Translate

3 Ekim 2022 Pazartesi

Astım Hırıltısı Nasıl Geçer ?

 


Astım hırıltısı nasıl geçer, Astım solunum yolları hastalığıdır. Astımın tedavi şekli vardır. Astım hastası kişinin rahatlatılması için hastalığa göre belirli ilaçlar verilir. Astım hastası kişide hırıltı oluşur, nefes darlığı vardır. 

Astım hastası olan kişiler tozlu ve kirli ortamlardan, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Doktorun vermiş olduğu ilaçları zamanında kullanmalıdırlar. Astım hastalığında kişide hırıltı olur. 


Bu astım hırıltısı nasıl geçer, Astım hırıltısına bitkisel çözümler varmı?
  • Zencefil, astım hırıltısının geçmesi için en iyi çözümlerden birisidir. Hırıltının yanında aynı zamanda nefes darlığını da ortadan kaldırır. Zencefil suyu, bal ve nar suyu eşit miktarda karıştırılır. Düzenli olarak günde 2-3 kez 1 yemek kaşığı kadar alınır. 
  • Karambol tohumları, hırıltıların geçmesi için kullanılan en önemli bitkisel üründür. Astım için çok önemlidir ve solunum yollarını da açmaktadır. Suyun içerisine 1 çay kaşığı karambol tohumu atılır ve kaynatılır. Kaynarken çıkan buhar teneffüs edilerek hırıltı ortadan kalkar. Bunun yanında karambol tohumu bir pamuklu beze sarılır ve göğüs bölgesine uygulanır. Biraz bekletilir be bu uygulama her gün düzenli olarak yapılır.
  • İncir, astım hastalarına çok önerilir. Solunum yolları hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. Bir suyun içerisine 2-3 adet incir koyulur ve bir gece bekletilir. Bekleyen incir ertesi gün ezilir ve suyu içilir. Bir kaç ay bu şekilde yapılarak astım hırıltısından kurtulmak mümkündür. 
  • Hardal yağı, solunum yollarını temizler ve astıma da astım hırıltısına da çok iyi gelmektedir. Bir miktar hardal yağı ile bir miktar kafur karıştırılarak, ısıtılır. Karışım göğüs bölgesine sürülür ve masaj yapılarak yedirilir. Günde bir kaç kez yapılmalıdır.
  • Bal, anti bakteriyel özelliği olduğundan dolayı bakterileri öldürerek boğazı yumuşatır. Bunun yanında astım hırıltısına da iyi gelmektedir. Bir bardak su içerisine bir miktar bal eklenir ve günlük düzenli olarak 3 kez tüketilir.
  • Limon suyu, astım hırıltısının kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan C vitamini bağışıklığı arttırır. Bir bardağın içerisine limon suyu sıkılır ve üzerine su eklenir. Her gün düzenli olarak içilir. 
  • Soğan, astım hırıltısı için ve öksürük için önemlidir. Soğan ezilir ve çiğ olarak günlük olarak tüketilir.
  • Sarımsak, yemeklerde ve salatalarda tüketilebilir. Bir bardak suyun içerisine ezilmiş sarımsak konulur. Su ılık olmalıdır. Biraz bekletilir ve daha sonra süzülür. Süzüldükten sonra tüketilir. Astım  hırıltısına iyi gelir. 
  • Meyve ve sebze tüketimi, mineral, vitaminler ve yağ asitlerinin zenginliğinden dolayı taze meyve sebze solunum yolları ve astım hırıltılarına iyi gelmektedir.
Nefes alıp verirken hırıltı neden olur?

Hırıltılı solunum genelde nefes verme sırasında, nefes alırken veya verirken çıkan tiz ıslık şeklinde bir sestir. Hırıltılı solunum daralmış, tıkanan hava kanalları yüzünden oluşur.

Ciğerde hırıltı ve öksürük nasıl geçer?

Bol bol su içmek, havanın nemlendirilmesi, buharlı odada bir süre kalmak ve evi düzenli olarak havalandırmak gibi etkiler önemli bir katkı sağlar. Ancak bunlar genel olarak uzman doktorun tedavi yöntemi kapsamında katkı şeklinde değerlendirilmelidir.

Boğazda hırıltı ve balgam ne iyi gelir?

Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.

EVDE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Öncelikle hırıltının neden meydana geldiği ciddi bir şekilde araştırmalı ve sonrasında tedavi yöntemleri aranmalıdır. Ayrıca evde tedavi edilmesi için 10 basit yöntemi de sizlerle paylaşacağız.

1- Buhar Tedavisi

Bunlardan ilki buhar tedavisi olarak öne çıkıyor. Sıcak, nem açısından zengin olan havanın solunması, sinüslerin temizlenmesi ve hava yollarının açılmasını sağlıyor. Bu solunum yaparken suyun içerisine nane yağı da ilave edilebilir. Bunun nedeni ise nanenin ağrı giderici ve anti-enflamatuar etkilere sahip olması

2- Sıcak İçecekler

İkinci olarak sıcak içecekler tüketilmeli. Sıcak içecekler tüketmek hava yollarını yumuşatmak ve tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olur.

3- Solunum Egzersizi

Solunum egzersizleri de zaman zaman uygulanmalı. Solunum egzersizleri, KOAH, bronşit, alerjiler ve hırıltının diğer nedenlerine yardımcı olur. 2009’da yapılan bir çalışmada, yogadan esinlenilen nefes teknikleri hırıltı dahil bronşit astım ve diğer nefes güçlüklerine yardımcı olabileceği belirlendi.

4- Nemlendiriciler Kullanılabilir

Kuru ve soğuk havalarda hırılıtılar da artar. Bunun önüne geçmek için ise nemlendiriciler kullanılabilir. Yatak odasında bulunan bir nemlendirici cihazı, tıkanıklığı hafifletmeye ve hırıltı şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Kişi, nemlendiricideki suya nane veya diğer yağları da ekleyebilir, ancak su dışında başka bir şey eklemeden önce nemlendirici cihazının talimatlarını kontrol etmeli.

5- Hava Filtresi

Hava kirliliği ve alerjik reaksiyonlar hırıltıya neden olan ve birçok durumda daha da kötüleşir. Bu nedenle evdeki hava filtresi hırıltıyı ve solunum problemini tetikleyebilecek etkenleri azaltabilir.

6- Tetikleyicileri Belirleme Ve Çözüm Yolları

Astım ve alerjiler gibi kronik hastalıklar, stres veya alerjenler gibi belirli tetikleyicilere yanıt olarak daha da kötüleşebilir. Bu tetikleyicileri mümkün olduğunca kontrol etmek bu duruma yardımcı olur.

7- Alerji İlaçları

Alerjisi olan kişiler dekonjestanlar, kortikosteroid tabletleri ve antihistaminikler dahil olmak üzere çok sayıda alerji ilaçlarından yararlanabilirler. Burun spreyleri, hırıltı, tıkanıklık ve iltihap gidermek için özellikle büyük bir yararı olabilir. Daha ciddi alerjiler reçeteli alerji ilaçları gerektirir.

8- İmmünoterapi

İmmünoterapi, bağışıklık sistemini alerjenlere tepki vermemek için yeniden eğitme işlemidir. Kişinin çeşitli tedavilere ihtiyacı olabilir, ancak zamanla immünoterapi, hırıltının sıklığını azaltabilir. İmmünoterapi aynı zamanda alerjisi olan KOAH gibi diğer kronik rahatsızlıkları olan kişiler için de yararlı olur.

9- Bronkodilatörler

Bronkodilatörler, akciğerleri rahatlatmaya ve solunum yollarının daralmasını önlemeye yardımcı olan ilaçlardır. KOAH ve astımın neden olduğu hırıltılı hastalığa yardımcı olur.

10- Diğer İlaçlar

Çok çeşitli ilaçlar, alttında yatan hastalığa bağlı hırıltıları da tedavi edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg