Translate

28 Ekim 2022 Cuma

Astigmat Nedenleri Nelerdir ?

 


Hafif dereceleri bulunan astigmat hastalığında astigmatın belirtilerin hepsinin bir arada bulunması oluşmayabilir. Daha ileriki astigmat vakalarında değişik yanılsamalar ve değişikliklere rastlanılabilmektedir.

Astigmat rahatsızlığının ve tanısının konulabilmesi için mutlaka bir göz doktorunun kontrolünden geçirilmesi ve uygun göz tetkiklerinin ve incelemelerinin sağlıklı bir şekilde yapılması gereklidir.


Bunun yanı sıra astigmat hastası olan çocuklarda ilk gözlenen okuduğu bir şeyi gözünün tam gözbebeğine kadar sokarak kendine yakınlaştırmaktadır. İyi ve net bir şekilde okuyabilmek ve görebilmek isteyen çocuklarımızı aynen miyopta olduğu gibi yani yakını görememe sıkıntısı gibi belirtilerle aynı olan baş ağrısı ve daha farklı reaksiyonlar gözlemlenebilir. Astigmatın düzeltilmesi ve tedavisinin seçenekleri arasında silindir biçimi mercekler kullanılarak astigmat göz kusuru düzeltilebilir.

Gözde astigmat neden artar?

Genellikle özel bir nedeni olmamakla beraber kalıtsal ya da korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabilir. Sonradan geçirilen bir kaza veya travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Zamanla azalabilir veya artabilir.

Astigmat neyi göremiyor?

Astigmat, gözümüzün en önünde yer alan şeffaf tabakanın şekil bozukluğudur. Normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekle sahip olması gerekirken yumurta gibi bir şekle bürünmesidir. Hem uzağı hem de yakını bulanık görmemize sebebiyet verir. Astigmatı yüksek olanlar, net göremez.

Astigmat Nedenleri

Genellikle özel bir nedeni olmamakla beraber kalıtsal ya da korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabilir. Sonradan geçirilen bir kaza veya travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Zamanla azalabilir veya artabilir.

Astigmat Belirtileri

  • Bulanık veya bozuk görme,
  • Gözlerde rahatsızlık ve ağrı,
  • Baş ağrısı,
  • Gece görmede güçlük,
  • Şaşılık,
  • Işıklı yazılarda dağılma ve netleşememe,
  • Göz yorgunluğu,
  • Gözlerde yanma hissi,
  • Uzak ve yakın görmede bulanıklık,
  • Arpacık oluşumunun sık tekrarı,
  • Uzun süren kirpik dibi iltihabı,
  • Ciddi vakalarda çift görme.

Astigmat Tedavisi

Hafif olduğu durumlarda tedavi gerekmeyebilir. Ancak daha şiddetli ise gözlük, kontakt lens ve lazer ameliyatı önerilir.

  • Gözlük: Astigmatı olan bireylere, görüşü düzeltmek için öncelikle gözlük verilir. Tedavide kullanılan gözlük, özel bir silindirik lens içerir.  Bu, merceğin belirli bölümlerinde ek güç sağlar. Genel olarak, her mesafeden net görüş sağlamak için tek görüşlü bir lens önerilir. Ancak, 40 yaş üstü, presbiyopiye sahip olan hastalar için çift odaklı veya kademeli ilave lens gerekebilir.
  • Kontakt lens: Kontakt lenslerle, gözlüklerden elde ettiğinden daha iyi görüş elde eden bireyler de vardır. ‌Kontakt lensler daha net bir görüş ve daha geniş bir görüş alanı sağlayabilir. Ancak doğrudan gözlere temas etmeleri nedeniyle göz sağlığını korumak için düzenli temizlik ve bakım gerektirir. Standart yumuşak ‌kontakt lensler, astigmatın düzeltilmesinde etkili olmayabilir. Özel yumuşak torik ‌kontakt lensler ise birçok astigmat türünü düzeltebilir. Sert gaz geçirgen ‌kontakt lensler korneada iken normal şekillerini korudukları için, korneanın düzensiz şeklini telafi edebilir ve astigmatı olan insanlar için görüşü iyileştirebilir.
  • Lazer ameliyatı:  Astigmat, korneanın LASIK (lazer in ‌situ ‌keratomileusis) veya ‌PRK ‌(photorefraktif ‌keratektomi) adı verilen yöntemler kullanılarak yeniden şekillendirilmesi ile de düzeltilebilir. Her iki yöntem de korneanın katmanlarından doku uzaklaştırılması yoluyla göz kusurunun tedavi edilmesini sağlar. PRK, korneanın ince olduğu ve bu nedenle LASIK uygulanamayan hastalarda tercih edilen daha karmaşık bir yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg