olanı tercihe dilmelidir.
Nane: Alerjik astım atağı yaşandığında nane çayı içilerek bronşların açılması sağlanabilir. Nane yaprakları kaynatılarak günde iki defa alerjik astıma karşı kullanılabilir.
Öksürükotu çayı: Alerjik astıma karşı iyi gelen diğer bir bitkidir. Özellikle alerjik astım ilaçlarının yan etkilerinden korunmak isteyen hastaların tercih ettiği alternatif yöntemler mutlaka doktora danışılarak uygulanmalıdır.
Alerjik astım nasıl yok edilir?
Alerjik astım tedavisi beş basamaklıdır; korunma tedavisi, ilaç tedavisi, alerji aşısı, tamamlayıcı tedavi ve eğitim. -Alerji aşısının başarısı, çocuklarda yüz güldürücüdür.
- Karanfil. Alerjik astıma en iyi gelen doğal bitkisel tedavi yöntemleri arasında karanfil gelmektedir. ...
- Zencefil. Zencefil insan sağlığı açısından çok önemli bir bitkidir. ...
- İncir. Haberin Devamı ...
- Kahve. Kahve yoğun miktarda kafein içermektedir. ...
- Lavanta Yağı
- Maydanoz,
- Portakal suyu,
- Nane,
- Yoğurt,
- Ilık süt,
- Rezene tohumu,
- Balıktır.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder