Belli bir dereceye kadar ve şikâyet yoksa tedavi gerektirmez.
Astigmatı olan hastaların gözlük kullanmaya daha zor alışması, kırma
kusuruna oluşan uyumun gözlükle bu kusur ortadan kaldırıldığında bir süre
daha devam etmesidir. Bu nedenle astigmatlı camlara alışmak daha zordur ve
eğer doktorunuz bu tür bir gözlük önermişse sürekli kullanarak alışmak, bir
gün takıp, bir gün takmayarak rahatsızlık çekmeye göre çok daha kolaydır.
Genellikle hastalar gözlüklerine 1–2 haftada alışmaktadırlar.
Astigmatı olan göz için gerçek derecesinde gözlük vermek kişi geç yaşlarda doktora başvurmuşsa mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda gözlüğün kullanılabilirliğini artırmak için astigmat derecesi biraz daha düşük tutulabilir. Aksi halde kişi gözlüğü taktığında baş dönmesi, bulantı hissi, boşluğa düşecekmiş gibi, bastığı zemini yamuk ve yükselmiş gibi hissettiğini söyler. Böyle bir gözlükle merdivenden düşme, kaza yapma ihtimali fazladır.
Astigmatlar için gözlük haricinde diğer tedaviler nelerdir?
Astigmatlar gözlük kullanmak haricinde astigmatın derecesine göre torik yumuşak kontak lens, gaz geçirgen sert kontak lens, astimatik keratotomi, wavefront LASİK, kornea nakli(düzensiz skarlı tiplerinde) gibi değişik tedavi şekillerinden de fayda görebilir.
Astigmatlar için uygulanan lazer tedavilerinde de başarı oranları hızla yükselmiştir. Halen başarının en iyi olduğu grup sadece miyop olanlardır. Hipermetrop ve mix astigmat türlerinde başarı (lazer tedavi sonrası derece kalması) oranları %90-95 'lere gerilemektedir. Hangi astigmatlı gözlere lazer uygulanabileceğine detaylı bir göz muayenesi, kornea kalınlığı, astigmatın tipi,uygulanacak kişinin yaşı, eşlik eden bir hastalığın olup olmadığından sonra karar verilebilir.
Düzenli(kurala uygun astigmat tipi) astigmatizmanın tedavisinde gözlük,
kontakt lens veya lazer tedavisi de uygulanabiliyor. İleri astigmat
hastalarında ise kornea nakli bile uygulanabiliyor.
Astigmat tedavisi mümkün olan bir hastalık. Ama tam bizim halk arasında
"tedavi"den anladığımız iyileştirme, ilk sağlam haline geri dönüş
anlamındaki tedavi değil. (Lazer operasyon hariç).
Astigmat üç şekilde tedavi edilebiliyor:
1- Gözlük
Klasik tedavi, göz doktorunuzun muaynesi sonucu size uygun göreceği
gözlük ile tedavi.1 dereceden yüksek astigmat varsa gözlüğü sürekli
kullanmalısınız. Sadece bilgisayar başında veya okurken kullanmanız pek de
iyi bir şey olmayacaktır.
Gözlük kullanarak astigmat numaranız azalıp yok olmaz. Bazı dönemler
numara yükselebilir, bazı dönemlerde ise numaraların düşebileceği
söylenmektedir.
2- Lens
Lens, gözlük kullanmak istemeyen kişilerin tercih edeceği bir alternatif
olsa da lenslerin türü ve kullanımı gibi konuların birey için çok da kolay
olmayacağı belirtilmekte. Düzenli ve düzensiz astigmat türlerine
göre lensle tedavi değişiklik göstermektedir. Bu konuda da muhakkak
göz doktorundan detaylı bilgi almalısınız
3- Lazer
Astigmatlar için uygulanan lazer tedavilerinde de başarı oranları hızla
yükseldiği söylenmektedir. Fakat her astigmat rahatsızlığına bu yöntem
uygulanamakatadır. Hastaların sadece %90'sinin lazer tedavisine uygun
olduğu söylenmektedir. Başarının en iyi olduğu grup miyop olanlardır.(%98 başarı) Hipermetrop ve mix astigmat türlerinde başarı (lazer tedavi sonrası derece
kalması) oranları %90-95'lere gerilemektedir. Hangi astigmatlı gözlere
lazer uygulanabileceğine detaylı bir göz muayenesi, kornea kalınlığı,
astigmatın tipi,uygulanacak kişinin yaşı, eşlik eden bir hastalığın olup
olmadığından sonra karar verilebilir.
Miyopun Kalıcı Tedavisi Mümkün mü?
Lazerle miyop tedavisi diğer bir ismi ile göz çizdirme ameliyatı uzağı görememe şikayetini kesin ve kalıcı olarak iyileştirir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde lazerle miyop tedavisi çok yüksek başarı oranlarına sahiptir. Miyop excimer lazer adı verilen lazer cihazı ile tedavi edilir.
Lazerle miyop ameliyatına uygun olmayan gözler için ise kişiye özel göz içi akılı lens ameliyatları uygulanmaktadır.
Lazerle Miyop Tedavisi Tedavisi Nasıldır?
Lazerle miyop tedavisinde ana prensip gözün önündeki saydam tabaka olan ve ışığın içinden kırılarak geçtiği kornea tabakasının kırıcılığını değiştirmektir. Kornea kırıcılığındaki değişiklikle gözün uzunluğundan kaynaklanan dengesizlik ortadan kaldırılır ve ışık doğru noktada odaklanır.
Lazerle Miyop Tedavisinde En Çok Uygulan Girişimler Hangileridir?
Günümüzde kırma kusurlarının Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisi için tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem LASİK veya göz yapısına göre PRK ve LASEK’dir.
Fotorefraktif keratektomi (PRK) lazer yöntemlerinin en eskisidir. Doğrudan kornea tabakasına lazer uygulanır, tabakanın şekli yüzeyinden itibaren değiştirilir.
LASİK Günümüzün en gelişmiş lazer ameliyat teknolojisi olan LASİK yönteminde korneanın en üst yüzeyi lazerle ince bir tabaka olarak kesilerek kapak şeklinde kaldırılır ve kornea yüzeyine "excimer lazer" uygulanarak, göz numarası düzeltilir. Daha sonra kaldırılan tabaka geri kapatılır. Bu tabaka koruyucu görev yaptığı için gözün iyileşme süresi daha kısa sürer. Operasyon sonrası huzursuzluk hissi azalır. Miyop tedavisi için çoğunlukla LASİK yöntemi kullanılmaktadır.
LASİK Tekniği 10 derece miyoplara kadar uygulanabilir. Başarı oranı %98 dir. 20 yaşından sonra, kornea kalınlığı 500 mikron üstü ve korneası düzgün olan her göze uygulanabilir.
LASEK yönteminde PRK’ ya benzer şekilde kornea yüzeyine işlem yapılır, ameliyat sonrası kornea koruyucu bir tabaka ile kapatılır. LASEK iyileşme süresi PRK’ dan kısa, LASİK’ ten ise daha uzundur.
Excimer Lazer Nedir?
Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok lazer çeşidi vardır. Kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan lazer excimer lazerdir.
Excimer lazer, 192 nm dalga boyuna sahip bir lazer olup uygulama sırasında korneanın belli bölümlerini incelterek etkisini gösterir. Hastanın ve gözdeki kusurun durumuna göre değişik uygulama şekilleri vardır. Uygulamalar bilgisayar denetiminde otomatik olarak yapılır. Excimer lazer hem PRK, LASEK hem de LASİK ameliyatlarında kullanılmaktadır.
Lazerle Miyop Tedavi Güvenli Bir Tedavi midir?
- Lazer tedavisi FDA onaylı, güvenli bir teknolojidir.
- Körlük riski bulunmamaktadır.
- Lazer tedavisi, eğer göz yapınız uygunsa, ikinci bir kez uygulanabilir.
- Lazer tedavisi sonrası katarakt ameliyatı olunabilir.
- Lazer göz tembelliğini tedavi etmez.
- Lazerle miyop tedavisi korneaya uygulanır, retina tabakasının zarar görmesi söz konusu değildir.
- Ağrılı ve kanamalı bir tedavi değildir. Lazer tedavisi sırasında damla ile anestezi uygulandığı için ağrı ve acı hissedilmez.
- Lazer tedavisi sonrasında bir süre göz damlası kullanılması gerekmektedir. Ertesi gün normal yaşamınıza dönebilirsiniz.
Lazerle Göz Çizdirme Kimlere Uygulanabilir?
Lazerle göz çizdirme yani diğer bir ismi ile lazer tedavisi miyop numarasının ilerlemesinin durduğu ve muayene sonucu göz yapısı lazere uygun gözlere uygulanabilir.
- 20 yaş üstü,
- Göz numaraları son 1 yıldır değişmemiş,
- 10 numaraya kadar miyop,
- 5 numaraya kadar astigmat ve hipermetrop,
- Kornea dokusu kalınlığı yeterli,
- Diyabet, romatizma gibi sistemik hastalığı bulunmayan,
- Gözlerinde başka herhangi bir hastalık (katarakt, ileri kuru göz, kornea sivrileşmesi, göz tansiyonu vb.) bulunmayan,
- Yapılacak ön muayene ve tetkikler neticesinde, göz ve kornea yapısı ameliyata uygun bulunan kişilere lazerle tedavi yapılabilir.
Lazerle Miyop Tedavisi, Göz Çizdirme Ameliyatı Fiyatları
Lazerle göz çizdirme ameliyatı genellikle sigorta kapsamında olmayan bir ameliyattır. Kişinin ameliyat ücretini bizzat karşılaması gerekir. Lazerle miyop tedavisi fiyatlarının değişken olmasında çeşitli faktörler söz konusudur.
Ameliyatın yapıldığı kurumun teknoloji ve hijyen standartları, cerrahın tecrübesi, ameliyatın uygulandığı cihazların son teknoloji olması gibi unsurlar lazerle miyop tedavisi fiyatlarını değişken kılmaktadır. Bu unsurlar operasyonun başarılı olması ve hastanın kendini güvende hissetmesi için de en önemli faktörlerdir.
Kişinin karar vermeden önce bu unsurları iyi değerlendirmesi kendini rahatlıkla teslim edebileceği güvenilir bir doktor seçmesi önemlidir. Ameliyat fiyatlarıyla ilgili bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Lazerle Miyop Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Lazerle miyop tedavisinin komplikasyon riski çok düşük olsa da her cerrahi operasyonda olduğu gibi bazı riskleri vardır.
Göz doktoru cerrahi müdahale sırasında göze gereğinden az veya çok müdahalede bulunulabilir. Ameliyat sonrası göz kuruluğu gelişebilir. Loş ışıkta kişinin görüşü kötüleşebilir veya gece saatlerinde parlak ışıklar rahatsız edebilir.
Lazerle göz çizdirme sonrası birkaç yıl sonra göz eski numarasına döner mi?
Lazerle göz çizdirmede, hastanın göz yapısına ve ihtiyaçlarına yönelik doğru seçilmiş bir tedaviyle beklenenin dışında bir geri dönüş çok nadirdir. İlk bir yıl içinde yüzde 5-30 arasında geri dönüş özellikle yüksek numaraların tedavisinde ve planlı olarak belli bir numara bırakılan gözlerde gözlenebilir.
Lazerle Miyop Tedavisi Olanlar Nelere Dikkat etmelidir?
Ameliyatın iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Lazerle miyopi tedavisi olanların ameliyat sonrası dikkat etmesi gereken konular şu şekildedir.
- Ameliyat sonrası gözü dinlendirmek,
- Verilen damlaları düzenli kullanmak,
- Göze elini sürmemek ve bölgeyi temiz tutmak,
- Göz darbe almaktan kaçınmak,
- Düzenli kontrollere gitmek.
Lazerle Göz Çizdirme Sonrası Ne Zaman Normal Yaşantıma Dönebilirim?
- Ertesi gün işinize dönebilirsiniz, araba kullanabilirsiniz,
- İki gün sonra duş alabilirsiniz, makyaj yapabilirsiniz,
- Bir hafta sonra spor yapabilirsiniz.
Lazerle Miyop Tedavisi Olanlar Memnun mu?
Miyop tedavisi için lazer olanlar kişiler sosyal hayatlarına 1-2 gün içinde dönebilir ve tüm mesafelerde net görüşün keyfini çıkarabilirler. Gözlük ve kontakt lens kullanmamanın avantajlarını yaşarlar.
Miyop Göz İçi Lensi (Fakik Lens)
Göz yapısı lazerle tedavi edilemeyen gözlere ileri bir teknoloji olan göz içi lens uygulaması yapmaktayız. Bu lensler göz içine renkli kısım olan iris tabakasıyla doğal lens arasına yerleştirilir. Göz içine yerleştirildikten sonra, gözün normal odaklama sistemi ile birlikte çalışarak iyi bir görme sağlarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder