Arpacık çiçeği, soğanlı süs bitkileri arasında bulunan, farklı renklerde çiçek açan ve hoş
kokusu ile çiçekseverleri büyüleyen bir bitki olarak tanımlanabilir. Arpacık
çiçeği yöresel olarak farklı isimlerle telafuz edilse de genellikle "frezya"
ismi ile sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle yurt dışında çok fazla üretimi yapılsa da ülkemizde de arpacık
çiçeği üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Oldukça narin ve kırılgan bir
yapısı olan arpacık çiçeği, soğanın üzerinde bulunan uzun dalların tam
ucunda, bakım kalitesine göre 3-5 adet çiçek açabilmektedir.
Sarı, turuncu, kırmızı, pembe, lila gibi birçok farklı renkte bulunabilen
arpacık çiçekleri, muhteşem görüntüleri ile de evlerimizin önünü
süslemektedir. Bahar aylarında tüm tomurcukları çiçek haline dönüşür ve
baharın müjdesini arpacık çiçekleri vermiş olur.
Arpacık çiçeği bakımı, zevkli fakat her bitkide olduğu gibi
zahmetli bir iştir. Öncelikle arpacık çiçeği hakkında bilgi edinmek, hangi
toprağı sevdiği, suya ne kadar ihtiyaç duyduğu, ilacı, gübresi gerekli mi gibi
birçok soruya cevap bulmak icap eder. Kumlu ve nemli topraklarda daha iyi
verim gösterdiği bilinen arpacık çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Killi
toprakları çok sevmedikleri, o topraklarda iken boylarının daha kısa
olmasından dolayı bilinmektedir.
Arpacık çiçeği dikimi, çiçek almak istenen mevsime göre değişiklik
gösterir. İlk baharda alınacak çiçekler için eylül yada ekim ayında dikim
gerçekleşmelidir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamları sevmeyen bu bitkiler için
ideal ısı seviyesi ortalama olarak 15 derece civarındadır.
Daha yüksek yada düşük sıcaklıklarda çiçek açma ihtimali yok olabilmektedir.
Dikim için bahçe gübresi, bekletilmiş hayvan gübresi yada hazır gübre ve kumlu
toprak karıştırılır. Soğanların büyüklüğüne göre ve dikim yapılacak saksıların
şekline göre, çok sık olmamaları koşuluyla dikim gerçekleştirilir.
Burda önemli olan bir diğer konu da soğanların dikim derinliğidir. Büyük
soğanlar 5 cm kadar derinliğe dikilirken, küçük soğanlar ise biraz daha
yukarıya yani 3 cm kadar derinliğe dikilmelidir. Dikim işlemi sona erdikten
sonra sulama yapılır. Saksıların orta sıcaklıkta bulunan yerlerde muhafaza
edilmesi ve bulunduğu toprağın şekline göre ihtiyaç duyulan sıklıkta sulanması
tavsiye edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder