Translate

28 Ekim 2022 Cuma

Astigmat Tedavisi

 


Astigmat Tedavisi, insan gözünde en ön tabakada bulunan korneanın şeklinin bozulup ışığı doğru şekilde kıramaması sonucu oluşan astigmat hastalarında uygulanan tedavi yöntemidir. Astigmat rahatsızlığı olan kişiler bir çok tedavi yolu kullanılarak rahatsızlıklarından kurtulabilirler. Modern tıp dünyası gün geçtikçe ileriye doğru pozitif çalışmalar yaptığı için astigmat tedavisinde de yüksek oranda başarı sağlanmıştır. 

Normal şartlarda gözde bulunan kornea düzgün bir yuvarlak şeklinde olup astigmat rahatsızlığında ise yumurta gibi elips bir şeklinde oluyor. Bu nedenle gözde yatay veya dikey görme bozuklukları oluşuyor. Astigmat hastalığı ilk etapta anlaşılması zor bir hastalıktır. Küçük yaşta tedavi edilmeyen astigmatlı çocuklarda ileri ki yaşlarda göz tembelliği meydana gelmektedir. 


Çocuklarda; gözlerini kısarak bakma, okuma esnasında gözlerini okuduğu şeye iyice yaklaştırma, karşıya bakarken başını sağa sola bükerek bakma, koşarken sebepsiz yere dengesini kaybedip yere düşme gibi belirtiler astigmat hastalığının olabileceğinin göstergesidir. 

Yetişkinlerde ise okuma yaptıktan sonra göz ve baş çevresinde ağrı, bulanık görme, mesafe arttıkça görme sıkıntısı, gözlerin çok erken yorulması gibi belirtiler astigmat habercisi olabilir. Günümüzde astigmat tedavisi 3 şekilde yapılabiliyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde yukarıda açıklamış olduğumuz belirtilerden bir veya bir kaçı varsa hemen doktora başvurmalıdırlar.

 Doktor muayenesi yapıldıktan sonra eğer kişilerde astigmat hastalığı varsa bu hastalık gözlük kullanma, lens kullanma ve lazer tedavisi olarak tedavi edilmektedir. Bu tedavilerin işlevlerine, nasıl uygulandıklarına hep beraber göz atalım.

  1. Gözlük kullanımı: Gözlük, astigmat için köklü bir çözüm yolu olmayıp sadece astigmat hastalarının gözlerini daha iyi kullanabilmeleri için uzman hekimler tarafından önerilmektedir. Doktorunuzun uygun görmüş olduğu dereceli gözlüğü sadece okuma yaparken veya bilgisayar başında değil sürekli olarak kullanmalısınız. Kullanılan gözlük astigmat derecesini zamanla düşürecek gözünüzü daha verimli hale getirecektir.
  2. Lens kullanımı: Gözlük kullanmak istemeyen kişiler için uygulanan bir yöntem olan lens tedavisi, uzman doktor tarafından onay alınarak astigmat derecesine uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Lens, tıpkı gözlük gibi astigmatı tamamen yok etmeyip, düzenli bir kullanım yapıldığı zaman astigmat derecesini zamanla düşürmektedir.
  3. Lazer tedavisi: Yapılan araştırmalar neticesinde, hızla gelişen tıp dünyasında astigmat hastalarında uygulanan lazer tedavisinde başarı oranı gün geçtikçe yükselmektedir. Astigmat hastalığı bulunan her kişiye lazer tedavisi uygulanmamaktadır. Kornea kalınlığı, astigmatın türü, kişinin yaşı ve devam eden bir hastalığının olup olmaması ile yapılan detaylı bir göz muayenesi sonucu lazer tedavisi yapılıp yapılamayacağına uzman hekimler karar vermektedir. Eğer hasta lazer tedavisi için uygunsa gerekli işlemler yapılıp tedavi uygulanır. Lazer tedavisi sonucunda astigmat derecesinin ortalama %90 oranında gerilediği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.

Astigmat Nedir?

Kornea (gözün en ön kısmındaki saydam tabaka) göze gelen ışınları kırar. Gözün net görebilmesi için, bu kırılan ışınların gözün arka tarafındaki ağ tabakada yani retinada odaklanması gerekir.

Göz, ışınları retinada odaklayabilirse gözün kırma fonksiyonu normal seyrinde gerçekleşir. Işınlar retinada odaklanmaz ve bulanık bir görüntü oluşursa kırma kusuru meydana gelir.

Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.

Astigmatın Nedenleri Nelerdir?

Astigmatizma, normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekli olması gerekirken, yumurta gibi eliptik bir şekli olmasın nedeniyle oluşur. Astigmat olanlar, baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler.

Astigmat gözün ışığa odaklanmasıyla ilgili basit bir sorundur. Genellikle doğuştan gelir ve miyop ya da hipermetroplukla birlikte görülebilir.

Diğer bir neden olarak gözün yaralanması veya göz ameliyatından sonra da gelişebilir

Astigmatizma Dereceleri Nelerdir?

Astigmatizma, zaman içerisinde hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.

Astigmatizma, zayıf ışıkta okumak, televizyona çok yakından bakmak veya gözleri kısmakla kötüleşmez.

Astigmatın Belirtileri Nelerdir?

Astigmatlar ışık dağılmalarına bağlı olarak geceleri araba kullanırken zorlanırlar. Uzaktaki nesneleri bulanık ve dalgalı görünebilir. Özellikle astigmatı yüksek olanlar, net görememenin dışında belirgin göz ve baş ağrısı çekerler.

Astigmanın belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:

  1. Bulanık görme,  
  2. Çift görme,  
  3. Gölgeli görme,  
  4. Baş ve göz ağrısı,
  5. Uzun süreli okuma ya da bir şeye odaklanma sonrası göz yorgunluğu ve baş ağrısı,
  6. Net görmek için gözleri kısma,
  7. Gece araç kullanırken görmede zorlanma.

Astigmatın bu semptomları günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizi zorlaştırabilir. Yukarıdaki gibi belirtileriniz varsa bir göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Astigmat, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.

Çocuklarda astigmat belirtileri, çocuğunuz bu durumun farkında olmadığı ya da ifade etmediği için tespit edilemeyebilir. Bu nedenle çocuklarda rutin göz muayeneleri çok önemlidir. 

Bu muayeneler:

  1. Doğumdan sonraki 6 ay içinde
  2. 2, 5 - 3 yaş arası
  3. Okula başlama öncesi
  4. Okul döneminde 1 ya da 2 yılda bir yapılır.
  • Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

    Basit bir göz muayenesi ile tanı konur. Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.

    Gözlük

    Gözlük camları, bulanık görüşe neden olan kornea veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için kavislidir. Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir.

    Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.

    Kontakt Lensler

    Astigmat için torik lensler olarak adlandırılan yumuşak kontakt lensler, astigmat derecesi daha yüksek ise gaz geçirgen sert kontakt lensler tercih edilebilir.

    Göz Lazer Ameliyatı

    Gözlük ve lensi tercih etmeyenler için diğer tedavi yöntemi olan lazer göz cerrahisi ile kornea yeniden şekillendirilir. Böylece gözleriniz ışık ışınlarını daha iyi odaklayabilir.

    Lazer sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ama astigmat ve miyopi için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lenssiz tam görebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg